Nyheter

Stor giverglede for Ukraina

UKRAINA: Nødhjelpsarbeidet i gang der det er mulig, melder Røde Kors. I løpet av omtrent et døgn har organisasjonen fått inn omtrent 7,5 millioner kroner.

– Frivillige i Ukraina Røde Kors er allerede i gang med utdeling av klær og mat. De tilbyr også senger og det samles inn blod, sier Torben Bjørke-Henriksen, seniorådgiver i Røde Kors.

Hjelpeorganisasjonen beskriver situasjonen i landet som svært alvorlig, med økende humanitære behov. Men stridshandlinger gjør det noen steder utfordrende å nå frem med humanitær assistanse, og det er få trygge steder i de rammede områdene, ifølge Røde Kors-representanter på bakken. Hjelpen som til nå er gitt kommer fra reserver innenfor landegrensene.

– Den største utfordringen er sikkerhetssituasjonen, og akkurat nå er det naturlig nok sikkerheten til våre kollegaer i landet som er fremst. Når sikkerhetssituasjonen tillater det er Røde Kors klare for å sende humanitær hjelp også inn i landet, sier Bjørke-Henriksen.

Stort engasjement blant givere

Røde Kors-bevegelsen forbereder seg nå på en kraftig opptrapping av innsatsen i Ukraina. Hjelpeorganisasjonen startet en innsamlingsaksjon torsdag kveld. Blant annet har faste Røde Kors-givere mottatt en SMS hvor de oppfordres til å gi 350 kroner til mat, vann og helsehjelp for familier og barn i Ukraina.

Nina Larsen, markedssjef i Røde Kors, forteller at både privatpersoner og næringslivet nå bidrar nå i stort monn.

– Vi opplever en fantastisk giverglede, det siste døgnet har vi samlet inn over 7,4 millioner kroner. Dette øker minutt for minutt, sier Nina Larsen i Røde Kors.

Nå planlegges det økt støtte til sykehusene i landet. I flere av nabolandene er man også forberedt på å ta imot ukrainere som har flyktet over grensen. Polen Røde Kors har blant annet satt opp og bemannet hjelpesentre ved grensen mot Ukraina.

– Hvordan når dere fram med hjelpen?

– Røde Kors er på plass i landet, både gjennom Ukrainsk Røde Kors, som har over 2000 frivillige og mer enn 500 ansatte, og også gjennom det internasjonale Røde Kors som har 600 ansatte i Ukraina, sier Larsen.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter