Nyheter

Mehl avviser å stoppe behandlingen av utvisningssaker som berører barn

BARNETS BESTE: Alle saker i utlendingsforvaltningen som berører barn må settes på vent fram til barnets beste-rapport er behandlet politisk, krever KrF. Uaktuelt, sier justisministeren fra Sp.

– Vi må få en slutt på galskapen, sier stortingsrepresentant og KrF-nestleder Dag Inge Ulstein til Vårt Land.

– Og nå har vi fått muligheten til å gjøre det.

Han viser til rapporten som ble lagt fram tirsdag. En arbeidsgruppe satt ned av Solberg-regjeringen i fjor sommer, etter påtrykk fra KrF og Venstre, har sett på saker som gjelder utvisning på grunn av grove brudd på utlendingsloven og hvor den som utvises har barn i Norge.

– Vi må få satt en stopper for sakene der foreldre blir utvist og med det skilt fra barna, eller at barna må følge med.

Stopper ikke

Men justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) avviser å gripe inn slik KrF krever.

– Det er ingen grunn til å stoppe behandlingen av utvisningssaker nå. Arbeidsgruppen har ikke funnet noen avgjørende forskjeller mellom dagens praksis og Norges folkerettslige forpliktelser, sier hun til Vårt Land.

Mehl melder at departementet har fått en rapport «som gir et godt grunnlag for å vurdere dilemmaer i saker som gjelder utvisning på grunn av grove brudd på utlendingsloven, hvor den som utvises har barn i Norge».

Sp-statsråden skal nå gå inn i rapporten og vurdere videre oppfølging.

– Vi kan foreløpig ikke si hvorvidt det vil bli foretatt noen endringer av betydning for terskelen for utvisning. Det er dermed heller ikke grunnlag for å stille enkeltsaker i bero på bakgrunn av rapporten, sier Mehl, og minner om at departementet ikke kan gå inn i enkeltsaker.

Lovnad i Hurdal

Støre-regjeringen har lovet å gå grundig inn i barnets beste-komplekset. I Hurdalsplattformen skriver regjeringen at den «vil sikre at barnets beste er et grunnleggende hensyn i behandlingen av asylsaker som berører barn», og at «regjeringen vil gjennomgå praksis når det gjelder vurderinger av barnets beste for å sikre at det gjøres konkrete og individuelle vurderinger i hver enkelt sak».

Det er ingen grunn til å stoppe behandlingen av utvisningssaker nå

—  Emilie Enger Mehl (Sp), justisminister

Fremmer forslag i Stortinget

På bakgrunn av forslagene til flertallet i arbeidsgruppen fremmer KrF et representantforslag i Stortinget allerede onsdag:

«Stortinget ber regjeringen stille utlendingssaker som berører barn og deres foreldres opphold i Norge, inkludert saker med utsendelsesvedtak, i bero fram til den eksterne arbeidsgruppen og utredningsoppdraget er ferdigstilt, og eventuelle end ringer de ser behov for som i større grad ivareta barnets beste de ser behov for er gjennomført.»

Mødre og barn splittes

Arbeidsgruppen på fem har delt seg. Flertallet på tre fremmer et forslag til løsning på de omstridte utvisningssakene:

De ønsker å innføre et nytt prinsipp om at utlendinger med barn i Norge som hovedregel ikke skal utvises ved brudd på utlendingsloven, men at det i stedet skal ilegges krav til tilleggstid for permanent oppholdstillatelse i slike tilfeller.

Vårt Land har i vinter omtalt flere saker der mødre og barn skal splittes:

  • To småbarnsmødre skal utvises fra landet, og må reise fra barna i Norge.
  • En firebarnsmor, som skal utvises og med det forlate barna, venter spent på dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.
Dag-Inge Ulstein er valgt til ny nestleder i KrF. Foto: Lise Åserud / NTB

---

Arbeidsgruppen

  • Barnets beste-arbeidsgruppen som ble satt ned i juni 2021 har hatt følgende medlemmer:
  • Lagdommer Elizabeth Baumann (leder)
  • Seksjonssjef i UDI Kontroll, Camilla Torgersen
  • Nemndleder i Une, Stine Alræk Iversen
  • Seniorrådgiver hos Barneombudet (nå seniorrådgiver i BFD), Anders Prydz Cameron
  • Advokat Olga Halvorsen

---

Styrke barns rettigheter

I Redd Barna hilser de forslagene fra arbeidsgruppen velkommen:

– Arbeidsgruppen har gjort en meget viktig jobb og dokumenterer at barns rettigheter må styrkes i utvisningssaker. Redd Barna støtter utvalget anbefaling om at utlendinger med barn i Norge som hovedregel ikke skal utvises ved brudd på utlendingsloven. Vi er også svært glade for at de foreslår at barns rett til å bli hørt må tydeliggjøres, sier Camilla Engeset, spesialrådgiver i Redd Barna.

Hun har en klar melding til justisminister Mehl:

– Vi forventer at regjeringen raskt følger opp anbefalingene og at denne rapporten medfører et helt nødvendig løft for barns rettigheter i utvisningssaker som berører barn.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter