Nyheter

Trier om Oscar-nominasjon til «Verdens verste menneske»: – Rørende

Regissør og manusforfatter Joachim Trier sier han er overrasket og rørt over at «Verdens verste menneske» er nominert til to Oscar-priser.

Joachim Trier og Eskil Vogt sier de er svært overrasket over at filmen «Verdens verste menneske» er nominert i to Oscar-kategorier. Foto: Javad Parsa / NTB

Filmen er nominert både i kategorien beste utenlandske film og i kategorien beste manus.

– Dette er skikkelig overraskende og rørende, sa Trier da han møtte NRK etter at nominasjonen ble kjent.

Sammen med Trier var Eskil Vogt, som også har vært med på å skrive manus til filmen. De to har samarbeidet i lang tid.

– Dette er helt sjokkerende uventet, sier Vogt.

Han sier han tror at dette handler om at filmen har truffet veldig mange i USA, og i Hollywood spesielt.

På spørsmål om de kan vinne en pris under Oscar-utdelingen, svarer Vogt at han først og fremst er glad for å være i veldig godt selskap i kategoriene, men legger til:

– Alt kan skje med Oscar, ingen vet.

Filmen, som er produsert av Thomas Robsahm, har siden premieren blitt nominert til flere priser og ble i desember kåret til årets favoritt blant filmkritikerne i New York.

Har vakt oppsikt

«Verdens verste menneske» er nominert til Oscar i kategorien beste utenlandske film.

Filmen, som er regissert av Joachim Trier og med skuespiller Renate Reinsve i hovedrollen, har vakt oppsikt helt siden den første gang ble vist under filmfestivalen i Cannes. Der vant Reinsve prisen for beste kvinnelige skuespiller, den første prisen til noen norsk skuespiller i Cannes noensinne.

I desember ble «Verdens verste menneske» hedret med at medlemmene av filmkritikerlaget i New York, New York Film Critics Circle (NYFCC), kåret den til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film.

Filmen er nominert til den franske nasjonale filmprisen César i kategorien for beste utenlandske film. I forrige uke ble det kjent at Renate Reinsve er nominert til prisen for beste kvinnelige skuespiller under kommende utdelingen av den britiske BAFTA-prisen.

«Verdens verste menneske» er Oscar-nominert i kategorien beste originalmanus. Foto: Neon via AP / NTB

Lang historie

Norge har er fem ganger tidligere blitt Oscar-nominert i kategorien for beste utenlandske film, men uten å vinne.

I 1957 ble Arne Skouen-filmen «Ni Liv» nominert. I 1987 ble Nils Gaups «Ofelaš» (”Veiviseren») nominert. Det samme ble Berit Nesheim-filmen «Søndagsengler» i 1996, før Petter Næss sin «Elling» ble nominert i 2001.

I 2012 var det knyttet forventninger til spillefilmen «Kon-Tiki» av Joachim Rønning og Espen Sandberg, men heller ikke da ble det noen pris.

Norge har imidlertid to ganger vunnet en pris under den gjeve utdelingen i Hollywood, men i andre kategorier. I 2007 vant regissør Toril Kove prisen for beste animerte kortfilm med «Den danske dikteren». I 1951 vant Thor Heyerdahl prisen for beste dokumentarfilm med filmen «Kon-Tiki».

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter