Religion

Frykter sultkatastrofe i kjølvannet av syklonen på Madagaskar

NATURKATASTROFE: Tallet på omkomne etter at syklonen Batsirai rammet Madagaskar sist helg har steget til 92, opplyser myndighetene. Over 100.000 mennesker har behov for hjelp. Ødelagte avlinger kan ramme den allerede prøvede befolkningen hardt.

Syklonen slo inn over østkysten av Madagaskar lørdag, knuste hus og veltet trær og strømmaster, forårsaket flom og gjorde minst 61.000 mennesker hjemløse.

Hjelpebehovet er stort, om lag 112.000 mennesker har akutt behov for hjelp, ifølge myndighetene. BBC melder at hele landsbyer har blitt ødelagt.

– Det er store ødeleggelser her. De fleste som døde, mistet livet da husene deres kollapset, sier lokalpolitiker Brunelle Razafintsiandrofa, lokalpolitiker fra Ikongo-distriktet, som ble hardt rammet av syklonen.

Vi opplever nå at risen råtner. Dermed har folk ikke noe å spise. Hvis de ikke får mat fra andre, vil det snart bli sultkatastrofe her.

—  Sivilagronom Gerrard Mahadimby

Oversvømte avlinger

De enorme vannmassene som syklonen brakte med seg, førte til en stor flom i områder øst på Madagaskar. I dette området er ris den viktigste matvaren for befolkningen. Den store flommen har ført til at rismarkene er blitt oversvømt.

Sivilagronom Gerrard Mahadimby, som bor i havnebyen Manakara, forteller at risplantene tåler å stå under vann i tre døgn. Nå har rismarkene vært oversvømt i fem døgn.

– Vi opplever nå at risen råtner. Dermed har folk ikke noe å spise. Hvis de ikke får mat fra andre, vil det snart bli sultkatastrofe her, sier Gerrard i en pressemelding fra Det Norske Misjonsselskap (NMS).

I tillegg til at risen blir ødelagt, harde kraftige vindkastene også ødelagt frukthøsten. I denne delen av Madagaskar er frukt en viktig del av kostholdet. Mye av fruktavlingen er nå tatt av vinden.

Ber om hjelp

NMS har hatt arbeid i det afrikanske landet i over 150 år. Arild M. Bakke leder misjonsorganisasjonens arbeid i Øst-Afrika og er selv født og oppvokst på øya.

– Den gassiske kirken har bedt NMS om hjelp til en nødhjelpsoperasjon. Nå ber vi norske givere om å ta et krafttak for å hjelpe befolkningen på Madagaskar, oppfordrer Bakke pressemeldingen.

Han sier pengene vil bli kanalisert via lokale samarbeidspartnere, og forteller at i tillegg til nødhjelp planlegger man å bistå med hjelp til gjenoppbygging av skoler og kirker som er skadet av syklonen.


Hardt prøvet land

Blant annet vil NMS, den gassisk lutherske kirken og den katolske kirke å samarbeide med jordbruksskolen Fihaonana om å dele ut mat.

– Selv om mange av hovedveiene er ødelagt av flommen, har vi fått tak i ris som vi kan dele ut, forteller rektor ved skolen, Hobiharisoa Randrianarijao.

Han sier de også vil bistå bønder slik at de raskest mulig kan komme i gang med i nydyrking av ris. I løpet av drøyt tre måneder kan en ny avling være moden.

Øst-Madagaskar er hardt rammet av en syklon. Afrika. Madagaskar.

Madagaskar var allerede preget av den tropiske stormen Ana, som krevde minst 58 menneskeliv i januar. I tillegg har landet hatt sterkt reduserte avlinger på grunn av en tørkeperiode i fire sammenhengende i fire år. Landet som også går under kallenavnet «Solskinnsøya» har vært rammer av tropiske stormer, og en invasjon av ørkengresshopper.

Madagaskar er det eneste landet som står overfor en sultkatastrofe uten å befinne seg i krig eller konflikt. Isteden er det klimaendringene som er hovedårsaken til matmangelen, ifølge Verdens matvareprogram (WFP).

Har du fått med deg Vårt Lands nye podkast Åpenbart? Hør siste episode her:







Les mer om mer disse temaene:

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset

Marit Mjølsneset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion