Nyheter

Tidligere Venstre-topp skal jobbe for et annet stortingsparti

NY JOBB: Venstres tidligere statsråd og sekretariatsleder, Torild Skogsholm, skal jobbe for valgoverraskelsen Pasientfokus. – Rart, sier valgforsker.

Det er ikke hverdagskost i norsk politikk at en sekretariatsleder i et parti gjør comeback i samme rolle for et annet parti. Ei heller at en profilert politiker tar seg jobb i et annet parti enn sitt eget.

Men det gjør altså Torild Skogsholm, Venstres samferdselsminister i Bondevik II-regjeringen og nylig avgåtte sekretariatsleder på Stortinget.

Det melder Altaposten. Hun har fått jobb som Pasientfokus’ nye sekretariatsleder på Stortinget, i første omgang fram til sommeren, skriver Skogsholm på Facebook.

Som sekretariatsleder er man ikke folkevalgt politiker, men leder for et parti sine ansatte på Stortinget - fra politiske rådgivere til ansatte i mer administrative roller.

Nykommeren Pasientfokus ble den store overraskelsen ved valget i fjor. Førstekandidaten Irene Ojala ble valgt inn på Stortinget med 12,7 prosent av stemmene i Finnmark.

Partiet springer ut av en lokal aksjon for et fullverdig sykehus i Alta og en ny sykehusstruktur i Finnmark, som bedre ivaretar de store avstandene i fylket. Nesten alle stemmene kom fra Alta og Kautokeino.

Forblir Venstre-medlem mens hun jobber for Pasientfokus

Facebook utdyper Skogsholm hvorfor hun takket ja til å bistå Pasientfokus’ ene representant, Irene Ojala, i arbeidet på Stortinget, samtidig som hun selv forblir Venstre-medlem.

Godt nytt år! (Selv om vi allerede er kommet litt uti det nye året). For meg har overgangen fra 2021 til 2022 betydd...

Posted by Torild Skogsholm on Wednesday, January 5, 2022

Bodøværingen viser til engasjement sitt for Nord-Norge, og at Pasientfokus er en helsepolitisk valgliste og ikke et politisk parti i tradisjonell forstand:

«Pasientfokus er ei tverrfaglig og tverrpolitisk liste. Prosjektet/saken handler bl.a. om et trygt og likeverdig helse-/sykehustilbud for innbyggerne i Finnmark. Et sterkt, viktig og meningsfylt prosjekt!»

Valgforsker: – Virker rart

– Jeg synes det virker rart å jobbe for et parti og så gå over til å jobbe for et annet, sier Johannes Bergh til Vårt Land.

Valgforskeren ved Institutt for samfunnsforskning understreker at han ikke har oversikt over «hvordan folk i den typen stillinger skifter mellom partier».

– Men det kan ikke være vanlig, sier han.

Oslo 20210812. 
Valgforsker Johannes Bergh
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Skogsholm sier hun engasjerer seg som Venstre-menneske og viser til at Pasientfokus er en tverrpolitisk valgliste?

– Ja, det er nok riktig. Det er sikkert lettere når det er en énsaksliste uten ideologisk profil og ikke et politisk parti på den måten. Men Pasientfokus har likevel en representant på Stortinget som ikke representerer Venstre, så sånn sett er det et brudd med partiet hun kommer fra, svarer Bergh.

Åpenbar misforståelse

Torild Skogsholm sier til Vårt Land at det åpenbart er en misforståelse å tolke ansettelsen av henne som et partibytte.

Jeg er ikke folkevalgt, så jeg har ikke brutt med noen partier.

—  Torild Skogsholm

– Pasientfokus er ikke et parti. Hvis det hadde vært et parti, hadde det vært rart.

Hun er uenig med valgforsker Johannes Bergh i at hun bryter med Venstre ved å ta jobben hos Pasientfokus:

– Jeg er ikke folkevalgt, så jeg har ikke brutt med noen partier. Jeg skal bistå representanten i å gjøre det parlamentariske arbeidet hun er innvalgt for å gjøre. Jeg synes det er spesielt å tolke dette som et brudd.

Hun understreker også at Irene Ojala, Pasientfokus’ representant, har vært tydelig på at stemmene hun selv ble innvalgt med er på «lån» fra de andre partiene, og at disse stemmene skal gå tilbake til partiene når sykehussaken i Finnmark er løst.

Håper Pasientfokus ikke må stille til valg igjen

Skogsholms bakgrunn fra Venstre og rikspolitikken skal styrke Pasientfokus sin tverrfaglige profil og hjelpe partiet å smi politiske allianser på Stortinget. For eksempel med Senterpartiet, som har lovet akuttilbud og fødeavdeling til Alta, ifølge Altaposten.

– Som sekretariatsleder i Venstre kom jeg tett på helseutfordringene som innbyggerne i Finnmark, og særlig Alta og Kautokeino, sliter med. Jeg har stor forståelse for at innbyggerne gjorde Pasientfokus til en valgvinner, sier Skogsholm til avisen.

Oslo  20180101.
Venstre leder Trine Skei Grande i godt humør under møte dagen før regjeringsforhandlingene starter. Politisk seniorrådgiver Geir Olsen (f.v.), nestleder Ola Elvestuen og Torild Skogsholm er til stede på møtet.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Likevel måtte hun tenke seg om da spørsmålet fra Irene Ojala kom, vedgår den tidligere statsråden på Facebook:

«Mitt mål er at Pasientfokus skal lykkes med prosjektet, og at det skal være unødvendig med egen liste ved neste valg.»

– Når Irene har avsluttet sine fire år på Stortinget, trolig med konkrete resultater for befolkningen, bør det overlates til de ordinære politiske partiene å bygge videre på det som er skapt. De etablerte politiske partiene bør se at valget var et varsko om at de ikke har lyttet nok, sier hun til Altaposten.

Får støtte fra Venstre-hold

Selv om Skogsholm nå skal jobbe for et annet parti i en periode, er det bare lykkeønskinger å spore fra Venstre-hold i kommentafeltet på Facebook:

«Gratulerer til alle! Bra for Irene, bra for Alta, bra for Trine, bra for Stortinget - og bra for Venstre. Norsk helsepolitikk har godt av å bli røsket litt i. Det har Pasientfokus bidratt til», skriver tidligere stortingsepresentant Carl Erik Grimstad.

Skogsholm var ferdig som Venstres sekretariatsleder ved juletider. Da hadde hun hatt stillingen i to åremålsperioder på til sammen syv år.

NB: Denne saken ble endret 08.01.22 kl. 11.20.

• Tidspunktet for når Skogsholm sluttet som sekretariatsleder er rettet.

• Siste mellomoverskrift og ytterligere to linjer er fjernet, fordi de kunne antyde at Skogsholm fikk etterlønn av Venstre. Det avkrefter hun.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter