Nyheter

Rødt: – Vet Emilie Enger Mehl hvilke konsekvenser det har for barn å bli skilt fra moren sin?

ASYL: Mødre kastes ut av Norge og skilles fra barna sine i to år. Psykolog advarer om fare for senskader når barn skilles fra forelder. Nå krever Rødt svar fra justisministeren.

«Er ministeren klar over hvilke konsekvenser det kan ha for barn å bli skilt fra foreldrene sine når foreldrene blir sendt ut av landet?».

I et skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) krever Rødts Tobias Drevland Lund svar etter at psykolog Heidi Wittrup Djup i Vårt Land advarte om fare for seinskader for barn som skilles fra en forelder.

Bakteppet er Utlendingsnemnda (UNE) sine omstridte vedtak om å utvise Genet Gemedo Hensene og Sabrin Mohammed Ali med innreiseforbud i to år. Begge har små barn født i Norge med norske fedre.

Psykologer om asylbarn: – Praksis mangler faglig grunnlag

Utlendingsmyndighetene viser til at de to mødrene ga feil opplysninger da de søkte opphold, og unnlot å forlate landet etter avslag, og at alvoret i dette kan gå foran hensynet til barna.

Krisepsykologi Heidi Wittrup Djup etterspurte derimot faglig grunnlag for at det ikke gir seinskader for barna når mor sendes ut i to år «for å statuere et eksempel».

Norsk Psykologforenings menneskerettsutvalg er samstemte om at praksis må endres i saker der barn rammes av utvisningsvedtak mot foreldrene, ifølge Djup, som er medlem i utvalget.

Det viser Rødt-representant Tobias Drevland Lund til når han nå krever svar fra justisminister Mehl: «Er det regjeringens syn at innvandringsregulerende hensyn er viktigere enn å ivareta norske barns behov for trygge oppvekstvilkår».

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil ha ei rask reversering av domstolsreforma som den førre regjeringa innførte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / NPK

Sp-Mehl: Skal vurdere endringer når rapporter er ferdige

Nå har justisminister Mehl svart på spørsmålet fra Rødts medlem i justiskomiteen på Stortinget. Hun viser til to tiltak som de daværende statsrådene i Solberg-regjeringen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Guri Melby (V), varslet i Vårt Land i februar i fjor:

  • En arbeidsgruppe skal gjennomgå praksis i utvisningssaker der barn er berørt. Den skal også se på behov for endringer.
  • Utlendingsdirektoratet skal utrede om barn bør få uttale seg i utlendingssaker.

De ventes å levere sine rapporter i henholdsvis januar og i sommer, og departementet skal deretter «vurdere om det er grunnlag for eventuelle tiltak», har Mehl tidligere opplyst.

I sitt ferske svar til Tobias Drevland Lund varsler Mehl også at UDI og UNE nå har fått beskjed om å rapportere om hvordan de «sikrer at barnets beste er et grunnleggende hensyn i alle asylsaker som berører barn».

Statsråden erkjenner at saker «om utvisning av foreldre til barn med sterk tilknytning til Norge» kan by på vanskelige dilemmaer. I senere år er det «lagt stor vekt på å styrke den barnefaglige kompetansen» i UDI og UNE, skriver Mehl.

UNE har med bistand fra barnepsykolog «gjennomgått ulike tilfeller som er typiske for utvisningssaker som berører barn og hvor det er mulighet for familiesplittelse», opplyser hun. Det har resultert i beskrivelser «noen veiledende vurderingstema» som kan være relevante i ulike typer saker, skriver Mehl.

Heidi Wittrup Djup, daglig leder for Klinikk for Krisepsykologi i Bergen og medlem av menneskerettsutvalget i Norsk Psykologforening

Justisministeren: – Bred oppslutning i Stortinget om utvisning

Juridisk er det derimot slik at «innvandringsregulerende og allmennpreventive hensyn» kan avgjøre i den enkelte sak, selv om barnekonvensjonen sier at barnets beste skal være grunnleggende, skriver Emilie Enger Mehl i sitt svar til Tobias Drevland Lund.

«Det har vært bred oppslutning i Stortinget om at grove brudd på utlendingsloven som utgangspunkt skal kunne føre til utvisning», fastslår hun.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter