Nyheter

Anklager i ny rapport: Tidligere Pave Benedikt stanset ikke overgripere

DEN KATOLSKE KIRKE: Tidligere pave Benedikt anklages for å ikke ha grepet inn overfor antatte overgripere da han var erkebiskop i Tyskland, ifølge en gransking. Benedikt svarer at han er sjokkert.

– Dette er ikke noe nytt, men nå har vi enda litt mer bevis. Selvfølgelig har jo mannen på toppen visst om dette, sier Theresa Tolmie-McGrane om rapporten.

Hun var nøkkelvitnet i en av Skottlands mest rystende overgrepssaker, som omhandlet det katolske barnehjemmet Smyllum Park.

Nå reagerer hun på en ny granskning som hevder at Joseph Ratzinger (94), tidligere pave Benedikt, ikke grep inn der prester eller andre i kirkelige roller skal ha begått overgrep.

Ratzinger selv gir uttrykk for sjokk og skam over granskingen, bestilt av den tyske katolske kirken. Ifølge en talsmann gir den tidligere paven uttrykk for «sjokk og skam over overgrepene som ble begått mot mindreårige» i kirken, og han lover å lese rapporten nøye.

– Denne avsløringen vil gi mer troverdighet til oss som har snakket ut om dette lenge. Det kommer helt sikkert til å være ganske mange sinte katolikker som leser dette: De med makten visste om overgrep, men gjorde ikke noe, sier Tolmie-McGrane.

Skjedde da han var biskop

Den ferske rapporten peker på fire tilfeller av overgrep der Ratzinger ikke grep inn. Benedikt var pave fra 2005 til 2013, men alle tilfellene av overgrep skjedde mens han var biskop i München og Freising i perioden 1977 til 1982.

Overgrep fortsatte under hans ledelse, og overgrepsanklagede fikk lov til å fortsette i sine stillinger og posisjoner, hevder granskerne. Den pensjonerte paven har avvist at han har gjort noe galt.

Ifølge BBC, skal Ratzinger ha delt flere titalls sider med svar til advokatfirmaet som har utført granskningen. Der skal han ha uttrykt sin støtte til granskningen, men bedyret sin uskyld.

Rapporten inneholder en del som på langt vei antyder at Ratzinger var tilstede på et møte hvor anklager om overgrep ble diskutert, ifølge BBC.

Også den sittende erkebiskopen av München er anklaget for unnfallenhet i to saker i rapporten. Han hadde torsdag ettermiddag ikke kommentert saken.

Theresa Tolmie-McGrane er blitt ei av verdas mektigaste talspersonar for dei overlevande etter overgrep i Den katolske kyrkja. Trussamfunnet ho høyrer til, er i forandring, ser ho.

Ble dømt, fikk fortsette

To av sakene omfattet overgripere som fikk fortsette sitt virke i kirken, selv om de var dømt, og uten at det ble lagt begrensninger på hva slags oppgaver de kunne ha, ifølge advokat Martin Pusch, som la fra rapporten.

I et tredje tilfelle ansatte bispesetet en person selv om de må ha kjent til at han var dømt for overgrep i utlandet, ifølge rapporten.

I tillegg omfatter granskingen en sak som har fått mye omtale i tyske medier, der en prest ble flyttet fra delstaten Nordrhein-Westfalen til Bayern etter å ha blitt anklaget for overgrep.

Her skulle sakens hans behandles av kirken selv, men han fikk fortsette i jobben. Granskerne tviler på Benedikts påstand om at han ikke deltok på et møte der overføringen av presten ble diskutert i 1980. I 1986 ble mannen dømt for overgrep.

---

Rapportens funn

  • Rapporten omfatter minst 497 ofre i perioden 1945 til 2019. De fleste av dem var gutter eller ungdommer.
  • Minst 235 av kirkens ansatte begikk overgrep, blant dem 173 prester og ni diakoner, ifølge rapporten.
  • I rapporten hevdes det at tidligere pave Benedikt ikke grep inn i fire tilfeller der prester eller andre i kirkelige roller skal ha begått overgrep.

---

«Nok en rapport»

Tolmie-McGrane er glad for rapporten som har kommet, men hun er redd for at det bare blir «nok en rapport».

– Jeg tror folk begynner å bli nummen av rapportene. Nok en biskop, nok en prest, sier hun, før hun legger til:

– Med denne rapporten føler vi som har blitt avfeid at vi får støtte for det vi sa for mange år siden, men samtidig får den deg til å tenke… Tenk hvor mange barn som kunne blitt skånet hvis en biskop hadde tatt affære!

Kommunikasjonssjef i Oslo katolske bispedømme, Hans Rossiné, meddeler at de ikke har lest rapporten, men sier de ønsker åpenheten rundt sakene velkommen.

– Vi kan vanskelig kommentere innholdet i en rapport som vi ikke har lest. Men vi stiller oss positivt til at kirken i Tyskland har tatt initiativ til rapporten, og at de nå offentliggjør den, sier Rossiné til Vårt Land.

500 ofre

Rapporten omfatter minst 497 ofre i München bispedømme i perioden 1945 til 2019. Minst 235 av kirkens ansatte begikk overgrep, blant dem 173 prester og ni diakoner, ifølge rapporten. Man antar at mange saker aldri er blitt kjent.

40 prester eller andre kirkelige fikk lov å fortsette sitt arbeid i kirken til tross for at de var anklaget for selv å ha utført eller ikke slått ned på overgrep, ifølge granskerne fra advokatfirmaet Westpfahl Spilker Wastl. I 18 tilfeller fikk prestene fortsette selv om de var dømt.

Matteo Bruni, talsmann for Vatikanstaten, sier de ennå ikke kjenner innholdet i rapporten, men at de føler «skam og anger» for overgrep som geistlige har begått mot mindreårige.

En tidligere rapport om overgrep i den tyske katolske kirke fant at det var minst 3.600 ofre fra 1946 til 2014. Over halvparten var under 13 år da overgrepene fant sted og nesten en tredel var altergutter.

Rapporten føyer seg inn i de mange anklagene og rapportene om overgrep som er blitt begått av katolske prester og andre kirkelig ansatte i en lang rekke land.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter