Nyheter

Danmark klar til å ta tusentall flyktninger

KRIG I UKRAINA: – Jeg er svært redd, sier Alexander Bazhanov. Ukrainere flykter til nabolandene i vest. Polen bygger mottakssenter langs grensa. Danmark er klar til å ta imot flyktninger.

Han kom til grenseposten mellom Ukraina og Polen ved Medyka. Med seg til Polen har Alexander Bazhanov kone og barn – og det de kunne bære av jordisk gods.

– Jeg har ingen andre følelser enn at jeg er svært redd, sier Bazhanov til Reuters.

34-åringen har reist fra Mariupol, helt øst i Ukraina, på grensen til de russiskkontrollerte utbryterrepublikkene.

Hundretusener i bevegelse

I vest grenser Ukraina til EU-landene Romania, Ungarn, Slovakia og Polen. Nå forbereder Europa seg på en flyktningstrøm vestover.

Siden krigen øst i Ukraina brøt ut i 2014, er 854.000 mennesker drevet på flukt innad i landet, sier FN. Mange av dem reiser nå vestover.

Siden den russiske invasjonen startet tidlig torsdag har rundt 100.000 forlatt hjemmene sine, melder FN fredag.

Kommer med tog

15.000 passerte inn i Polen frå Ukraina på torsdag, opplyser landets grensepolitisjef, Tomasz Praga, til AFP. Mange kommer med tog fra Ukraina.

Statsminister Natalia Gavrilita i Moldova fortalte fredag at over 4.200 flyktninger fra Ukraina har ankommet landet etter den russiske invasjonen. Mange ønsker å fortsette til EU, men over 100 personer har søkt asyl i Moldova, opplyser hun til DPA.

I både Romania og Slovakia melder lokale medier om ukrainere som kommer over grensene, til fots.

I Polen etablerer myndighetene nå ni mottakssenter langs den 53 mil lange grensen mot Ukraina. På sentrene skal flyktningene fra øst få mat og medisinsk hjelp, et sted å hvile samt få informasjon om veien videre.

Fredag varslet Danmarks utlendingsminister at landet er beredt til å ta imot flyktninger fra Ukraina. Han har sendt brev til Danmarks kommuner der han ber dem forberede seg på å innlosjere tusentall flyktninger, skriver Berlingske.

Trenger penger

Planen til Alexander Bazhanov er å ta seg til Spania, for der bor faren. Men han og kona har ingen penger så de vet ikke hvordan de skal få reist vestover i Europa.

En annen som står ved grensepasseringen i Medyka i Polen, er Maria Palys:

– Alle trodde Vest-Ukraina var trygt fordi det ligger nærme EU og Nato, men området har ikke noe bedre vern, sier hun.

POLEN

Bønn fra FN

FNs flyktningsjef advarer om katastrofale konsekvenser av Ukraina-invasjonen, og oppfordrer nabolandene til å holde grensene åpne for flyktninger.

– De humanitære konsekvensene for sivilbefolkningen i Ukraina vil være katastrofale. Det er ingen vinnere i krig, men utallige liv vil bli revet i stykker, sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi, i en uttalelse.

Tyskland lover å hjelpe

Tyskland, som ikke vil sende militært materiell til Ukraina, lover massiv flyktninghjelp.

– Vi følger svært nøye med på om det kommer flyktninger til nabolandene våre, sier Tysklands innenriksminister Nancy Faeser.

– Vi vil gi massiv bistand til land som berøres – særlig vårt naboland Polen, sier hun.

Jeg har ingen andre følelser enn at jeg er svært redd

—  Alexander Bazhanov, ukrainsk flyktning i Polen

UDI er forberedt

I Norge opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI) at de følger situasjonen i Ukraina tett og «vurderer løpende spesielle tiltak» for borgere fra Ukraina som er i Norge eller har søkt om opphold i Norge.

Når det gjelder asylankomster, så har vi ikke sett en økning som følge av situasjonen i Ukraina, men UDI er til enhver tid forberedt på å håndtere økte ankomster av asylsøkere, opplyser UDI.

– UDI har en beredskapsplan for masseankomster, som er ment å kunne håndtere situasjoner hvor det raskt ankommer mange asylsøkere som søker beskyttelse i Norge, sier Borghild Fløtre, direktør i UDI Mottak og retur til Vårt Land.

UDI har rammeavtaler som gjør det mulig å anskaffe nye mottak på kort varsel.

«Vi må være rause»

Norge må ta imot ukrainere som flykter etter Russlands invasjon av landet, mener AUF, Unge Høyre og KrF.

– Vi må være rause. Det er krig i Europa, og da må vi ta vårt ansvar for europeiske flyktninger, sier AUF-leder Astrid Hoem til VG.

Hun viser til at Norge tok imot 12.000 flyktninger sist det var krig i Europa, i Bosnia-Hercegovina.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter