12 investorer går nå sammen om å sette opp Nature Action 100 (NA100), et samarbeidsprogram i finansbransjen hvor investorer gjør en felles innsats mot naturtap. NA100 forventes å lanseres i sommer.
– Vi har jobbet med naturrisiko lenge. Målet er å sikre at de viktigste selskapene forstår sin avhengighet av natur, og tar ansvar med tanke på å adressere biomangfoldstap, sier konserndirektør kapitalforvaltning i Storebrand Jan Erik Saugestad.
Viktig med målsetting
Nature100 (NA100) vil være et investorledet initiativ hvor finansaktører utøver aktivt eierskap både med selskaper som anses å være systemisk viktige for målet om å reversere tap av natur innen 2030 samt beslutningstakere.
Slik det er i dag finnes det ingen plattformer for investorer for å samarbeide om natur. Ideen er å utvikle en global plattform hvor man stiller klare forventninger til selskaper.
Initiativet vil være et av finanssektorens mange bidrag til å støtte opp under implementeringen av Global Biodiversity Framework, altså de nye målene under Konvensjonen om Biologisk Mangfold (CBD) som skal forhandles senere i år i Kina.
---
Global Biodiversity Framework
- Global biodiversity framework bygger på den strategiske planen for biologisk mangfold, 2011-2020 som frem til nå har vært den gjeldende handlingsplanen for å hindrre naturtap i verden. Det nye rammeverket foreslår en ambisiøs plan for å innføre tiltak og sikre at målene rundt biologisk mangfold blir oppfylt innen 2050.
- Etter over to års utvikling, vil utkastet til rammeverket nå presenteres og behandles på Convention on Biological Diversity (CBD) neste møte på COP-15, i Kunming, Kina.
---
– Det er veldig bra at at Storebrand og andre globale finansinstitusjoner tar ansvar. Nå har næringsliv og finansinstitusjoner forstått at det er en krise, og at de har et ansvar og en mulighet til å påvirke. Det sier leder av Naturvernforbundet Truls Gulowsen.
Han tenker at initiativer som Nature100 kan bidra positivt for å legge press på det politiske systemet. Ved rett og slett å vise vei.
– Det gjør at det blir litt mer vanskelig for politikere å gjemme seg bak at man ønsker å gi næringslivet stabile rammevilkår når de selv går foran. Det er en ganske viktig dynamikk.
Gruppen på 12 investorer består av følgende organisasjoner: Achmea Investment Management, AXA Investment Managers, BMO Global Asset Management, BNP Paribas Asset Management, Christian Brothers Investment Services, Church Commissioners for England, Domini Impact Investments LLC, Federated Hermes Limited, Karner Blue Capital, Robeco, Storebrand Asset Management og Vancity Investment Management.
Savner politisk handling
Saugestad forteller at de opplever at Storebrand og flere ledende finansinstitusjoner forsøker å sette agendaen og utfordre både myndigheter og selskaper til å forstå utfordringer og sette klare mål når det gjelder naturtap. Men at myndighetene ligger et hakk bak.
– Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik, men jeg ser jo heller på det som en mulighet for politikere å gripe tak i og lytte til både investorer og næringsliv.
Her har Saugestad en klar oppfordring til myndighetene før COP15:
– Vi håper norske myndigheter forhandler frem en sterk avtale på biodiversitet. Det har vi også kommunisert direkte til norske myndigheter.
Naturvernforbundet mener at Norge tradisjonelt sett ofte har vært ganske gode på å sette internasjonale mål på miljøomårådet. Men at vi har vært tilsvarende dårlige på å gjennomføre det nasjonalt.
– Jeg håper at Norge kan påvirke forhandlingen i den retningen at det blir gode mål. Også får vi komme hjem og gjennomføre det etterpå. Gjennomføringen må vi jobbe med i hvert land.
– Hvorfor er det private næringsliv og finansbransjen som går i bresjen? Hvorfor er den politiske sfæren sinkere?
– Jeg tror at det handler om frykt for å ikke bli gjenvalgt. Folk sier at de ønsker at det skal bli tatt miljøansvar, meningsmålinger og alt annet understreker det, men likevel så tør ikke politikerne fordi de nok er redd for at folk ikke egentlig mener det.
Gulowsen mener at det ikke er mangel på kunnskap som gjør at politikerne ikke tør å ta de nødvendige miljøgrepene, men mangel på trygghet om at de blir gjenvalgt.
Langsiktige investeringer
Nature100 initiativet har hentet inspirasjon fra climate action +, som også er et investorledet initiativ. 700 investorer er nå en del av plattformen som jobber for å sikre at bedrifter med verdens største utslipp av klimagasser tar nødvendige tiltak mot klimaendringer.
Men hvorfor er det akkurat finansbransjen som engasjerer seg for bærekraft? Konserndirektøren i Storebrand har et svar.
Ifølge Saugestad er det anslått at rundt halvparten av verden brutto nasjonalprodukt eller nærmere bestemt 44 tusen milliarder dollar er moderat eller betydelig avhengig av natur. På tredje året på rad har World Economic Forum i sin global risk report, pekt på at tap av biologisk mangfold er en av de fem største risikoene.
– Vår oppgave er å forvalte kapital på en så langsiktig og god måte som mulig, så vi oppnår høyest mulig avkastning på verdiene vi er satt til å forvalte. Så det er klart at tap av natur vil ha en betydelig økonomisk effekt.
Påvirke innenfra eller selge seg ut?
Lærde på miljøfeltet har lenge strides om hva som fungerer best: Selge seg ut av selskaper som ikke drar verden i en bærekraftig retning eller påvirke dem innenfra? For Storebrand er hovedformålet å påvirke innenfra.
– Vårt mål er alltid å være investert så lenge vi mener at det er forsvarlig å være investert. Det betyr at vi ønsker å både bidra til at selskapene setter fornuftige mål, bidra til at selskapene forstår den risikoen og avhengigheten de har til natur. Og bidra til at de forflytter seg i riktig retning mot de målene de har satt seg, forteller Saugestad.
Naturvernforbundet mener at det er helt avgjørende å ha begge verktøyene i verktøykassa for at en sånn strategi skal ha troverdighet.
– Det å si at man alltid kommer til å være en tålmodig partner, det holder ikke. Det samme har vi diskutert med oljefondet. At det er greit å jobbe innenfra, men ikke til enhver tid. For hvis endringer ikke skjer, må det få konsekvenser.
Storebrand mener at det er viktig at man får finanssektoren med på laget for å løse naturkrisen. Saugestad tror at det er samhandling mellom aktører som kan gjøre dette effektivt.
– Sånn vi har sett med klimaufordringene er det først når myndigheter, selskaper og finansiell sektor greier å enes om ambisjonene og kan sette realistiske mål i fellesskap at vi virkelig får ting til å skje.