Nyheter

Innlandet består – flertall i fylkestinget går imot oppdeling

Innlandet fylkesting har vedtatt at fylket skal bestå, på tross av at en folkeavstemning ga flertall for oppsplitting.

Det var knyttet en viss spenning til utfallet på fylkestinget onsdag, selv om partigruppene som utgjør flertallet, i prinsippet gikk inn for en bevaring. Tilhengerne av de gamle fylkene Oppland og Hedmark håpet i det lengste at avhoppere skulle gi dem seieren.

Men flertallet stemte for å la Innlandet fylke bestå. Ifølge VG stemte 34 for å videreføre Innlandet, mens 23 stemte for å dele opp fylket.

Det var knyttet spenning til om det for eksempel ville bli noen utbrytere fra Arbeiderpartiet, men alle partiets representanter stemte for å beholde Innlandet.

– Demokratisk skandale

Det ble holdt folkeavstemning om saken mellom 10. og 17. februar. 46,72 prosent av befolkningen deltok i avstemningen. Blant disse stemte 50,75 prosent for å splitte opp Innlandet.

Folkeavstemningen var rådgivende og dermed ikke bindende for politikerne. Trygve Slagsvold Vedum (Sp), finansminister og tilhenger av fylkesskilsmisser, sa tidligere onsdag til NRK at han er overrasket over at Arbeiderpartiet valgte å gå for å beholde Innlandet.

– Dagen i dag går inn i historien som dagen et fylkesting overkjørte et flertall i en folkeavstemning. En demokratisk skandale, sa Torleik Svelle fra Senterpartiet fra talerstolen ifølge Hamar Arbeiderblad.

Rødts stortingspolitiker Tobias Drevland Lund sier at det er fryktelig trist at fylkespolitikerne ikke lyttet til flertallet.

– Et stort flertall av dem som avga stemmen sin i Oppland, 58 prosent, sa nei til Innlandet. Og i et ekteskap bør vel begge parter være villige til å dele livet sammen, hvis ikke er det vel et tvangsekteskap?

Opphetet debatt

Debatten om hvorvidt fylket skulle deles opp har vært tidvis opphetet. Det kom også fram i behandlingen av saken i fylkestinget.

– Diktatur, idioter og forbanna svikere. Dette er kun tre enkle eksempler på hva vi har kunnet lese om oss selv i diverse kommentarfelt de siste månedene, sa Gjertrud Nordal fra Høyre.

– Det er ikke til å komme unna at det for mange har vært tøffe tak. Så tøft at enkelte representanter har vært nødt til å anmelde noen forhold til politiet, sa hun videre.

---

Fakta om Innlandet fylke og striden om oppsplitting

1. januar 2020 ble fylkene Hedmark og Oppland slått sammen til Innlandet fylke, til tross for at de folkevalgte i begge fylker hadde sagt nei.

Sammenslåingen var del av regionreformen til Solberg-regjeringen, hvor Norge gikk fra 19 til 11 fylker.

Da Ap-Sp-regjeringen tok over makten i fjor høst, bestemte de at sammenslåtte fylker som selv ville splitte seg opp, skulle få lov til det. Fristen for å søke om dette ble satt til 1. mars.

8. desember 2021 vedtok fylkestinget i Innlandet å gjennomføre en folkeavstemning om oppsplittingsspørsmålet.

46,72 prosent av befolkningen deltok i avstemningen. Blant disse stemte 50,75 prosent for å splitte opp Innlandet og gå tilbake til Hedmark og Oppland, mens 48,19 prosent ville beholde det nye fylket.

Til tross for flertall i folkeavstemningen for oppsplitting, gikk Arbeiderpartiets representantskap onsdag inn for å beholde Innlandet.

Med Arbeiderpartiets avgjørelse ligger det an til flertall i fylkestinget for å beholde Innlandet. Foreløpig har Venstre, Høyre, KrF og MDG også sagt at de vil stemme for å bevare storfylket. Senterpartiet, SV, Rødt og Pensjonistpartiet vil tilbake til Hedmark og Oppland.

Saken ble avgjort i fylkestinget onsdag. Innlandet består.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter