Nyheter

700 millioner til Ukraina: – Nordmenn er solidariske

GIVERVILJE: Krig og pandemi gjør at nordmenn gir mer, viser undersøkelser. Se hvem som har fått mest.

Til sammen er mer enn 700 millioner kroner samlet inn til Ukraina gjennom frivillige organisasjoner, viser Fundraising Norges egne undersøkelser.

I tillegg har Posten Bring på vegne av Fundraising Norge samlet inn tall fra 2021. Den viser at 63 prosent har gitt penger det siste året.

– Det er stor givervilje i det norske folk, mener generalsekretær Siri Nodland i Fundraising Norge:

– Vi har sammenlignet med giverviljen etter tsunamien i 2004. Det vi ser, er at engasjementet er langt større nå, sier hun.

Fundraising Norge bistår norske organisasjoner som driver med innsamling.

Nærheten til Ukraina

Nodland tror den viktigste årsaken til at spesielt Ukraina-krigen engasjerer så mange, er nærheten til konflikten.

– Ingen trodde det kunne bli krig i Europa. Jeg har selv kjente som har familie i Ukraina, som har vært nede og hentet sine. Sånn tror jeg det er for mange andre også. Ukraina er ikke lengre unna enn at du kan sette deg i bilen og kjøre dit.

Hun peker på at at å gi penger er en måte for nordmenn å engasjere seg på:

– Under pandemien var det mange som kunne være med å hjelpe til. Det kan du ikke gjøre i krig. Derfor opplever mange at det er fint å kunne gi penger eller sende klær.

Røde Kors deler Nodlands perspektiver rundt hvorfor Ukraina-krisen engasjerer. Selv har de fått inn hele 230 millioner kroner fra private og næringsliv siden krisen brøt ut 24. februar. Dette er den største innsamlingsaksjonen siden siden tsunamien i 2004, hvor det ble samlet inn 400 millioner kroner.

Røde Kors: – Vi opplever en enorm givervilje

– Dette er helt enestående. Helt fra dag én hvor krigen brøt ut og til nå så ser vi et vanvittig engasjement. Folk gir både én, to og tre ganger. Vi har heller ikke sett maken til giverglede hos næringslivet, sier Nina Elisabeth Larsen, markedssjef i Norges Røde Kors.

Vi har ikke sett maken til giverglede hos næringslivet

—  Elisabeth Larsen, Norges Røde Kors
NØDHJELP: Røde Kors er glade for alle donasjonene de har fått inn siden krigen i Ukraina brøt ut.

Pengene går til de som flykter fra Ukraina, de som er i Ukraina, og de som kommer til Norge. Akkurat nå går det mest til helsehjelp, og grunnleggende nødhjelp, men Larsen forteller at arbeidet med Ukraina nok blir langvarig.

– Behovene er enormt store. En tredjedel av befolkningen trenger nødhjelp nå i Ukraina, men folk skal jo tilbake etter at krigen er slutt.

Larsen understreker at nordmenn generelt er veldig flinke til å gi, også før krigen i Ukraina brøt ut.

Tre på topp

De tre organisasjonene som har fått mest penger i 2021 er disse:

  • Leger uten grenser (23 prosent)
  • Kreftforeningen (23 prosent)
  • Norges Røde Kors (22 prosent)

Det var de samme tre som fikk mest i 2020. Menn gir mest til Norsk Luftambulanse, mens kvinner gir mest til Kreftforeningen. Unge mennesker gir klart mest til Røde Kors.

– Er du overrasket over den store giverviljen?

– Nordmenn er solidariske og veldig opptatt av å hjelpe andre. Det ser vi også i år hvor det ikke er krig. Men jeg blir glad når jeg ser hvordan folk mobiliserer for Ukraina, sier Siri Nodland i Fundraising Norge.

---

HER ER TALLENE

  • Prosentandelen av de som er fornøyd med innsatsen til frivillige organisasjoner har økt: 70 prosent av de spurte sier de er svært eller ganske fornøyd med kommunikasjonen rundt hva pengene har gått til. Dette er opp fra 61% i 2020.
  • Nordmenn gir når det er en sak de støtter.
  • Nordmenn gir større summer
  • Giverne stoler mer på ideelle organisasjoner (de stoler på at pengene går til formålet)
  • Faste månedlige bidrag/fadderordning øker
  • 50 prosent av oss foretrekker å gi til etablerte organisasjoner

Svarene er jevnt fordelt på alder og kjønn.

Kilde: Fundraising Norge

---

Barn samlet inn mer enn 1 mill. kroner

Ifølge Redd Barna har også norske barn samlet inn nesten 1,1 millioner kroner til barn som er rammet av krigen i Ukraina.

– Vi har aldri sett noe lignende, sier Bertine Henriksen og Kristin Sommerseth i Redd Barna til Framtida Junior, som er en nettavis rettet mot barn og ungdom.

Halvparten av pengene kommer fra basarer, noe som betyr at pengene kommer fra barna selv og ikke fra et idrettslag, barnehager eller skoler.

Superinnsamleren

En som fikk erfare nordmenns giverglede på nært hold er Erlend Schei. Innsamlingen NerdAid på Spleis satte 13. mars innsamlingsrekord på nettstedet, og nå har spleisen samlet inn over ni millioner kroner. Alle pengene går uavkortet til Røde Kors sitt arbeid i Ukraina.

Siden 2011 har Erlend Schei hatt sju lignende aksjoner.

Erlend Schei, samlet inn over 9 millioner kr via Spleis for Røde Kors

IT-folk gir mye

– Det eksploderte. Det er en helt vilt bra typer mennesker som bidrar her. Alle mulige folk, men med en hovedvekt av folk fra IT-bransjen. Denne bransjen har nok en ekstra tett knytning til Ukraina gjennom kollegaer i landet. I denne runden har bedrifter vært rause i sine bidrag, forteller Schei.

Aksjonen var tidlig på både NRK og TV2 sine nyhetssendinger, men han synes at det blir i overkant mye oppmerksomhet.

– Jeg prøver å kanalisere alt over på Røde Kors, Spleis, alle giverne og bedriftene. Det er de som er heltene her. Mitt bidrag er et godt nettverk og god timing, og litt tid til oppfølging og «nudging» her og der.

---

Innsamlet til Ukraina

  • Dette har organisasjonene så langt samlet inn til Ukraina-krisen:
  • Røde Kors: 230 millioner.
  • Flyktninghjelpen: 81,5 millioner.
  • SOS-barnebyer: 77,5 millioner kroner innsamlet totalt. Cirka 69 millioner fra næringsliv, organisasjoner og stiftelser og cirka 8,5 mill kroner fra private givere.
  • Redd Barna: 51,8 millioner kroner – 33,3 millioner fra private og 18,5 millioner fra næringsliv.
  • Kirkens Nødhjelp: 36 millioner kroner som er øremerket til Ukraina arbeidet. Rundt 14,5 millioner samlet inn fra næringslivet. Resten er fra privatpersoner.
  • CARE: 1,3 millioner kroner.

---

Henter flyktninger i buss til Norge

Ifølge innsamlingstjenesten Spleis er det nå til sammen 1096 ulike kronerullinger for å hjelpe ukrainere. Det samlede beløpet er nesten 46 millioner kroner tirsdag 12. april. 631 av disse spleisene er startet av privatpersoner hvor mottakeren også er en privatperson.

– Vi har aldri tidligere sett et slikt engasjement for en enkeltstående katastrofe, forteller daglig leder Bjørn Kjetil Hellestræ i Sparebank 1 Spleis AS.

Kjetil Johan Stø er en av privatpersonene som opprettet en spleis for å finansiere hans bidrar til i Ukraina krisen.

Kjetil Johan Stø opprettet en spleis for å finansiere sin innsats i Ukraina-krisen. Mandag i påskeuka kjørte Stø til grensebyen Przemysl i Polen på sin andre busstur for å hente ukrainske flyktninger. Her har han kontakt med personer og organisasjoner i Polen og Przemysl. De finner folk som ønsker seg til Norge. Med seg på turen har han en koordinator, tolk og helsepersonell.

Bussturen er finansiert av penger han har fått via Spleis. Så langt har spleisen til Kjetil Johan Stø samlet inn 103.050 kroner. I flere år har Stø vært sjåfør for Aktive Fredsreiser.

– Fra dag én av krigen har jeg hatt et behov for å gjøre noe. Jeg har muligheten til å gjøre det, driver mitt eget firma og er fleksibel i forhold til det, forteller Stø, som har fått veldig positiv respons på innsamlingsaksjonen og bussreisene fra andre.

Kjetil Johan Stø på vei hjem fra den Ukrainske grensen i Polen med flyktninger

Guro Thomasdatter Aasaaren

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter