Nyheter

Aktive Fredsreiser og Hvite Busser i koronaskvis

KORONA: Både Aktive Fredsreiser og Hvite Busser faller utenfor regjeringens koronastøtte til næringslivet. Dermed står de i fare for å måtte legge ned driften sin. Nå ønsker kunnskapsministeren å møte dem.

– Nå begynner det å bli vanskelig. Vi har drevet i to år uten inntekter, samtidig som de faste kostnadene går.

Det sier Uwe Arntzen, styreleder i Aktive Fredsreiser. I 25 år har organisasjonen sendt busser med ungdommer til tidligere konsentrasjonsleirer i Europa, for å lære om nazismens herjinger.

Koronapandemien tærer hardt på Aktive Fredsreiser. De har nå bedt Bygland kommune om å ta over Landeskogen fredssenter gratis. Aktive Fredsreiser har eid dette praktbygget i Setesdal siden 2010, og bygget har vært en møteplass for ungdom og et sted for utstillinger, litteraturfest og bokbad.

– Det er trist å måtte gi senteret fra seg, men nå må vi spare på alle punkter. Vi må også vurdere å selge unna andre eiendommer, sier Arntzen.

Aktive Fredsreiser eier også Fredshuset i Risør og Revsnes hotell i Setesdalen.

Kan være slutt med ny dårlig sesong

Uwe Arntzen er sønn av Helga Arntzen, som har grunnlagt både Hvite Busser og Aktive Fredsreiser. Familien er i dag ikke involvert i Hvite Busser.

Siden Aktive Fredsreiser er organisert som et ideelt aksjeselskap, faller de ikke inn under regjeringens koronastøtte til næringslivet.

– Hadde vi tatt ut utbytte, kunne vi fått hjelp under pandemien til å dekke faste kostnader og fått lønnsstøtte. Det hadde nok blitt noen millioner kroner, sier Arntzen.

I Hvite Busser er situasjonen den samme som i Aktive Fredsreiser, ifølge daglig leder i organisasjonen, Ole Johnny Hansen.

– Etter to års nedstengning med fravær av reiser, sitter vi igjen med tilnærmet null i inntekter og vi har vært nødt til å tære på egenkapitalen. Hele staben utenom én har vært permittert i mesteparten av perioden fra pandemiens start i 2020, sier han.

Hansen påpeker at Hvite Busser, som også er et ideelt selskap, mottok 1,3 millioner kroner gjennom kompensasjonsordningen for frivillighetssektoren i fjor. De har også mottatt noe støtte gjennom kommunen de tilhører. Men dette er langt på nær nok for å kunne holde hjulene i gang over litt tid, ifølge ham.

– De siste to årene har vi tapt svært mye. Dersom det blir nok en sesong med nedstengning av Europa, blir det ingen skoleturer og dermed ingen inntekter. Da er det nok dessverre slutt for oss også, sier Hansen.

Bildet er av kunnskapsminister Tonje Brenna. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Tverrpolitisk press – varsler møte

Politikere fra flere partier har engasjert seg for Aktive Fredsreiser og Hvite Busser, blant andre Bård Hoksrud (Frp). I desember sendte han et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), og spurte om hun vil vurdere å gi midler til organisasjoner som dem. Også stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap) og Risør-ordfører Per Kristian Lunden (Ap) har presset på i saken.

Nå varsler kunnskapsministeren at hun ønsker å møte Aktive Fredsreiser snarest mulig, for å høre om deres krise.

«Regjeringen foretar kontinuerlig vurderinger av de etablerte kompensasjonsordningene basert på de økonomiske utfordringer pandemien medfører for berørte virksomheter. Jeg vil snarlig ta initiativ til et møte med Hvite Busser og Aktive Fredsreiser for å få en nærmere orientering om situasjonen de nå står i,» skriver Brenna et skriftlig svar til sine partifeller 19. januar.

Det var Agderposten som først meldte saken.

– Vi forventer at vi blir lyttet ordentlig til og at vi får anledning til å si hva vi trenger for å komme gjennom denne vanskelige tiden. Det er vanskelig å beregne eksakt hvor mye vi trenger på stående fot, men vi er glade for all hjelp vi kan få, sier Ole Johnny Hansen i Hvite Busser om det varslede møtet med ministeren.

Hansen skulle også ønske at myndighetene gav dem en «ordentlig anerkjennelse» for deres arbeid.

– Vi er 30 år i år. Anerkjennelsen burde ha kommet ved å i større grad integrere oss i skolens øvrige undervisning om holocaust. Ungdommene husker ikke nødvendigvis skoletimen om galskapen fra 2. verdenskrig, men det gjør de med en tur med Hvite Busser

---

Aktive Fredsreiser og Hvite Busser

  • Aktive Fredsreiser ble startet av Helga Arntzen i 1998 og har sitt hovedkontor i Risør. Herfra formidles holdningsskapende tematurer og dokumentasjonsreiser.
  • Gjennom organisasjonens skoleturer til tidligere konsentrasjonsleirer i Europa, ønsker de å gi ungdom gir innsikt i hva som skjedde under andre verdenskrig, men trekker også linjene til Europa og verden i dag ved å legge vekt på informasjon om menneskerettigheter, fred og forsoning.
  • Hvite Busser har siden 1992 arrangert kunnskapsreiser og klasseturer for norsk ungdom. Alle turene besøker tidligere konsentrasjons- eller fangeleirer som Auschwitz, Sachsenhausen og Falstad. Deres pedagogiske opplegg omhandler menneskerettigheter, menneskeverd og antirasisme.
  • Organisasjonen er partipolitisk og religiøst uavhengig.

Kilde: Aktive Fredsreiser og Hvite Busser

---

Bildet er fra en av Hvite Bussers turer til Auschwitz med ungdomsskoleelever.

– Viktigere enn noensinne

Uwe Arntzen i Aktive Fredsreiser sier at de ser fram til møtet med Tonje Brenna, men at de foreløpig ikke har hørt noe fra henne.

– Politikere fra alle partier har sagt at de vil hjelpe oss, men det er foreløpig ingen som får det til, kommenterer han.

Vårt Land har spurt kunnskapsministeren hvilke grep som kan være aktuelle for å hjelpe de to organisasjonene. Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kristina Torbergsen, svarer:

– Vi har forståelse for at virksomheter som Hvite Busser og Aktive Fredsreiser har blitt rammet av smitteverntiltak gjennom pandemien. Hvite Busser er registrert i Frivillighetsregisteret og fikk i fjor tildelt om lag 1,3 millioner kroner gjennom kulturdepartementets kompensasjonsordning for frivillighetssektoren. Denne ordningen gjelder også i år.

Videre opplyser hun at departementet «veldig snart» skal sette opp et møte med Aktive Fredsreiser og Hvite Busser.

Før pandemien sendte Aktive Fredsreiser rundt 15.000 barn og unge i året på reise til tidligere konsentrasjonsleirer.

– Det arbeidet vi gjør, blir bare viktigere enn noensinne. Men man blir til slutt lei av kampen for å holde drifta i gang. Jeg frykter at bare kommersielle selskaper i fremtiden vil tilby fredsreiser, som igjen kan gå ut over kvaliteten.

Les mer om mer disse temaene:

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter