Nyheter

Ukraina: Føder i kjellere mens bombene faller

UKRAINA: Sykehuskjellere blir omgjort til fødestuer og barselrom. Kvinner føder mens sykehus blir angrepet. 80.000 kvinner kommer til å føde barn i Ukraina de neste månedene. – En ekstrem situasjon å føde i krig, sier Kristin Oudmayer.

Yuliya (38) gikk til fots i to dager før hun kom fram til sykehuset i Kyiv. Der ble kjelleren omgjort til barselavdeling.

Så mange som 80.000 kvinner vil de neste tre månedene føde barn i Ukraina. Mange sykehus – og også fødeavdelinger – har blitt truffet av russisk artilleri.

Å føde i krig er farlig. I begynnelsen av mars var det rundt 5.000 gravide og nyfødte barn i Kyiv-området. Kvinner har måttet føde mens flyalarmen går, men også i sykehuskjellere og bomberom.

Det er mørkt, kaldt og ingen stikkontakter her nede

—  Natalya Heynts om sykehuskjelleren som er omgjort til barselavdeling.

Verdens helseorganisasjon har analysert og verifisert 72 ulike angrep på sykehus, ambulanser og leger i Ukraina siden invasjonen. Minst 70 er drept i disse angrepene.

– Tallet øker dag for dag. Vi er svært bekymret. Sykehus skal være trygge steder for helsepersonell, men også for pasienter. Dette skal ikke skje, sier Jarnoa Habict i WHO til BBC.

Når flyalarmen går i byen Kharkiv, blir helsepersonell igjen på prematuravdelingen på sykehuset.

– Du kan ikke ta med deg en baby som veier 600 gram i kjelleren. Babyen vil ikke overleve. Så vi er sammen med barna under bombingen, sier Iryna Kondratova, direktør på sykehuset, til BBC.

Det er den samme legen som nylig fikk «ta over» fotballstjerne David Beckhams Instagram-konto. Der publiserte hun klipp fra sykehuset til Beckhams 71,5 millioner følgere, blant annet kvinner med nyfødte barn i sykehusets kjeller.

Sykehuset har satt i stand rom i kjelleren der kvinner kan føde, dersom flyalarmen går.

Kondratova forteller at mange av de ansatte ikke har vært hjemme siden krigen begynte, de jobber hele tiden. Familiene deres har i stedet flyttet til sykehuset. Til og med en katt.

On 7 March 2022 at Kyiv Regional Perinatal Centre in Ukraine, newborns are cared for in the Child Intensive Care Unit.

In partnership with the Kyiv City Administration, UNICEF is providing urgent medical equipment, hygiene products and supplies to maternity hospitals and children’s hospitals all over Kyiv, including the Kyiv Regional Perinatal Centre. 

The basement of the centre has been turned into a makeshift maternity ward. Most of the women here only leave the basement when they need to – when they need to wash or get something to eat. Nataliya Heynts, the centre director, says the situation has been catastrophic for families. “It’s impossible to be prepared for this,” she says. “It’s extremely cold, dark, and there are no plugs down here.” Medical staff work under extreme pressure, delivering children amid constant shelling and often without a stable power supply. Some staff have already fled with their families. Others, including Nataliya, are taking on multiple jobs at once. “I work as a cook, a doctor and an operating surgeon,” says Nataliya. “It is our responsibility to be here now and make sure that the center is operational.” As well as a maternity hospital, the centre has also become temporary housing for the women, whose homes have been destroyed in the shelling. “Moms who are currently in our intensive care unit cannot get back home,” says Nataliya. “They simply no longer have one. We will have to find other solutions.” “We have received oxygen concentrators, laryngoscopes, scales, protective gowns and gloves,” says Nataliya. “All of this will be used for women in labor, small children and premature babies who are currently under our care. A huge thank you to UNICEF and the Kyiv City Administration.”

The escalating conflict in Ukraine poses an immediate and growing threat to the lives and well-being of the country’s 7.5 million children. The fighting is moving closer to the civilian population. Hundreds of

Unicef: – Det er ekstremt nå

Kristin Oudmayer i Unicef beskriver situasjonen som ekstrem og usikker for gravide kvinner og nyfødte barn. Oudmayer er direktør for barns rettigheter i organisasjonen.

– Personalet mangler mye. Kirurgisk utstyr. Hansker. Vannet kan bli borte, strømmen kan plutselig forsvinne. Er det tak og vegger, er det helsepersonell og medisiner? Komplikasjoner kan oppstå for mor og barn, sier hun.

Bildene fra fødeklinikken i Kyiv kommer fra Unicef, som har hjulpet sykehuset med materiell til 22 sykehus i de fem mest rammede områdene i Ukraina.

On 7 March 2022 at Kyiv Regional Perinatal Centre in Ukraine, Yuliya, 38, holds her newborn baby, Vera, siting on a bed in the makeshift ward in the Centre's basement, days after giving birth. “We’re sitting here in the basement, we’ve been crying,” Yuliya says. “It’s terrifying to see smoke and shelling. We’re doing everything we can to save our children, our futures.” It took Yuliya two days on foot to travel here from her home outside Kyiv. With the conflict escalating, Yuliya had no choice but to try to find a safe place to deliver her child. She says there were times during the journey when she worried she might not make it here at all. “I had to travel across fields and through forests,” she says, adding that due to some other health issues, not every facility would have been able to help her deliver her child. “But thanks to God and the doctors, I now have a baby and I’m still alive.” Tearfully, she says, “I just want us all to stay alive ... I want peace.”

In partnership with the Kyiv City Administration, UNICEF is providing urgent medical equipment, hygiene products and supplies to maternity hospitals and children’s hospitals all over Kyiv, including the Kyiv Regional Perinatal Centre. 

The basement of the centre has been turned into a makeshift maternity ward. Most of the women here only leave the basement when they need to – when they need to wash or get something to eat. Nataliya Heynts, the centre director, says the situation has been catastrophic for families. “It’s impossible to be prepared for this,” she says. “It’s extremely cold, dark, and there are no plugs down here.” Medical staff work under extreme pressure, delivering children amid constant shelling and often without a stable power supply. Some staff have already fled with their families. Others, including Nataliya, are taking on multiple jobs at once. “I work as a cook, a doctor and an operating surgeon,” says Nataliya. “It is our respon

– Jeg fikk en baby og lever

38 år gamle Yuliya sier til Unicef at hun måtte til et spesialistsykehus for å føde på grunn av helsa. Da hun så at krigen bare eskalerte, hadde hun ikke noe valg. Hun måtte gå gjennom skog og over jorder i to dager før hun kom fram.

– Men på grunn av Gud og legene, så har jeg en baby og jeg lever fremdeles. Jeg vil bare holde meg i live. Jeg ønsker fred, sier hun.

På grunn av Gud og legene, så har jeg en baby og jeg lever fremdeles

—  Yulia, nybakt mor

Natalya Heynts er sykehusdirektør, men nå har hun flere jobber å fylle – hun lager mat, rydder – og opererer.

Hun kaller situasjonen en katastrofe, og noe det er umulig å forberede seg på. Leger og jordmødre tar imot barn mens lyset går, og de hører bomber og skudd.

– Det er mørkt, kaldt og ingen stikkontakter her nede, sier hun om kjelleren som er omgjort til barselavdeling.

Kristin Oudmayer trekker også fram den emosjonelle belastningen som hviler på de høygravide kvinnene og nybakte mødre. Mennene deres er i krigen. Å være på flukt når en stor livsendring står for døren, utgjør en fare også for barna mens de ennå er i magen.

– Det er en reell fare for at belastningen er så stor at noen vil dø. Det er ekstremt nå, både fysisk og følelsesmessig, sier hun.

Det er ekstremt nå, både fysisk og følelsesmessig

—  Kristin Oudmayer, Unicef
Fødeavdelingen på et sykehus i Mariupol ble ødelagt i russiske angrep tidligere denne måneden. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB

Antall tidligfødte øker

Antall premature fødsler i Ukraina har økt til tre ganger normalen. Om lag halvparten av alle fødsler i dag er premature, ifølge ukrainske leger.

Den kraftige økningen i antall babyer som blir født for tidlig, er et resultatet av stress og medisinske komplikasjoner knyttet til krigen, sier leger ved fødselsklinikker i de ukrainske byene Kharkiv og Lviv som BBC har snakket med

– I konfliktsoner tilbringer kvinner mye tid i overfylte kjellere hvor infeksjoner får spre seg. Det er også vanskeligere for kvinner å få medisinsk hjelp hvis de trenger det, sier medisinsk direktør Iryna Kondratova ved en fødselsklinikk i Kharkiv.

Ukraina Kart

Klinikken har besluttet at de minste babyene forblir på intensivavdelingen, selv etter advarsler om luftangrep.

Kondratova forklarer at et spedbarn på 600 gram uansett ikke ville klart seg i en kjeller, og at de derfor har større sjanse til å overleve på en intensivavdeling selv om det er fare for å bli utsatt for bombeangrep.

Fotografer dokumenterte

Bilder fra 9. mars viser et helt ødelagt sykehus i Mariupol, og gravide kvinner med store skader ble hjulpet ut. Sykehuset hadde en føde- og barselavdeling.

Bilder viser en gravid kvinne på båre. Hun døde etter angrepet. Livet til babyen sto heller ikke til å redde.

Mariana Visjegirskaja overlevde angrepet på fødeavdelingen i Mariupol onsdag 9. mars. Dagen etter ble datteren Veronika født. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB

Høygravide Mariana Visjegirskaja var også på sykehuset. APs fotograf Evgeniy Maloletka tok bildene av henne hvor hun går ned en ødelagt sykehustrapp, i pysjamas og et blodig ansikt.

Neste dag ble datteren Veronika født på et annet sykehus.

Den russiske ambassaden i London la ut bilder på Twitter der de hevdet bildene var falske, at sykehuset ikke var i drift, og at Visjegirskaja, som er skjønnhetsblogger, var en«kriseskuespiller» og «realistisk sminket» for å se skadet ut.

De hevdet også Maloletka er en «velkjent propaganda-fotograf».

– 11. mars ba redaktøren vår oss om å finne kvinnene som overlevde angrepet mot fødeavdelingen på sykehuset for å bevise at bildene våre var ekte, forteller Maloletka:

– Jeg forsto da at bildene hadde vært viktige nok til å framprovosere en reaksjon fra den russiske regjeringen.

twitter fra russiske ambassaden

---

Fødsel i krig

  • Det estimeres at 80 000 kvinner i Ukraina vil føde i løpet av de neste tre månedene.
  • Mange av dem har nå ikke tilgang til god nok svangerskapsomsorg.
  • 12 000 forventes å trenge livreddende fødsels- og spedbarnsomsorg.
  • 60 prosent av dødsfall i forbindelse med fødsel som kunne vært avverget finner sted i ustabile omgivelser, preget av politiske konflikter, intern fordrivelse og katastrofer.

---

Mariana Visjegirskaja ligger i en sykehusseng like etter hun har født datteren Veronika, som her holdes av sin far Juri. Onsdag ble Visjegirskaja evakuert fra sykehuset i Mariupol, og bildet av henne med blodig ansikt gående ned trappene på det utbombede sykehuset, fikk stor oppmerksomhet. Foto: Evgenij Maloletka / AP / NTB

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter