Nyheter

Flere barn og unge med spiseforstyrrelser

HELSE: Antall barn og unge med spiseforstyrrelse og selvmordstanker har økt de siste årene. Barn ned i åtteårsalderen har kontaktet Rådgivning for spiseforstyrrelser.

– Vi opplever at kontaktene er mer alvorlige og sammensatte enn før, sier generalsekretær Irene Kingswick i Rådgivning for spiseforstyrrelser (ROS) til NRK.

ROS ble kontaktet 14.000 ganger i 2021 av personer som trengte hjelp. Barn ned i åtteårsalderen har tatt kontakt på chat.

Bare siden 2019 har antallet som melder om selvmordstanker og selvskading, økt med 75 prosent.

– Dette er alvorlige tall som vi gjør alt vi kan for å imøtekomme, men som vi ikke har økonomiske ressurser til å møte på en god nok måte, sier hun.

Pandemien en viktig grunn

Aftenposten har snakket med fagfolk i ulike deler av barne- og ungdomspsykiatrien. De er enige om at pandemien og tiltakene rundt den er en viktig årsak til den kraftige økningen av barn og unge med psykisk sykdom.

I 2021 ble 6.000 flere barn og unge henvist til barne- og ungdomspsykiatrien. Det er en økning på 20 prosent på landsbasis fra året før. Ved Avdeling for barne- og ungdomspsykiatri på Oslo universitetssykehus har antall pasienter med spiseforstyrrelser økt med 79 prosent siden 2019, skrev avisen fredag.

Sendte bekymringsmelding

De ansatte ved avdelingen krever hastetiltak, og tillitsvalgte ved OUS fortalte at de mangler både kapasitet og kompetanse.

I en bekymringsmelding skriver de at det verken er nok ansatte eller nok kompetanse til å takle det økte presset. Overtidsbruk, ekstravakter, sykefravær og avvik har økt markant.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter