Nyheter

Bølge av utvisninger av russiske diplomater

DIPLOMATISK KRIGFØRING: Russland har mange diplomater å ta av, de har store ambassader, men utvisninger rammer, sier diplomatihistoriker. Bare denne uken er 175 erklært persona non grata.

– Diplomatiets fremste idé er å snakke sammen, forklarer Iver B. Neumann til Vårt Land. Han er direktør ved Fridtjof Nansens Institutt og forfatter av flere bøker om internasjonalt diplomati.

Fire dager etter at Russland invaderte Ukraina, gjorde USAs utenriksdepartement det klart at de straffet Russland diplomatisk for å ha angrepet nabolandet.

12 medlemmer av den russiske FN-delegasjonen i New York måtte hjem til boligene i verdensmetropolen og pakke koffertene for så å bestille enveisbilletter til Moskva. De ble beskyldt for å ha drevet med spionasje i USA.

De ble erklært persona non grata, som er latin for uønskete personer.

Russlands utenriksdepartement svarte med samme mynt.

To grunner til utvisning

– Den eneste muligheten til å få sendt hjem en diplomat er å erklære ham persona non grata, forklarer Neumann.

Han opplyser at diplomater kan utvises av to grunner, enten fordi de har gjort noe galt eller for å statuere et eksempel.

– Utvisningen av russiske diplomater som nå finner sted, er symbolpolitikk.

Bulgaria først ute i Europa

Bulgaria var først ute i EU. 18. mars ble ti russiske diplomater utvist fra landet. Utenriksdepartementet fortalte at diplomatene ble utvist for brudd på internasjonale konvensjoner om diplomatiske bånd. Formuleringen brukes ofte for å betegne spionasje.

Samme dag fulgte Estland, Latvia og Litauen opp med å utvise til sammen ti ansatte ved Russlands ambassader.

– Latvia utviser tre diplomatisk ansatte i forbindelse med aktiviteter som ikke er i tråd med deres diplomatiske status og i lys av Russlands vedvarende aggresjon i Ukraina, skrev Latvias utenriksminister Edgars Rinkevics på Twitter.

Diplomatiets fremste idé er å snakke sammen

—  Iver B. Neumann, diplomatihistoriker

Kraftig reaksjon fra Polen

23. mars smelte Polen til. Hele 45 russiske diplomater og ektefeller måtte forlate landet. Sikkerhetstjenesten (ABW) fortalte at de hadde drevet spionasje.

– Den interne sikkerhetstjenesten har satt opp en liste med 45 personer som jobber i Polen under dekke av diplomatiske aktiviteter, opplyste ABWs talsmann Stanislaw Zaryn.

Iver B. Neumann forteller at to land har «mye å ta av». Både USA og Russland har store representasjoner i utlandet slik at utvisninger ikke skal ramme for hardt:

– Ved russiske ambassader jobber det alltid mange diplomater.

---

Diplomatikonvensjonen

  • Wien-konvensjonen fra 1961 regulerer diplomatisk samkvem verden over.
  • I artikkel 9 står følgende å lese:
  • «Mottakerstaten kan når som helst, uten plikt til å angi grunnen for sin avgjørelse, meddele senderstaten at stasjonssjefen eller hvilken som helst person som tilhører stasjonens diplomatiske personale er persona non grata, eller at hvilken som helst annen person tilhørende stasjonens personale ikke er akseptabel. I slike tilfelle skal senderstaten etter omstendighetene enten tilbakekalle angjeldende person, eller bringe hans tjenestegjøring ved stasjonen til opphør. En person kan erklæres non grata eller ikke akseptabel før vedkommende ankommer til mottakerstatens territorium.»

---

Sendte sendemannen hjem

I mars og april har mange EU-land kunngjort utvisninger av russiske diplomater. Bare denne uken har Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Latvia, Estland, Danmark og Sverige erklært 175 russere for persona non grata.

Litauen tok mandag ekstra hardt i og utviste Russlands ambassadør til landet.

De massive utvisningene som nå effektueres i EU-land er i stor grad en reaksjon på funnene av massegraver og døde personer i byen Butsja, der russiske styrker anklages for å ha drept flere hundre sivile før de trakk seg ut av den ukrainske byen. Russland har benektet å stå bak drap på sivile i Butsja.

Tirsdag ettermiddag ble det klart at EU selv har erklært «et antall» russiske diplomater for uønskede. Dette ifølge EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Jonas Gahr Støre og Magdalena Andersson møtte pressen etter samtaler i Sverige. 
Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB

Støre vurderer utvisning

Norge vurderer også å utvise russiske diplomater, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Det er diskusjoner som skjer i de ulike landene, det er ikke felles vedtak om det. Men det er en reaksjon på det vi ser av en krigføring som er opprørende, og en manglende russisk vilje til å gjøre noe med det, sier Støre til NTB.

Neumann vet hvorfor statsministeren nøler:

– Norges utenrikstjeneste har de fremste russiologene i Moskva – og hjemme i Utenriksdepartementet. Utviser Norge russiske diplomater, må man forberede seg på at Russland svarer. Det vil ramme Norge.

Diplomatikjenneren minner om at to viktige oppgaver for diplomater er å samle informasjon og samtale med mennesker i fremskutte posisjoner i landet man er stasjonert i.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Mer fra: Nyheter