Nyheter

Enighet om historisk plastavtale

PLAST: FNs miljøforsamling vedtok onsdag å starte arbeidet med å lage en juridisk bindende avtale mot plastforurensning. – En fantastisk miljøseier, sier Verdens naturfond WWF.

Tre kriser har fått oppmerksomhet under FNs miljøforsamlings (UNEA) femte toppmøte denne uka; klimaendringene, naturødeleggelser, og global forurensning. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), som har ledet møtet, kan juble for flere store gjennomslag:

  • Et vedtak om å sette i gang forhandlinger for å lage en global og juridisk bindende avtale mot plastforurensning. Målet er å lage en robust avtale med felles regler og mål. Avtalen skal stille krav til resirkulering, design og avfallshåndtering av plast for å hindre at den havner i naturen. Avtalen skal også å forby plastprodukter som inneholder miljøgifter.
  • I løpet av de neste to årene skal det etableres et vitenskapelig forskningspanel for kjemikalier, avfall og forurensning, etter modell fra FNs klimapanel (IPCC) og FNs naturpanel (IPBES). Panelet skal sammenstille tilgjengelig forskning om blant annet miljøgifter for å vise de negative effektene for mennesker og natur, og finne mulige løsninger på forurensningsproblemer.

De to forslagene ble enstemmig vedtatt onsdag ettermiddag av FNs miljøforsamling.

---

FNs miljøforsamling:

  • FNs miljøforsamling (UNEA) jobber med alvorlige globale miljøutfordringer, og har myndighet til å fatte beslutninger basert på konsensus mellom de 193 medlemslandene.
  • UNEA møtes annethvert år for å stake ut prioriteringer for politikk, og å utvikle internasjonal miljørett.
  • Forsamlingens femte møte er fra 28. februar til 2. mars 2022 i Nairobi, Kenya. Norge har presidentskapet, og leder møtet.

---

Historisk vedtak

Vedtaket om å sette i gang forhandlinger om en plastavtale er det historisk. Det er første gang FNs miljøforsamling vedtar å lage en rettslig bindende, global avtale.

– Det er det mest betydningsfulle som har skjedd for miljøet siden Paris-avtalen ble vedtatt i 2015, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Vårt Land.

Det er det mest betydningsfulle som har skjedd for miljøet siden Paris-avtalen ble vedtatt i 2015

—  Espen Barth Eide, klima- og miljøminister

Han får støtte fra miljøbevegelsen.

– Det er en fantastisk miljøseier, og et stort vendepunkt i kampen mot plastforurensning, sier generalsekretær i WWF Verdens naturforbund, Karoline Andaur til Vårt Land.

Hun påpeker at verden produserer stadig mer plast, og at mer og mer havner på avveie. Mye plast inneholder også farlige miljøgifter som tas opp i naturen når plastsøppel brytes opp i mindre deler.

Det er en fantastisk miljøseier

—  Karoline Andaur, leder WWF Norge

– Plast er vår tids raskest voksende miljøproblem. Det er stort at 193 land blir enige om å bekjempe dette i en juridisk bindende avtale.

Først skal et forhandlingsutvalg jobbe sammen med å utforme en avtale. Deretter skal selve plastavtalen vedtas innen utgangen 2024 – gitt at alle landene blir enige om den endelige avtalen.

Stor støtte blant forskere

Andaur mener det også er viktig at et vitenskapspanel for kjemikalier kommer på plass.

– Jeg tror det vil bidra til økt oppmerksomhet om hvor stort problem miljøgifter fortsatt er. Det tror jeg ikke alle har klart for seg. Det finnes omtrent 350.000 forskjellige kjemikalier på det globale markedet. Problemet er at denne forurensningen går mye fortere enn myndighetenes kapasitet til å begrense den. Det haster å få på plass konkrete tiltak, sier WWF-lederen.

HISTORISK: Generalsekretær Karoline Andaur kan juble for et historisk vedtak onsdag.

Forskermiljøer har lenge kjempet for å få på plass et vitenskapspanel for miljøgifter og kjemikalier. Mer enn 100 norske miljøforskere har signert et opprop til støtte for et kjemikaliepanel.

Nå blir de hørt.

Forskning tyder på at alle mennesker noen miljøgifter i blodet. Farlige kjemikalier brukes i hverdagsprodukter, fraktes på tvers av landegrenser med hav- og luftstrømmer, og havner i mat og drikkevann.

De er umulig å unngå.

Fornøyd statsråd

Før møtet i FNs miljøforsamling, fikk klima- og miljøminister Espen Barth Eide analysert blodet sitt for farlige kjemiske stoffer. Der var det blant annet giftige sporstoffer brukt i plastproduksjon.

– Som mange andre, går jeg rundt med en rekke farlige stoffer i kroppen. De kommer ikke bare fra miljøet, men fra produkter vi omgir oss med og bruker. Vi trenger mer kunnskap, særlig for å få et mer effektivt globalt regelverk for de farligste kjemikaliene, sier statsråden.

Som mange andre, går jeg rundt med en rekke farlige stoffer i kroppen.

—  Espen Barth Eide, klima- og miljøminister
I NAIROBI: Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) på talerstolen under FNs miljøforsamlings femte toppmøte i Nairobi, Kenya.

Derfor er han veldig glad for gjennomslagene på årets møte.

– Dette blir det mest konkrete og vellykkede UNEA-møtet så langt, sier Barth Eide på telefon fra Nairobi i Kenya, der møtet finner sted.

Han og Norge har presidentskapet, og leder årets møte. Barth Eide forteller om intens diplomatisk jobbing til sene nattetimer.

– Det var nok av motstand. Gjennombruddet for plastavtalen kom langt utpå natten natt til mandag, mens gjennombruddet for kjemikaliepanelet kom langt ut på natten natt til tirsdag. Det var euforisk stemning da den gikk gjennom i den representative forsamlingen som forbereder selve plenumsmøtet.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter