Nyheter

Militærstrateg: – Ukrainerne biter fra seg

BLIR BLODIG: Russland rykker fremover mot Kyiv fra flere fronter, men møter overraskende hard motstand.

– Russerne later til å ha undervurdert motstanden, sier Palle Ydstebø, oberstløytnant ved Krigsskolen.

Natt til fredag fortsatte missil- og luftangrepene mot ukrainske kommandoposter, etterretningsstasjoner og luftforsvar. Samtidig fortsetter fremrykkingen mot Kyiv fra nord, øst og sør.

– Bremser russisk framrykning

Oberstløytnant Palle Ydstebø, sjef for seksjon for landmakt ved krigsskolen, sier at det likevel ser ut til at ukrainerne klarer å holde stand, og bremser de russiske fremstøtene.

Torsdag kveld meldte ukrainske myndigheter at de har nedkjempet en russisk luftbåren bataljon ved den strategisk viktige militærflyplassen i Hostomel, som ligger om lag 25 kilometer nordvest for Kyiv. Flyplassen ble gjenerobret etter at Russland inntok flyplassen tidligere på dagen.

– Biter fra seg

– Det viser at ukrainerne biter av seg, og viser kampkraft når de får møte motstanderen på likefot, sier Ydstebø.

Ukrainske myndigheter melder at Russland har gått på store tap, og at russiske 800 soldater har mistet livet i Hostomel alene.

Ydstebø forklarer at flyplassen har en viktig strategisk betydning, da Russland håpet å kunne bruke flyplassen til å fly inn forsterkninger og tyngre materiell.

– Flyplassen kunne brukes som et utgangspunkt for et raskt kupp mot hovedstaden, sier han.

Live Universal Awareness Map – Liveuamap – er et uavhengig, internasjonalt nettsted som viderebringer rapporter fra sentrale konflikter i verden. Mer at rapportene kommer fortløpende, og ofte ikke kan bekreftes av uavhengige kilder. Se oppdatert kart her (NB! Kan være at det oppdateres litt tregt):

Lydklipp av ukrainske soldaters siste ord

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at 13 soldater ble drept da Russland erobret en viktig øy i Svartehavet.

Zelenskyj opplyste torsdag kveld om at øya Zmiinyi, også kjent som Slangeøya, er blitt er erobret av russiske styrker. Uttalelsen ble først meldt av CNN. Øya ligger sør for Odesa, og er en av få ukrainske øyer.

Presidenten sier at alle de 13 ukrainske soldatene som var stasjonert på øya, er drept.

– Alle grensesoldatene døde heroisk, uten å gi opp. De blir tildelt ordenen «Helt av Ukraina» posthumt, sier Zelenskyj.

Soldatene ble drept da et russisk krigsskip åpnet ild, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Flere medier har publisert et lydklipp som er mye delt i sosiale medier. Det skal gjengi kommunikasjonen mellom marinefartøyet og de ukrainske soldatene.

– Dette er et russisk marinefartøy. Jeg oppfordrer dere til å legge ned våpnene og overgi dere for å unngå blodsutgytelser og unødvendige ofre. Hvis ikke blir dere bombet, sier marinefartøyet over radioen.

– Dra til helvete, svarte da en ukrainsk soldat.

Hør lydklippet her:

Knipetangsmanøver

– Det overordnete bildet er at russerne forsøker å nå frem til Kyiv i en knipetangsmanøver, forklarer Palle Ydstebø.

De russiske invasjonsstyrkene har i løpet av natten fortsatt fremrykkingen fra Hviterussland i nord, langs begge sider av elven Dnipro. I morgentime fredag mente Ydstebø å se tegn til at fremrykningen har bremset ned, og at denne frontlinjen står om lag 70–90 kilometer inn i landet.

Oberstløytnant/seksjonssjef FHS/Krigsskolen/Landmakt

Samtidig har russerne brutt gjennom i Sumy og Kharkiv i nordøst. Derfra har mekaniserte enheter presset vestover, og da Vårt Land snakket med Ydstebø fredag formiddag, anslo han at de hadde kommet rundt 100 kilometer inn i landet. Her har de russiske styrkene beleiret byen Konotop.

Torsdag kveld var det i Sør-Ukraina fremrykningen hadde kommet lengst. Russiske styrker inntok da byen Kherson, og krysset derfra Dnipro mot nord. Målet for denne manøveren er å nå fram til havnebyen Odesa. Ifølge Ydstebø har det nå kommet rapporter om at ukrainske styrker har lyktes i å presse dette fremstøtet tilbake.

Russland forsøker også å få kontroll over byene Melitopol og Mariupol, som ligger nord-øst for Krim-halvøya, langs Azov-kysten. Målet med dette er å sikre en landbro mellom den russiskokkuperte Krym-halvøya og de opprørskontrollerte områdene i Donetsk, lengst øst i Ukraina.

Kampene om Kyiv blir viktigst

Ydstebø mener at det mest avgjørende nå blir hvordan det går med kampene nord for Kiyv. Her har det kommet rapporter om at russiske styrker har ikledd seg ukrainske uniformer, i et forsøk på å infiltrere hovedstaden.

– Dersom dette stemmer er det definitivt et grovt brudd på folkeretten, sier han.

Oppsummert sier oberstløytnanten at mye kan peke mot at Russland har undervurdert den ukrainske motstanden. Han understreker også at alle foreløpige rapporter må regnes som usikre.


Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter