Nyheter

USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright er død

USA: Madeleine Albright, USAs første kvinnelige utenriksminister, er død. Hun ble 84 år gammel.

I en uttalelse på Twitter skriver familien at hun døde onsdag som følge av kreft.

Albright ble født i Praha i det daværende Tsjekkoslovakia i 1937 og kom til USA som flyktning i 1948. Familien flyktet imidlertid til Storbritannia allerede i 1939 da det nazist-styrte Tyskland invaderte Tsjekkoslovakia. Dette formet i stor grad hennes politiske grunnsyn.

Hun kjempet for Natos utvidelse østover i Europa og presset på for at forsvarsalliansen skulle gripe inn under krigene på Balkan for å stanse folkemord og etnisk rensing. Hun var også forkjemper for utbredelse av demokrati og menneskerettigheter verden over.

Albright var demokrat og var utenriksminister fra 1997 til 2001 mens Bill Clinton var president. Hun markerte seg som en sterk utenriksminister og var med på å utforme USAs utenrikspolitikk etter den kalde krigen.

Etter sin tid som utenriksminister fortsatte hun å ha et sterkt politisk engasjement. Før hun ble utenriksminister var hun USAs FN-ambassadør.

Ifølge CNN så hun på seg selv som en «pragmatisk idealist». Hun mente også at USA var en uunnværlig stat i verden fordi landet var mektig nok til å presse fram bruken av diplomati for løse internasjonale konflikter.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter