Nyheter

Menneskerettsgrupper krever diplomatisk boikott av OL

243 menneskerettighetsgrupper og NGO-er krever diplomatisk boikott av vinter-OL i Beijing, som starter om få dager.

Alliansen viser til at vinter-OL 2022 åpner mens den kinesiske regjeringen begår uhyrlige forbrytelser og andre grove brudd på menneskerettighetene.

I et felles uttalelse ber de 243 organisasjonene regjeringer om å boikotte OL diplomatisk, og de ber utøverne og sponsorene om ikke å legitimere myndighetenes rettighetsbrudd.

– Det er ikke mulig for OL å være en kraft for det gode som Den internasjonale olympiske komité hevder, mens vertsmyndighetene begår grove brudd på folkeretten, sier Sophie Richardson, Kina-direktør i Human Rights Watch.

Alliansen peker blant annet på behandlingen av etniske og religiøse minoriteter og forfølgelsen av rettighetsaktivister, feminister, advokater og journalister under president Xi Jinping.

– Regjeringen har strupt et tidligere livlig sivilsamfunn i Hongkong, utvidet høyteknologisk overvåking til sterkt å begrense retten til å ytre seg og samles og tillatt bruk av tvangsarbeid i strid med folkeretten, sier de.

En rekke land har allerede kunngjort diplomatisk boikott, blant dem USA, Storbritannia og Australia, men Russlands president Vladimir Putin og FNs generalsekretær António Guterres er blant dem er til stede ved åpningsseremonien.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter