Nyheter

Fader Kliment: – Akkurat nå tror jeg at den russiske ortodoksien har ødelagt for seg selv

ORTODOKSE: Fader Kliment i den russisk-ortodokse kirken i Norge synes det er ubegripelig at Moskvas patriark Kirill nærmest har rettferdiggjort krigen ved å advare mot homoparader i vestlige land. Han kjenner patriarken som åpen og liberal.

På tilgivelsessøndagen 6. mars skulle Moskvas patriark Kirill holde preken, en drøy uke etter Russlands angrep på Ukraina. Ifølge fader Kliment ventet alle at patriarken skulle komme med en klar beskjed om at han var imot krigen, og appellere til myndighetene om å slutte.

– Men det var jo ikke det vi fikk høre. Det var ganske ubegripelig. Jeg kom i skade for å si at jeg tror han er i en koronatåke. Jeg lurer på om jeg er det selv. I disse dagene er det så tåkete i hodet, sier fader Kliment, som er prest i russisk-ortodokse Hellige Olga menighet i Oslo.

Hva i prekenen reagerte du på?

– Jeg reagerte på at han trakk opp en linje mot homoparadene, som nesten en rettferdiggjørelse av at man måtte angripe Ukraina. Han sa det ikke slik, men man kunne tenke tanken. Det er bare helt sprøtt. Hvorfor valgte han den sammenligningen? Dette er en mann som har sett verden, og som tidligere ble oppfattet som åpen og liberal.

I dag ser det ikke ut som det er østfra det lyser et guddommelig lys.

—  Fader Kliment

– Underlig

– Noen har hevdet at patriarken bidrar i Putins informasjonskrig. Hvordan ser du på det?

– Når jeg nå har sett hvor galt det har gått, kan jeg ikke utelukke det. Men det er litt vanskelig å tro. Vi ser nå en slags demonisering av Putin, og patriark Kirill.

Fader Kliment har møtt patriark Kirill bare én gang etter at han ble patriark.

– Før det hadde vi tettere kontakt, og jeg tilbrakte en del tid sammen med ham. Slik jeg kjenner ham, har han absolutt kapasitet til å stå selvstendig og gjøre en god figur. Hvorfor gjør han ikke det? Jeg tenker at det må være rådgivere eller et mediaapparatet rundt ham, eller noen helt gjentakende feilvurderinger, som gjør at det kommer ut så skeivt hele tiden.

FILE - Russian Orthodox Patriarch Kirill delivers the Christmas Liturgy in the Christ the Saviour Cathedral in Moscow, Russia, Thursday, Jan. 6, 2022. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

– Vil Kirills budskap gi gjenklang i den russiske kirken, eller er det mer et ytterkantståsted?

– Det kan nok gi en viss gjenklang. Men det som gir mer gjenklang, er fremstillingen i russisk medieoffentlighet av at det i Ukraina er mange nasjonalister og nynazistiske og fascistiske tendenser. Det er det man tenker at man kjemper mot.

Fader Kliment har kolleger og venner i presteskapet som har undertegnet prestenes appell der de ber om at patriarken tar avstand fra krigen, og påvirker myndighetene med sin autoritet.

– Men jeg har også sett prekener fra kjente prestefigurer i Russland, som snakker om det helt motsatte, som godtar det offentlige bildet om at det er færre nynazister i Russland, og at vi må gjøre noe for å beskytte den siste biten av ekte kristenhet som er igjen.

---

Patriark Kirill og krigen

  • Patriark Kirill har siden 2009 vært overhode for Den ortodokse kirken i Russland, og flere andre kirker underlagt Moskva-patriarkatet.
  • Patriark Kirill har fått kritikk for sine uttalelser om krigen, som tolkes som støtte til Putins invasjon.
  • I en preken søndag 6. mars sier patriarken, slik prekenen er referert på patriarkatets nettsider, at det å arrangere homoparader er en test for lojalitet til «den ‘glade’ verden, en verden av overflødig forbruk, en verden av synlig ‘frihet’».
  • I prekenen snakker patriarken om hvilken side av Gud menneskeheten vil stå, og at vi er inne i en kamp som «ikke har en fysisk, men metafysisk betydning».

---

– Putin har ødelagt

– 400 russisk-ortodokse prester signerte et opprop mot krigen før oppropet ble stanset. Det kan få konsekvenser. Kan det tenkes at patriarken ville vært utsatt hvis han hadde sagt noe kritisk mot Putin?

– Det er ikke utenkelig at det er rett og slett farlig å si visse ting. Noen mener patriarken har vært i en slags husarrest siden pandemien startet. Han har vært lite ute i kirken og menighetene. En av forklaringene er at tjenesten som har ansvar for sikkerheten til VIP-personer som både Putin og patriarken, med sine krav begrenser friheten. Det høres delvis konspirasjonsteoretisk ut, men hvem vet, når vi har sett hvor gal verden kan være?

Jeg klarer ikke å forestille meg hvor lang tid det vil ta å lege disse sårene.

—  Fader Kliment

– Hvis du hadde møtt Putin, hva ville du sagt?

– Jeg hadde nok formidlet at han har ødelagt, både for det russiske folket og gjort dem til en skyteskive, og helt konkret for det ukrainske folket og vennskapet som har vært der. Jeg klarer ikke å forestille meg hvor lang tid det vil ta å lege disse sårene. Så ville jeg sagt at jeg synes han har ødelagt for Den ortodokse kirken. Den tanken jeg alltid har hatt om den ukrainske kirken, er at det mye mer lurt å gjøre det på en god og vennlig måte, og gi den ukrainske kirken fullkommen selvstendighet og autokefali. Vi må heller erobre land med godhet og kjærlighet enn gjennom krigsmaskineri.

Avslappet til homofili

– Har homofilispørsmålet vært splittende i Den ortodokse kirke?

– Jeg har alltid opplevd at russere og ukrainere som jeg kjenner til, og grekere også, har et ganske avslappet forhold til det personlige livet til hver og en, også det seksuelle. Kanskje mener noen at man bør være klarere, enten aksepterende eller fordømmende.

– Hvordan vil det være for et homofilt par å komme sammen på liturgi?

– Jeg ser det av og til, men jeg vet ikke hvor innforstått andre er. Man gjør ikke så stort nummer ut av det.

Fader Kliment, Juha Huhtamaki. 

Vår frelsers ortodokse kirke

Må reise seg igjen

– Er det smertefullt at at den ortodokse kirken lever under de vilkårene den gjør i Russland?

– Den russiske kirken ser veldig diskreditert ut nå i dag. Men jeg har fortsatt tro på kirken. Selv om den russiske kirken opplever nederlag, kanskje delvis fortjent, så kommer det også en tid da man har lært noe og reiser seg opp igjen. Det lærer ydmykhet. Kanskje havner kirken i en viss grad på feil side av historien. Da kreves det omvendelse.

Et skattkammer

– Russiske filosofer og forfattere har tidligere skrevet om lyset fra Øst som skal bringe troen tilbake til Vesten. Har du tro på at den ortodokse kirke kan spille en rolle for Vestens tro?

– Akkurat i dag ser det ikke ut som det er østfra det lyser et guddommelig lys. På sikt tror jeg fortsatt på Gud og kirken, og ser at det i den ortodokse tradisjonens skattkammer er veldig mye godt. Det gjelder å hente fram det beste og det som kan hjelpe et menneske. Men akkurat nå tror jeg at den russiske ortodoksien har ødelagt veldig for seg selv.

– Er du bekymret for de russiske prestekollegene dine framover?

– Ja. Noen av mine kolleger underskrev appellen til patriarken. De hadde allerede blitt oppringt av sine overordnede som ba dem holde seg fra politikk og slike ting. Det kan hende at de havner i en viss unåde.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter