Nyheter

En miljøbevisst husholdning kan spare opp til 150.000 i året

LIVSSTIL: Bekymret over høye strømpriser og dyrere mat? Da kan en mer miljøvennlig livsstil være veien ut av det økonomiske uføret.

Det er heller ikke småpenger det er snakk om.

– En gjennomsnittlig norsk husholdning kan spare opp til 150.000 kroner i året, med relativt store endringer i forbruksvanene, sier Eivind Lekve Bjelle.

Han er forsker ved SINTEF Community som omtales som «et internasjonalt ledende forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg og infrastruktur.»

– Hva lønner seg mest?

– Redusere antallet flyturer – primært langdistanse, bytte til budsjettvennlig elbil, overgang til et grønnere kosthold og redusere eller eliminere matsøppelet, svarer Bjelle.

Også et mer bevisst forhold til bruken av energi kan krympe utgiftene en god del. Det handler blant annet om å:

  • Senke innetemperaturen
  • Vaske klær sjeldnere
  • Vaske klær på lavere temperaturer
  • Bruke tørketrommel mindre

Bildeling, å gå i stedet for å bruke bil på korte turer og mer bruk av kollektivtilbud, kan også ha stor effekt. I tillegg er det å bruke ting lenger og gjenbruke mer, tiltak som bidrar til lavere utgifter. Mye av dette har miljøorganisasjonene gode råd og tips om. Mer om det lenger nede i denne saken.

.

Dette går pengene til

Skal du begynne å spare er det greit å starte med å finne ut hva du bruker pengene dine til. Men i en hektisk hverdag kan det være vanskelig å ha full oversikt over utgiftspostene som tømmer kontoen. Statistisk sentralbyrå har svaret på dette.

Ifølge Nasjonalregnskapet til SSB går omtrent halvparten av pengene husholdningene i Norge bruker, til:

  • Bolig, lys og brensel
  • Transport
  • Matvarer og alkoholfrie drikkevarer

Den andre halvparten av pengene brukes på (også det i rangert rekkefølge):

  • Kultur og fritid
  • Overnattings- og serveringssteder
  • Klær og sko
  • Møbler og husholdningsartikler
  • Alkohol og tobakk
.

To fluer i en smekk

– Hva er det enklest å spare penger på, ved å bli mer miljøvennlig?

– Jeg tror første steg er å informere folk om hva som hjelper, hva som er mest effektivt og hvor mye det hjelper. Altså hvor stor gevinsten er i reduserte drivhusgassutslipp. Deretter må folk selv finne ut av hva som er mulig å gjennomføre, svarer Bjelle.

– For folk som bor i byer kan det å bruke kollektivtransport være et godt alternativ. Dette gjelder kanskje ikke når en bor på landet der kollektivtilbudet ikke er like bra. Da er elbil et bedre alternativ.

Samtidig som pengene ikke vil renne like fort ut av lommeboka som før, kan en mer miljøvennlig livsstil også få stor effekt på utslippene av klimagasser. I en forskningsartikkel fra 2017, konkluderer Bjelle med at inntil 40 prosent reduksjon av utslippene er oppnåelig for en gjennomsnittlig husholdning. Det mest realistiske er likevel en reduksjon på mellom 24 og 35 prosent, påpeker han.

– Færre langdistanseflyturer er veldig effektivt. Ferie i Norge eller med transportmidler som tog, har store miljøgevinster, sier Bjelle.

For folk som bor i byer kan det å bruke kollektivtransport være et godt alternativ

—  Eivind Lekve Bjelle, SINTEF

Slipper ikke unna

Uansett om du har god eller dårlig råd, så vil nok ingen av oss slippe unna endringer i forbruket vårt i tida framover, som følge av klimautfordringene.

– Vi nordmenn må trolig ta en større del av byrden for å oppnå reduksjon i global oppvarming, både fordi vi har et veldig høyt karbonfotavtrykk sammenlignet med forbrukere i andre land, og fordi vi har muligheten til å endre forbrukervanene våre, sier Bjelle.

I mindre utviklede og fattigere land har de ikke de samme mulighetene til endring fordi det der i større grad handler om å få tilfredsstilt de helt grunnleggende behovene, påpeker han.

– Vi nordmenn må i alle fall regne med å gjøre endringer i forbruksvanene våre som gjør at karbonfotavtrykket vårt blir redusert med 40 prosent, tror Bjelle.

Anbefaler «nærferie»

Som Bjelle anbefaler også Framtiden i våre hender ferie i Norge. «Nærferie» kan handle om «alt fra teltovernatting i nærmarka, til en kultur- og opplevelseshelg i din nærmeste storby, til en hel sommerferie i campinghytte nær en deilig strand.

Sånn til hverdags er det mange andre ting å spare penger på, samtidig som du sparer miljøet, påpeker miljøorganisasjonen. Og billigst av alt er det jo å ikke bruke penger.

– Ved gjenbruk sparer du miljøet og lommeboka, men det kan også være veldig sosialt og moro. For eksempel det å arrangere byttefester, sier fagrådgiver Siv Elin Ånestad i Framtiden i våre hender.

Her kan du lese mer om hvordan du kan bytte til deg klær.

– Borettslag burde arrangere byttekvelder og også ha verksted og låneboder, anbefaler Ånestad.

Mange andre tips om hvordan du kan unngå å kjøpe nye ting, finner du her.

Hvor mye kan være å spare på å låne eller bytte til seg i stedet for å kjøpe?

– Hvis du tar utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett, bruker en kvinne på mellom 20 og 30 år, 960 kroner i måneden på klær og sko, nevner Ånestad som et eksempel.

Det summerer seg opp til 11.520 kroner i året.

Vi nordmenn må trolig ta en større del av byrden for å oppnå reduksjon i global oppvarming

—  Eivind Lekve Bjelle, SINTEF

Slik drøyer du maten

Noe annet som opptar Framtiden i våre hender er bærekraftig matbruk. Det innebærer å spise opp maten sin for å unngå matsvinn. Hver og en av oss kan spare inntil 2.500 kroner i året på å redusere matsvinnet, ifølge miljøorganisasjonens beregninger.

Mer om det kan du lese om her.

Også kommunikasjonssjef Aud Hegli Nordø i Greenpeace Norge har en rekke råd om hvordan du kan spare penger på å unngå matsvinn:

  • Ikke kjøp eller tilbered mer mat enn det du spiser.
  • Kjøp billig overskuddsmat fra selskaper som «Too good to go».
  • Kjøp matvarer som er nedpriset på grunn av utløpsdato.
  • Frys ned matrester som friske urter, salater og bananer for å få dem til å vare lenger.
  • Kjøp holdbar tørrmat som ris og linser i store kvantum for å spare både penger og bruk av emballasje.
.

Mange lånemuligheter

Nordø har i tillegg en rekke andre sparetips med miljøvri:

– Handle lokalt og kjøp få, men solide kvalitetsprodukter som kan repareres. Det er kanskje en større engangssum, men vil lønne seg i lengden istedenfor å kjøpe nytt ofte, starter Nordø.

– Kjøp brukt og bruk ting til de ikke kan brukes lenger. Klær, møbler og elektronikk er fint å kjøpe brukt, fortsetter hun.

Nordø anbefaler gjenbruksapper som Finn, Tise, Shpock og LetGo. En annen aktuell app er Nabohjelp, som gjør det enklere å spørre naboen om å få låne alt fra hammer til gardintrapp.

Sykkel eller skiutstyr til ferien kan du få lånt fra den nasjonale ideelle organisasjonen BUA, eller fra kommunale utlånsordninger, forteller Nordø. Hun slår også et slag for et annet gratistilbud.

– Lån og les bøker, aviser og magasiner på biblioteket.

Snart klesbyttedag

Naturvernforbundet kan blant annet by på enkle lavkostnadsgrep for å spare strøm, noe som i høyeste grad er aktuelt nå. Sjekk ut nettstedet energismart.

Her kan du lese om flere tiltak det ikke koster stort å gjennomføre, men som kan gi store utslag på strømregningen: Bytt tetningslister og etterisolér rundt vinduer.

Avdelingsleder Martin Leander M. Brandtzæg i Naturvernforbundet anbefaler også nettsiden tavarepådetduhar.no som veileder folk til å fikse og vedlikeholde ting selv.

Les mer om mer disse temaene:

Tor Sandberg

Tor Sandberg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter