Nyheter

– Jeg har ikke berøringsangst for en dritt

LØRDAGSINTERVJUET: Siden krisehøsten har KrF knapt rikket seg i oppslutning, ligger under sperregrensen og har til og med tapt eierskap på «gullfeltet» familiepolitikk. Mister Olaug Bollestad nattesøvnen?

– Gjennomsnitt på galluper står jo fælt stille lavt på tre-tallet? Hvorfor?

– Vi kunne sikkert blåst oss opp på populisme og utspill. Men vi ser jo andre partier som går «woff» opp – og så rett ned. Vi må legge stein i bunn først. Vi jobber med å bygge organisasjon, politikk og med prinsipprogrammet vårt. Galluper tar jeg ganske med ro.


– Altså ikke tid for litt rask «Bollestad-populisme»?

– Neida, vi skal opptre skikkelig. Utenfor regjering er det nå befriende å stemme for det du er for – og mot saker du er mot. Men overfor andre politikere er ett ord viktig: Tillit. KrF skal være til å stole på. Derfor har jeg god kontakt på begge sider i politikken.


– Våkner du om natten og tenker på stillstanden under sperregrensen?

– Nei, nei. nei. Ærlig talt: Jeg har jo tro på KrFs verdigrunnlag og jobben vi skal gjøre. Der skal KrF ikke være kirkesamfunn. Vi havner i en grøft om vi tror vi er nettopp det. Derimot skal vi lage politikk for absolutt alle. Det er «misjonsoppdraget» mitt i KrF.


– I 2013 svarte 28 prosent av velgerne at KrF var best på familiepolitikk. Siste valgundersøkelse viste at det nå er bare 14 prosent. Hvorfor glipper merkesaken?

– Hadde vi visst svaret på det, hadde vi gjort noe med det. Men det betyr at vi må se mangfoldet og treffe bredden av familier. Eksempelvis er 50 prosent eneforsørgere. Kontantstøtten var en stor sak i sin tid, men nå tror jeg på et mangfold av tiltak. Ikke minst, familiene vet best selv og bør ha valgfrihet.


28.03.22. Oslo, Norge. Olaug Bollestad fotografert til lørdagsintervjuet


– Selv det at kontantstøtten var truet, løftet ikke KrF i valgkampen i fjor?

– Nå er tredelingen av foreldrepermisjonen noe som opptar mange. Jeg tror knapt jeg har fått så stor respons som etter at jeg hadde gått ut mot dagens tredeling av permisjon i radiodebatt. Tredelingen fungerer ikke. Hver kvinne tar nå i snitt ut 16,5 uker ekstra i ulønnet permisjon, de taper pensjonspoeng og sykepenger. Da har ikke ordningen truffet.


– En ekstra ferieuke hver til småbarnsforeldre og økt barnetrygd: Har landet virkelig råd til KrFs familieløfter når krig krever satsing på forsvar?

– Et bedre forsvar er viktig, men kostnadene kan fort bli store i den andre enden også: Har du ikke gode ungdommer til å være i det forsvaret - fordi de sliter med seg selv - kan investering i en trygg familiepolitikk være god forebygging.

---

Olaug Vervik Bollestad (f.1961)

  • Olaug Vervik Bollestad overtok i november som KrFs leder, etter seks år som nestleder.
  • På Stortinget fra 2013. Var fra januar 2019 til oktober 2021 landbruks- og matminister i Solberg-regjeringen.
  • Bor i Gjesdal i Rogaland. Der var hun ordfører før steget inn i rikspolitikken.

---

– Hva tror du selv kan være «den store saken» som henter velgere tilbake?

– Hadde jeg visst det? Da hadde jeg kommet med den for lenge siden. Men: Jeg er veldig opptatt av at vi skal skape et varmt og raust bilde av KrF. Jeg blir lei meg når jeg hører KrF beskrevet som veldig smalt og sidrumpet. Å bygge et inkluderende parti, som skjønner utfordringer hos folk, er drømmen min.


– Da du ble valgt, lovet du å senke terskler inn til KrF. Hvordan vil dere møte dem som synes dere er for strenge om abort og i syn på ekteskapet?

– Teologiske spørsmål skal kirkene få holde på med. For partiet KrF er jobben å lage samfunn for alle, både de som lever heteroseksuelt og homoseksuelt. Det skulle bare mangle. I norsk politikk spørsmålet nå om vi skal beholde selvbestemt abort grense ved uke 12 eller utvide til uke 18. Skal KrF stå der vi har vært – og tape alt? Eller å kjempe for at vi beholder uke 12? Å bevare dagens abortlov bør derfor nå være det viktige for oss nå, slik at vi forhindrer en utvidelse til uke 18 eller 22.


– Er du partilederen for å ta noen modige valg i KrF om ekteskapssyn?

– Ut fra våre kristendemokratiske prinsipper skal vi ha et samfunn der vi skal opptre og møte homofile og lesbiske som alle andre, på en likeverdig måte. Ferdig snakket. Dette engasjerer meg, for menneskeverdet er likt. Mer har jeg ikke å si om det.


– Men KrFs grasrot rommer også folk som synes Pride-bevegelsen og radikal kjønnsideologi truer, uten at KrF-topper er i debatten. Har dere berøringsangst for temaet?

– Nei, spørsmålet er mer hvilke debatter vi skal gå inn i som parti. Personlig har jeg ikke berøringsangst for en dritt.


28.03.22. Oslo, Norge. Olaug Bollestad fotografert til lørdagsintervjuet


– I påsken har Støre-regjeringen sittet i et halvår: Hva slags retningsvalg ville du tatt i dag?

– Det er faktisk ganske vanskelig å svare på. Jeg er uenig i noe av det regjeringen gjør, som når de er kritiske til alle de frivillige som har arbeidet for å hente flyktninger fra Ukraina. Jeg er for velferdsstat, fellesløsninger, felles skole, men samtidig: Man må ikke avskrive all frivillighet - og bør skjønne at det finnes noe mer enn den store stat.


– Hva har det gjort med KrF at så mange fra sentrum-venstre forsvant ut etter striden?

– Mange av dem er jo igjen. Men det var vondt, fordi jeg har vært glad i alle folkene. Det skal være rom for begge sider i partiet. KrF skal være den gule stripen i veien, som tar det beste fra høyre og venstresiden. Ingen skal være i tvil om at KrF skal være et sterkt parti i sentrum av norsk politikk.


– Har du tatt deg vann over hodet som KrF-leder?

– Jeg gikk jo ikke til en søndagsskole. Som tidligere første og andre nestleder har jeg fulgt med i timen. Jeg skal være lagleder - ansvaret er ikke bare mitt. Og jeg sover godt.


– Det er en påske med krig i Europa. Som en av de tydeligste har du i Stortinget kalt Putin en «krigsforbryter»?

– Han er jo uten tvil det. Han bryter jo alle rettslige prinsipper i forhold til krig.


– På nettet - før krigen – fantes det konservative på ytterkanter i norsk kristenliv som hevdet at Russland voktet kristenverdier tryggere enn det sekulære Vesten. Hva sier du til slikt?

– Da må jeg nesten holde meg fast i bordkanten: Grusomhetene som nå skjer, har Putin ene og alene ansvaret for. Hvor tradisjonsbundet Russland er i forhold til kristendom, rettferdiggjør absolutt ingen ting. De som mener dette, må feie og rydde.


28.03.22. Oslo, Norge. Olaug Bollestad fotografert til lørdagsintervjuet


– Påskeuken for 22 år siden ble dramatisk: Mannen din fikk hjerneblødning og det ble en kamp for å redde livet. Hvordan preger hendelsen deg i påsketiden?

– «Palmemandag» i fjor måtte vi igjen til Haukeland sykehus med Jan Frode. Da var det hjertet hans. Det var altså samme mandagen, 21 år senere. Jeg var ganske «shaky». Etter hvert som livet har gått, har jeg bare blitt mer og mer glad i Jan Frode. Vi ser at vi ikke kan ikke bruke livet på bagateller. Dette minnes jeg om hver eneste påske.


– Hvordan treffer påskens budskap deg?

– I påskebudskapet er skjærtorsdag et forferdelig kapittel. Jeg passer best på første påskedag, der budskapet gir oss alle håp, alltid.

I påskebudskapet er skjærtorsdag et forferdelig kapittel. Jeg passer best på første påskedag, der budskapet gir oss alle håp, alltid.

—  Olaug Bollestad, KrF-leder

– I vinter har folk sett deg i TV2-programmet Sofa og fått oppleve hvordan du og mannen din er foran TV. Hvordan var det å være med?

– Det var en grei opplevelse. Jeg tenkte ikke på at noen satt der og filmet oss. Vanligvis ser jeg jo ikke så mye på fjernsyn og fikk sett programmer jeg aldri hadde tenkt å se på.


– Gir sånt merverdi for KrF?

– Jeg tenkte ikke at jeg var der som KrFer, men håper folk fikk et bilde av at jeg er en vanlig dame, gift med en vanlig mann.


– Hvordan skal en god sofa være?

– Lang nok til å ligge på. God nok å sitte i. Og det bør være plass til meg og Bollestad, også for ligge der sammen for å hvile. Den må ha litt bredde - vi er jo ikke de to smaleste i verden.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter