Nyheter

Bondevik fikk betalt for rosende kronikk om Kasakhstan

ENEVELDIG REGIME: Eks-statsminister Kjell Magne Bondevik fikk betalt for å delta på feiring av Kasakhstans 30 årsjubileum og for å skrive et debattinnlegg om landet.

Kontrastene mellom det som nå utspiller seg i Kasakhstan og omtalen landet har fått av styreleder ved Oslosenteret og KrFs tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, er store.

President Kassym-Jomart Tokayevs svar på demonstrantenes krav om en bedre hverdag, økonomisk og politisk, var brutal: «Skyt uten forvarsel» og «eliminér».

164 mennesker er drept og over 2.000 er skadd, opplyser helsedepartementet i landet. Rundt 8.000 mennesker er pågrepet. Politiet går fra dør til dør på jakt etter demonstranter.

Regimet avviser at det er snakk fredelige demonstrasjoner, men hevder at militante har prøvd seg på et kuppforsøk.

Skrev i PR-magasin

I juli i fjor skrev Bondevik et debattinnlegg som ble publisert i Vårt Land, Kasakhstan – en brobygger mellom øst og vest?

Samtidig deltok han på en markering av at det var 30 år siden Kasakhstan ble en selvstendig nasjon. Markeringen ble organisert av Kasakhstans ambassade som et webinar – et digitalt arrangement.

Da Kasakhstans ambassade i Norge i fjor høst laget et glanset magasin som hyllet landet og dets ledere, stilte Bondevik opp. Innlegget han skrev i Vårt Land ble også publisert i PR-magasinet, som ble produsert av kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese og distribuert som et bilag i Dagbladet.

skyte

Ros til brutalt regime

I innleggene var Kjell Magne Bondevik, som også er æresprofessor ved Gumiljov-universitetet i Kasakhstan, raus med godordene om landet og dets tidligere, eneveldige leder, Nursultan Nazarbajev:

  • «Under et av de årlige World Economic Forum i Davos, ble jeg tidlig i min statsministerperiode invitert til møte med landets daværende og mangeårige president, Nursultan Nazarbajev. Jeg registrerte en politisk leder med mer enn vanlige ambisjoner på vegne av sitt land.»
  • «Landet er opptatt av stabilitet for å ta vare på sikkerhet og fred i regionen og i en videre sammenheng»
  • «Med sin beliggenhet og politikk, kan landet spille en viktig brobyggerrolle mot Europa.»

Da den eneveldige statssjefen Nursultan Nazarbajev gav fra seg makten i 2019 til den håndplukkede etterfølgeren, Kassym-Jomart Tokajev, sendte Amnesty ut en tipunktsliste med forbedringskrav: Stopp torturen, innfør ytrings-, forsamlings- og organisasjonsfrihet, respekter menneskerettighetene.

Amnesty meldte i 2020 at Tokayev viderefører Nazarbayevs brutale regime.

Fikk honorar for å delta

– Hvem initierte innlegget før det ble sendt til Vårt Land i juli?

– På bakgrunn av min mangeårige interesse for Kasakhstan, tok Geelmuyden Kiese i fjor kontakt med meg om å skrive et avisinnlegg og delta i et webinar i forbindelse med landets markering av 30 år som uavhengig stat.

– Kronikken var en del av et oppdrag der også et webinar inngikk, og dette fikk jeg et ordinært honorar for. For meg er det alltid en forutsetning at jeg kan si og skrive det jeg vil, og det ble overhodet ikke lagt noen føringer på det jeg skulle fremføre.

– Hvor stort var honoraret for innlegget og deltagelsen på webinaret?

– Det er ikke riktig av meg å kommentere tall, men kan si at det var et relativt beskjedent beløp.

REGIME

Bondevik angrer

I ettertid angrer Bondevik på at han sa ja til at innlegget også kunne brukes i Kasakhstans PR-magasin:

– Jeg ble senere orientert om at det var ønskelig at avisinnlegget også kunne inngå i et annonsebilag. Jeg protesterte ikke på det den gangen, noe jeg nok burde ha gjort fordi det er en uheldig sammenblanding av fri meningsytring og annonsering. Jeg fikk ikke betalt noe ekstra for dette.

Det er ikke riktig av meg å kommentere tall, men kan si at det var et relativt beskjedent beløp

—  Kjell Magne Bondevik, styreleder Oslosenteret og eks-statsminister

Står fast ved honnøren

I lys av de siste dagers hendelser i Kasakhstan mener du fortsatt at landet er en «brobygger mellom øst og vest og kan være med og styrke sikkerhet, demokrati og menneskerettigheter i Sentral-Asia og globalt»?

– Nei, ikke slik som utviklingen er nå. Som du ser hadde jeg et spørsmålstegn i mitt debattinnlegg i Vårt Land, fordi jeg var usikker. Med den utviklingen vi nå ser er det klart at det ikke vil kunne fungere slik, sier Bondevik, og legger til:

– Jeg er skuffet over regimets reaksjon på demonstrasjoner, samt overrasket over at de går så hardt frem, men hovedpoenget i artikkelen står jeg fast ved. Jeg ga dem honnør med deres arbeid for atomnedrustning. Der har de vært et foregangsland. De har også hatt en del positive interreligiøse initiativ, blant annet i den interreligiøse dialogkonferansen. Det har vært bra, men jeg har vært klar over at landet har – og har hatt – klare autoritære trekk.

Skulle du vært mer kritisk i din omtale av Nursultan Nazarbajev?

– Jeg har vært klar over at han har vært en autoritær leder. Jeg har ikke gitt uttrykk for noen ensidig hyllest. Jeg skrev at landet hadde en vei å gå når det gjaldt menneskerettigheter og utfordret landet til å styrke demokrati og menneskerettigheter.

?

«Fredens episenter»

Kjell Magne Bondevik har stilt opp for Kasakhstan flere ganger. Høsten 2019 ble den norske utgaven av boken til president Nazarbayev, «Fredens episenter», lansert. Da Kasakhstans ambassade inviterte til boklansering på Litteraturhuset i Oslo, var Bondevik mellom talerne. Han hadde skrevet forordet i den norske utgaven.

– Hvorfor stilte du opp og skrev forordet i boken?

Jeg synes Kasakhstan har vært et interessant land, som hadde muligheten til å bli en brobygger mellom Sentral-Asia og Europa, og som jeg nevnte har vært et foregangsland for atomnedrustning, og at de har hatt interessante interreligiøse initiativ, at det kunne bre seg til andre områder enn religion. Det var grunnen, sier Bondevik.

– Hvem var det som kontaktet deg med spørsmålet om å skrive forordet?

– Når det gjelder boka Fredens episenter, mener jeg å huske at det var representanter for Kasakhstans ambassade i Oslo som kontaktet meg om å skrive et forord, noe for øvrig også Sverre Lodgaard fra NUPI gjorde.

– Hva var honoraret for oppdraget?

– Jeg fikk ikke noe honorar for dette.

---

  • Kasakhstan fikk sin selvstendighet etter Sovjetunionens fall i 1991, men har i alle år siden vært en viktig russisk alliert.
  • Nursultan Nazarbajev var landet første president. Han satt i nærmere 30 år, før han gikk av i 2019. Han valgte selv sin etterkommer, Kassym-Jomart Tokajev.
  • President Tokajev har vunnet de påfølgende valgene, som har blitt kritisert av internasjonale valgobservatører. De har pekt på omfattende valgfusk og mangel på ytringsfrihet.
  • Ytrings- og forsamlingsfriheten er sterkt begrenset, og flere medlemmer av opposisjonen har blitt fengslet.
  • Landet har Sentral-Asias største økonomi, men ble hardt rammet av et fall i oljeprisen i 2014.
  • Det bor i overkant av 17 millioner innbyggere i landet. Kasakhstanerne utgjør nærmere 70 prosent av befolkningen (2020). Historisk sett har landet hatt en stor russisk minoritet.

Kilder: AFP/FN/NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter