Nyheter

Norge har donert luftvernsystem til Ukraina

Norge har besluttet å donere Mistral-luftvernsystem til Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) onsdag.

Regjeringen donerer Forsvarets beholdning av Mistral luftvernmissiler, som tilsvarer om lag 100 missiler.

– Mistral-luftvernsystem er et effektivt våpen som har blitt brukt i Sjøforsvaret, og som vil være til stor nytte for Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding onsdag.

Skal fases ut i Norge

Mistral-systemet har blitt benyttet på mineryddere og korvetter. Det er en type luftvern som Forsvaret har planlagt å erstatte. Det vil derfor ikke ha en stor konsekvens for den nasjonale operative evnen å donere missilene, ifølge Forsvarsdepartementet.

– Missilet skal fases ut av det norske Forsvaret, men det er fortsatt et moderne og effektivt våpen som vil være til stor nytte for Ukraina. Også andre land har donert lignende våpensystemer, sier Gram.

Våpnene er allerede sent ut av landet, opplyser departementet. Tidligere er det besluttet å donere til sammen 4.000 panservernraketter av typen M72 og flere typer beskyttelsesutstyr og annen soldatutrustning.

Støtte fra opposisjonen

Høyres Ine Eriksen Søreide sier at de har gitt regjeringen full støtte til å donere luftvernsystemet.

– Regjeringen må være raske i beslutningene og har Høyres støtte også til å gi tyngre forsvarsvåpen, sa hun i Politisk kvarter på NRK.

MDG skal ha en formell diskusjon om donasjonen torsdag, men nestleder Arild Hermstad sier at partiet har støttet regjeringens beslutning om å sende våpen fra starten av.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter