Nyheter

Milliarderstatning til urfolk i USA for opioider

USA: Urfolk i USA har kommet til enighet med farmasiselskaper om en erstatning på over 5,3 milliarder kroner for opioidkrisen.

Alle føderalt anerkjente urfolksstammer i USA vil kunne ta del i avtalen med produsenten Johnson & Johnson og distributørene AmerisourceBergen, Cardinal Health og McKesson.

Mange stammer i hele USA er hardt rammet av overdoser og misbruk av opioider. En studie viser at ingen annen folkegruppe i USA hadde flere overdoser per capita enn urfolkene i 2015.

Over 400 stammer og stammeorganisasjoner, som representerer 80 prosent av USAs urfolk, sto bak søksmålet. Også de som ikke var med på søksmålet, blir tilgodesett i avtalen som er gjort i en domstol i Cleveland.

De samme fire selskapene er involvert i diskusjoner med delstatlige og lokale myndigheter om en erstatningsavtale til en verdi av 26 milliarder dollar (230 milliarder kroner).

En avtale nylig mellom urfolket i Cherokee Nation og de tre distributørene til 670 millioner dollar er separat fra avtalen med de andre urfolksstammene.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter