Nyheter

Prinsesse Ingrid Alexandra: – Jeg har fått veldig mange fine opplevelser med kirken

KIRKEN OG KONGEFAMILIEN: Som fremtidig dronning må Ingrid Alexandra bekjenne seg til den evangelisk-lutherske tro, enten hun vil det eller ikke. – Det forholder jeg meg helt fint til, sier prinsessen.

I dag fyller arveprinsesse Ingrid Alexandra 18 år. I forbindelse med det blir hun intervjuet av VG, og svarer på om hun tror på Gud.

– Jeg har fått veldig mange fine opplevelser med kirken. Jeg er konfirmert. Mamma tok meg med til Tøyen kirke, drevet av Kirkens Bymisjon, da jeg var liten. Det syntes jeg var kjempefint, Så synes jeg det var veldig fint å konfirmere meg. Jeg var på konfirmasjonsleir, der lærte jeg masse, svarer prinsessen.

Ingrid Alexandra er døpt og konfirmert i Slottskapellet, og kronprinsfamilien har som tradisjon å også feire julegudstjeneste der. Men ut over det er prinsessen ikke en mer ivrig kirkegjenger enn det gjennomsnittlige medlem i Den norske kirke.

– Går du ofte i kirken selv, spør VG.

– Nei … Av og til. Ved begivenheter, som på julaften. Og med mamma av og til, svarer prinsessen.

Prinsesse Ingrid Alexandra besøker statsminister Jonas Gahr Støre ved Statsministerens kontor og får en orientering om arbeidet i regjeringen og departementene i forbindelse med sin myndighetsdag. Foto: Lise Åserud / NTB

Møtte statsmaktene

Dagen før bursdagen besøkte prinsessen alle de tre statsmaktene, som del av forberedelsene til at hun en dag selv skal bli statsoverhode i landet. Men Den norske kirke blir hun ikke overhode for, etter grunnlovsrevisjonen i 2012. Likevel får hun en gave fra kirken i anledning dagen.

Det som ikke ble endret i grunnlovsrevisjonen er at den norske statsoverhodet fremdeles må være medlem av Den norske kirke. Det var kong Harald som selv ytret ønske om at det skulle være slik, og Stortinget valgte å ikke motsette seg det.

– Det står i Grunnloven, og det forholder jeg meg helt fint til. Det har ikke vært noe stort problem for meg, sier prinsesse Ingrid Alexandra til NRK om dette temaet.

Selv om Ingrid Alexandra nå fyller 18 år, vil hun antakelig ha en litt tilbaketrukket rolle også de neste årene, skriver NTB. De nærmeste årene vil hennes viktigste oppgave være å konsentrere seg om utdanningen, heter det i Slottets biografi.

– Jeg er jo fortsatt ung, og det er lenge til jeg skal bli dronning … Så det ligger litt i kortene at jeg har tenkt å gjøre det, sier hun.

Bare noen måneder gammel deltar prinsessen på 125-årsjubileet til Asker kirke i 2004. Her hilser hun på daværende Oslo-biskop Gunnar Stålsett.

Festen utsatt

De siste årene har vært preget av koronapandemien, også for prinsessen. Den store bursdagsfesten hennes med ball blir også utsatt på grunn av pandemien, skriver NTB.

– Det er jo ganske spesielt å bli atskilt fra resten av verden på den måten. Jeg har vært ganske mye i karantene, jeg har hatt korona selv. Så det har vært vanskelig, selvfølgelig, men jeg har prøvd å finne aktiviteter, prøve nye ting som har hjulpet meg ganske mye til å komme igjennom det. Jeg hadde en periode der jeg malte litt, det var særlig mens jeg hadde korona, sier hun til VG.

---

Ingrid Alexandra

  • Født på Rikshospitalet i Oslo 21. januar 2004
  • Nummer to i arverekken etter sin far kronprins Haakon
  • Døpt 17. april 2004 i Slottskapellet i Oslo av biskop Gunnar Stålsett.
  • Konfirmert i Slottskapellet 31. august 2019.
  • Utover 17. mai og Holmenkollsøndagen var prinsessens aller første offisielle oppdrag da hun møtte Miljøagentparaden på Slottsplassen under Verdens miljødag i 2009.
  • Kongehuset har opplyst at prinsessen vil få flere offisielle oppdrag etter hvert som hun blir eldre, men at hennes viktigste oppgave de nærmeste årene vil være å konsentrere seg om utdanningen.
  • I anledning sin myndighetsdag har prinsessen fått sitt eget kontor på slottet.

Kilder: Kongehuset/NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Andreas Starheim

Hans Andreas Starheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter