Nyheter

Norske Morten var på jernbanestasjonen i Kyiv da det smalt

RUSSISK INVASJON: Morten Kroslid prøver å komme seg hjem til Norge etter kaotiske dager i Ukraina. – Jeg frykter en stor flyktningkatastrofe, sier han til Vårt Land.

– Det er surrealistisk og uvirkelig å oppleve bombingen på så nært hold, forteller Morten Kroslid.

Han er gründer og har en lederstilling i software-selskapet SoftSeaweed, med prosjekter i de ukrainske byene Kyiv, Kharkiv, Dnipro og Lviv. Kroslid var på reise i Ukraina da Russland gikk til angrep tidligere denne uka.

Nå forsøker han å ta seg hjem til Norge via Polen. Mens han er i kontakt med Vårt Land sitter han i et tog på vei til Lviv, vest i landet.

Vårt Land har tidligere meldt om de lange bilkøene på veiene i retning den polske grensa.

Morten Kroslid i Kyiv

Måtte overnatte på metrostasjonen

Morten Kroslid forteller at han etter planen skulle tatt et tog fra Kyiv allerede klokka 20 lørdag kveld.

– Etter to timer ventetid i toget, fikk vi høre at toget ikke kunne kjøre på grunn av skadene etter en rakett.

Også New York Times har meldt om sammenstøtene ved jernbanestasjonen i Kyiv.

– Jeg måtte være på metrostasjonen like ved sentraltogstasjonen i natt. Det ble ikke noe søvn, for det var svært kaldt, så jeg måtte spasere for å holde varmen med jevne mellomrom, forteller han.

Han legger til at det også har vært vanskelig å få tak i mat, ta ut kontanter, fylle bensin eller komme seg på noen form for kollektiv transport.

Overfylt togstasjon i Lviv

Ukrainere frykter atomangrep

– Det er en veldig kritisk og anspent situsjon nå, ettersom russerne er så tungt inne i flere større byer som Kyiv, Kharkiv og Kherson, forteller Kroslid.

Han forteller at de ukrainske vennene hans frykter at Putin vil sette inn kjernefysiske våpen mot landet. Han har selv store bekymringer for skjebnen til landet etter Russlands fatale inntog.

– Jeg tror ikke Ukraina klarer å stå imot dersom ikke Nato og resten av verden bidrar med mye mer våpen veldig raskt, sier han og legger til:

– Jeg frykter en stor flyktningkatastrofe, der millioner nå blir drevet på flukt, sier han og refererer til at det allerede rapporteres om mange flyktninger som har ankommet Ukrainas naboland.

Vårt Land har sett meldingsutvekslingen mellom Kroslid og hans bekjente som det refereres til ovenfor.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter