Nyheter

KrF reagerer på at Norge har hentet få flyktninger fra Ukrainas nærområder

FLYKTNINGER: KrF-politiker Dag Inge Ulstein reagerer kraftig på at regjeringen ikke aktivt har hentet flere flyktninger fra Ukraina. Statsministeren svarer at mange ikke vil til Norge.

Flyktninger Moldvoa

– Da jeg stilte justisministeren spørsmål i Stortinget angående hvor mange flyktninger Norge har hentet ut fra nærområdene, fikk jeg i svar at tallet lå på 30. Jeg trodde rett og slett ikke mine egne ører, sier Ulstein.

Han legger til at krigen nå har vart i mer enn 60 dager og at tallet er altfor lavt. Han etterlyser en mer aktiv henting av flyktninger og viser til at ordføreren i Warszawa har sagt i et intervju med BBC at den polske hovedstaden nå er full.

– Han kom med en sterk appell til FN og europeiske ledere om at noe måtte gjøres. Han etterlyste et organisert system for uttak og omplassering av flyktninger. Ukrainske politikere vi har snakket med, ber om det samme, forteller Ulstein.

Dette er noe av grunnen til at KrF reagerer på regjeringens innsats.

Luftbro og shuttle-busser

Den tidligere bistandsministeren forteller at vel fem millioner ukrainere har flyktet til andre land siden krigens start. Han trekker også frem tallene som forteller at 7,7 millioner er på flukt i eget land, og at to tredjedeler av alle ukrainske barn har flyktet fra hjemmene sine.

– Da er det graverende at Norge har hentet ut så få.

Dag-Inge Ulstein (KrF) er utålmodig og bekymret, og ber regjeringen komme på banen. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han mener at det ikke er noen grunn til å vente på at EU skal koordinere flyktninghjelpen, men at man kan koordinere en nordisk innsats hvis nødvendig. KrF-politikeren forstår ikke hva som hindrer Norge i å gjøre dette.

Jeg trodde rett og slett ikke mine egne ører

—  Dag Inge Ulstein, KrF

– Man har allerede sett at mange ukrainske flyktninger blir misbrukt på forferdelige måter. Da er det viktig at vi må gjøre noe for å hjelpe disse menneskene, og for å unngå at flere havner i samme situasjon, sier stortingspolitikeren.

Ulstein skammer seg over Norges innsats og sier at han ikke har ord for at Norge ikke gjør mer for å hente ut flyktninger.

– Man burde sette opp en luftbro eller shuttle-busser for å direkte hente ut flyktninger fra nærområdene, konstaterer Ulstein.

---

Flyktninger

  • Norge har sagt at man vil hente ut 5250 flyktninger fra Moldova
  • Foreløpig har regjeringen hentet 30 flyktninger
  • Regjeringen beregner at det kan komme rundt 60.000 til Norge

Kilde: regjeringen.no og vg.no

---

Tett samarbeid med Moldova

Norge har sagt at man kan ta imot 2500 flyktninger fra Moldova, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre som svarer på Ulsteins kritikk.

– Det er en klar beskjed fra myndighetene i Moldova om at mange ønsker å bli i landet, slik at de kan være nære Ukraina for å kunne reise tilbake, sier Støre til Vårt Land.

Norge skal hente 500 ukrainere til sykehusbehandling, legger statsministeren til. Dette er noe som skjer i samarbeid med europeiske myndigheter.

– Hvordan vil dere håndtere situasjonen i tiden fremover?

– Det blir å fortsette å ha kontakt, særlig med Moldova, hvor vi som Frankrike og Tyskland har sagt at vi kan ta imot en del av disse flyktningene, sier statsministeren som poengterer at man ikke kan tvinge flyktninger til Norge.Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Vemund Risbøl Litschutin

Vemund Risbøl Litschutin er tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling som journalist.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter