Nyheter

Holocaust-overlevende ber Tyskland bekjempe høyreekstremt hat

BØNN TIL ET HELT LAND: Tyskland må bekjempe «kreftsvulsten av hat» ba Inge Auerbacher, som overlevde Holocaust, i en tale til den tyske Forbundsdagen i anledning Holocaustdagen.

Holocaust-overlevende Inge Auerbacher (87) og Knesset-president Mickey Levy klemmer hverandre under en markering i den tyske Forbundsdagen i anledning Holocaust-dagen. Foto: Foto: Kay Nietfeld / DPA via AP / NTB

– Dessverre har denne kreften gjenoppstått, og hat mot jøder er vanlig i mange land i verden, også i Tyskland, sa Auerbacher (87). Hun ble sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt med sine foreldre da hun bare var sju år gammel.

Jeg har bodd i New York i 75 år og kan fortsatt huske denne forferdelige tiden av terror og hat

—  Inge Auerbacher

Kjempet mot tårene

80 år senere kjempet Auerbacher mot tårene da hun fortalte om lidelsen og tapene som nazistene påførte henne.

– Jeg har bodd i New York i 75 år og kan fortsatt huske denne forferdelige tiden av terror og hat, sa hun.

Markeringen av den internasjonale Holocaust-dagen ble holdt i den tyske Forbundsdagen. En brann i bygningen, den daværende riksdagen, 27. februar 1933 ble utnyttet av Adolf Hitler og nazipartiet for å forfølge motstandere, noe Mickey Levy, lederen for den israelske nasjonalforsamlingen Knesset, påpekte i sin tale.

Høyreekstrem kriminalitet

– Det er her, innenfor veggene i dette bygget – som står som tause vitner av stein og mur – at vi på ny oppdager demokratiets sårbarhet og igjen påminnes om vår forpliktelse til å verne om det, sa han i talen sin og høstet en flere minutter lang applaus fra parlamentsmedlemmene.

Statsminister Olaf Scholz og president Frank-Walter Steinmeier var blant dem som var til stede.

Seks millioner jøder ble drept under andre verdenskrig – over én million av dem i gasskamrene i Auschwitz-Birkenau i tyskokkuperte Polen. Torsdag er det 77 år siden fangene i konsentrasjonsleiren ble frigjort.

I 2020 ble det registrert 23.604 tilfeller av høyreekstrem kriminalitet i Tyskland, det høyeste antallet siden krigen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter