Nyheter

Disse talentene vil prege norsk politikk og kulturliv i 2022

33 UNDER 33: De har allerede markert seg som toneangivende kunstnere og samfunnsdebattanter med gjennomslag. Disse tror vi du kommer til å høre mer fra i 2022.

Vårt Land har kikka i spåkula for å se etter dem som vil gjøre seg bemerket i tiden som kommer. Vi har lett etter navn fra samfunnsliv, kulturliv og Kristen-Norge, og laget en urangert liste med 33 personer vi er sikre på du vil høre mer fra i 2022.

Noen er allerede kjente for Vårt Lands lesere, mens andre er personer vi tror vil få en viktig stemme i året som kommer.

Her er 18 navn fra samfunns- og kulturliv vi har troa på:

Arendalsuka 2021. KrF

Hvem: Hadle Rasmus Bjuland (21)

Derfor har vi troa på ham: I høst tok Hadle Rasmus Bjuland over som leder i ungdomspartiet KrFU. Bjuland kommer fra Hå i Rogaland, der han vokste opp i en søskenflokk på sju. 21-åringen har lang fartstid både fra KrFU og som kommunikasjonsrådgiver for KrFs stortingsgruppe.

Målet hans er å styrke KrF som et sentrumsparti, og uttalelser i media borger for en tydelig KrF-stemme. I intervju med VG omtaler han KrF som «gisselet til Høyre og Frp de siste åtte årene», og sier «det blir veldig digg å kutte navlestrengen» til disse partiene. Han markerer også tydelig avstand til partier til venstre for sentrum. I intervju med Vårt Land har han lovet å være en plage for den nye Støre-regjeringen. Han vil spesielt følge med på regjeringens politikk på felt som bistand og fattigdom.

Anja Ninasdotter Abusland

Hvem: Anja Ninasdotter Abusland (26)

Derfor har vi troa på henne: Før Anja Ninasdotter Abusland gikk ut barselpermisjon, rakk hun å starte en viktig ammedebatt. Hun er både nybakt mor og nyvalgt stortingsrepresentant for Senterpartiet. I et intervju i Klassekampen etterlyser hun klarere retningslinjer for hvordan disse to viktige rollene kan forenes. Må stortingspolitikere virkelig velge mellom å amme og å votere? Saken har skapt stort engasjement, og KrF-leder Olaug Bollestad har lovet å kjempe for at stortingssalen ikke skal stenges for sultne babyer.

Evnen til å sette dagsorden er en viktig grunn til at vi har troa på Abusland. Hun er utdannet sykepleier, en yrkesgruppe som sannsynligvis går en tøff koronavinter i møte. 26-åringen har løftet yrkesgruppen ved flere anledninger, som under Sps landsmøte i 2019. Vi håper hun vil fortsette å videreformidle sykepleiernes fortellinger på Stortinget, der hun sitter i arbeid- og sosialkomiteen.

Abusland har bakgrunn fra kommunepolitikken, og fikk alt som 24-åring et budsjettansvar for hele 2,5 milliarder kroner. Da var hun leder for helseutvalget i Kristiansand kommune. Hun vokste opp på gård i Finsland i Vest-Agder. I et intervju med Fædrelandsvennen kommer det dessuten fram at hun ikke er skuddredd: Hun har gått på jakt sammen med faren siden hun var barn. På veggen hjemme har hun en bukk hun har skutt selv.

Portrett av Naja Amanda Lynge Møretrø - eller Naja Møretrø - Leder i Changemaker (Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon)

Hvem: Naja Amanda Lynge Møretrø (25)

Derfor har vi troa på henne: I sommer ble Møretrø leder i Changemaker, ungdomsorganisasjonen til Kirkens Nødhjelp. Hun holder klimafanen høyt og kunne feire 25-årsdagen som delegat under klimatoppmøtet i Glasgow. Navnet Naja er fra Grønland og betyr «lillesøster». Urfolk-røttene hennes har gjort klimasaken mer personlig, har hun fortalt Vårt Land.

Ane Breivik

Hvem: Ane Breivik (23)

Derfor har vi troa på henne: Før omikron veltet innover Norge, tok Ane Breivik opp problemet med skeivfordeling av vaksiner. I sin første måned som leder for Unge Venstre sa Breivik til Vårt Land at det er «ganske absurd» at hun som frisk 23-åring skulle få tredje dose før risikogrupper i fattige land får første dose. Breivik har også markert seg med klassiske Venstre-utspill som juleåpent Vinmonopol og regulering av cannabis.

Nestleder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Ammal Ahmed Haj Mohamed.

Hvem: Ammal Haj Mohamed (29)

Derfor har vi troa på henne: «Si fra når du ser det. Si fra når du hører det. Si fra når du føler at en urett er begått.»

Slik introduserte Ammal Haj Mohamed seg selv for tusenvis av tilhørere en junidag i 2020. De var samlet under demonstrasjonen «We can‘t breathe», i solidaritet med amerikanske George Floyd som døde med en politimanns kne presset mot halsen.

Som leder i Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom har Mohamed tatt hjem debatten om rasisme og politivold. Hennes nyeste seier kom i høst, med innføringen av et pilotprosjekt for kvitteringsordning i oslopolitiet – som hun og Solidaritetsungdommen lenge har vært en pådriver for. Ordningen gjør at alle som blir kontrollert av politiet, skal få en kvittering som sier hvorfor de ble stoppet. Målet er å hindre etnisk profilering, der folk med en bestemt etnisk bakgrunn blir utsatt for flere politikontroller enn andre.

15 år gammel så hun den amerikanske ballettdanseren Misty Copeland trippe over scenen i et TV-program. Det var første gang Ammal Haj Mohamed så en ballerina som lignet seg selv, har hun fortalt Aftenposten. Synet gjorde inntrykk. Hun har danset ballett i flere år, og ønsker nå å åpne opp kulturlivet for flere. I høst ble hun strategiansvarlig for mangfold og inkludering for kulturhuset Sentralen i Oslo. Et av prosjektene som alt er i gang, er å gi jobb til unge, enslige asylsøkere.

Sofie Marhaug er nyvalgt stortingsrepresentant for Rødt og representerer Hordaland valgdistrikt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hvem: Sofie Marhaug (31)

Derfor har vi troa på henne: Rødt har entret Stortinget med en ung og solid stortingsgruppe. De første presseoppslagene om Sofie Marhaug tok gjerne opp at hun var den eneste på Tinget med (en nesten ferdig) doktorgrad. Det viser seg at studier i litteratur og diskursanalyser kan brukes i håndfast politikk. Marhaug framstår som en ryddig utfordrer fra venstre fløy, ikke minst i debattene om vinterens høye strømpriser.

Karen-Anna Eggen

Hvem: Karen-Anna Eggen (31)

Derfor har vi troa på henne: Verden er vanskelig å forstå, derfor trenger vi folk som Karen-Anna Eggen. Som forsker ved Institutt for forsvarsstudier kommer hun med klare analyser av forholdet mellom Russland og Vesten.

I en tid med russisk sabelrasling i Ukraina og diskusjon om amerikansk militær aktivitet i Norge, trenger vi det kjølige blikket til forskere som Eggen.

Andreas Masvie

Hvem: Andreas Espegren Masvie (29)

Derfor har vi troa på ham: Som skribent er Andreas Espegren Masvie ikke redd for å gå inn i vanskelige tema. I boka Jeg vil dø fra 2019 tar han opp diskusjonen om aktiv dødshjelp sammen med kona Randi Dorthea Espegren Masvie. De diskuterer det moderne menneskets syn på døden og forteller historiene til pasienter som selv har valgt å dø i Nederland.

Masvie har studert filosofi og teologi og jobber som journalist i Minerva. I fjor sommer startet han opp det kristne magasinet Mentsch Magazine. Begrepet Mentsch er yiddish og betegner en person med integritet og hederlighet, og magasinet har som mål å fostre «skjønnhetens kreativitet, godheten i radikal kjærlighet, jakten på sannhet». Som redaktør har Masvie blant annet tatt til orde for at kristne bør feire sabbat.

Richard Storevik

Hvem: Richard Storevik (33)

Derfor har vi troa på ham: Denne lista skulle egentlig være med folk under 33 år, men Richard Storevik fortjener et unntak. Han er mannen som har gått fra å være småkriminell dopselger til å lede den mektige avdeling 5 i Fellesforbundet. Bergenseren er en varm forkjemper for industri og oljejobber på Vestlandet. Han har meldt seg ut av Ap i protest mot vernevedtak, og er en stemme Støre-regjeringen vil ha problemer med å komme utenom.

Arendalsuka 2021. KrF

Hvem: Jonas Andersen Sayed (24)

Derfor har vi troa på ham: Da Jonas Andersen Sayed ble valgt som ordfører i hjemkommunen Sokndal for to år siden, skrev han norgeshistorie i samme slengen. I en smått utrolig alder av 22, ble han med det nemlig tidenes yngste ordfører – og allerede beskrevet som særs talefør. KrF-politikeren, som ble valgt inn i kommunestyret alt som 17-åring, var rask med å kutte egen ordførerlønn med en kvart million, en sum han mente heller burde komme eldresenter og frivillighetssentral til gode.

Da KrF hadde sitt veivalg høsten 2018, var Sayed svært aktiv i kampen for at den blå siden skulle vinne. Av politiske saker har 24-åringen særlig engasjert seg for KrF-hjertebarnet fritidskortet, som han jobbet for at Sokndal ble en av testkommunene til, og flomsikring av hjemkommunen, som han også har utfordret partileder Bollestad på.

Hvem: Priya Bains (26)

Derfor har vi troa på henne: Etter å ha skrevet seg varm hos både Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København, debuterte trønderen i fjor med diktsamlingen Med restene av mine hender. Poeten har allerede blitt omtalt som «en viktig stemme» og var blant de nominerte til Subjekt-prisen for årets litteratur.

Bains er heller ikke fremmed for å delta mer aktivt i det offentlige ordskiftet. Denne høsten har hun både i Morgenbladet og Klassekampen gått i rette med kritikeres lesning av hennes og andre etniske minoriteters litterære verker, som hun mener preges av blindsoner og leses «på visse premisser».

Pryia Bains. Med restene av mine hender.

Foruten den generelle problematiseringen av en mangfoldsfattig kritikerstand, har hun i Vårt Lands spalter etterlyst en mer systematisk mangfoldstenking i forlagsbransjen generelt. Hun har understreket behovet for bredere representasjon i norsk bokflora, og fortalte Adresseavisen at «min litterære fantasi var fylt opp av problemstillinger som tilhører den hvite middelklassen fordi det var det jeg hadde lest og blitt eksponert for».

Foruten å gå utenfor norsk allfarvei i jakten på inspirerende forfattere – og selv skrive fra et i norsk sammenheng etterlengtet perspektiv – har den Oslo-baserte poeten gjort sitt for å skape nye flater. I tillegg til å være bokansvarlig i det feministiske tidsskriftet Fett, er hun blant grunnleggerne av Abhivyakti – et tidsskrift av og med etniske minoriteter i Norden, hvis salgsinntekter doneres til organisasjonen Black Lives Matter.

.

Hvem: Victoria Randem (26)

Derfor har vi troa på henne: Etter å ha fullført studiene ved Operahøgskolen i Oslo, gikk sopranen Victoria Randem rett til fast jobb i Tyskland som solistpraktikant ved den prestisjetunge Statsoperaen i Berlin. Randem har allerede hatt flere markante roller på operaens hovedscene, og ble i år del av det faste ensemblet. Foruten en hovedrolle ved det prestisjetunge operahuset, blir hun i 2022 også å se ved Grand-Théâtre i Genève.

Sunniva Gylver og sønnen Noah Gylver. Noah fotograferte farens siste år.

Hvem: Noah Gylver (19)

Derfor har vi troa på ham: Noah Gylver gikk ut av videregående denne våren, men har allerede markert seg som en fotokunstner verdt å følge med på. Han har det siste året vært del av Henie Onstads mentorprogram.

Da faren fikk beskjed om at han skulle dø, ba han sønnen om å dokumentere hvordan nærheten til døden påvirket både ham selv og familien. Faren døde før Noah rakk å ferdigstille prosjektet – som fikk navnet Ta tiden og ble stilt ut flere steder denne sommeren.

Sarah Zahid

Hvem: Sarah Zahid (25)

Derfor har vi troa på henne: Som et av medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen – årets klart mest omstridte kommisjon, og det allerede før den har lagt frem sin dom over ytringsfrihetens rammer i dagens Norge – har ikke Sarah Zahid bare fingeren på pulsen til hva som rører seg i den norske offentligheten, men hun er også en sentral premissleverandør for det fremtidige ordskiftet. Den skriveføre 25-åringen debuterte som forfatter med diktsamlingen La oss aldri glemme hvor godt det kan være å leve allerede i 2018, og bidro til antologien Third Culture Kids året etter.

Hun har nok likevel gjort seg enda mer bemerket som meningsbærende skribent. Zahid skriver jevnlig for Morgenbladet, der hun betimelig har spurt om en gjerningsmanns tro kun er relevant dersom han er muslim, og argumentert for at scenenekt i visse tilfeller kan være et nødvendig virkemiddel mot hets. Hets har hun selv også blitt utsatt for, blant annet fra medstudenter ved jusstudiet i Bergen. Zahid er også lokalpolitiker i Søndre Nordstrand Venstre, og var i sommer praktikant i Venstres stortingsgruppe.

Etter at Begard Reza trakk seg fra Ytringsfrihetskommisjonen i protest, fortalte Zahid til Vårt Land at de to «har vært i mindretall» om deres meninger og at hun støttet beslutningen. Hun har ikke vært redd for å kritisere den regjeringsnedsatte kommisjonens manglende mangfold, men er samtidig opptatt av det viktige arbeidet og klar for «de vanskelige debattene og dissensene». Kommisjonen legger frem sin utredning 15. august 2022.

Eric Tryland Min Tro farger. Fotografert på st. Haugen

Hvem: Eric Tryland (23)

Derfor har vi troa på ham: Som keyboardist i storstrømmende boy pablo og markedsleder for Skjærgårds Music and Mission, står Eric Tryland godt planta med én fot i den kommersielle popmusikken og én i den kristne delen av Musikk-Norge.

23-åringen fra Kristiansand – som også balanserer teologistudier og sitt eget soloprosjekt – har stått på noen av de største scenene i verden og er svært åpen om sin kristne tro.

Daniela Reyes har laget en sommerlåt om de sene kvelders samtaler. Foto: Herman Friis

Hvem: Daniela Reyes (22)

Derfor har vi troa på henne: Da Reyes debuterte med kritikerroste Engangsdager i høst, hadde hun ikke bare skrevet, produsert og spilt inn all musikken selv – hun stod også for det postkortvennlige platecoveret.

Også musikalsk er visepopartisten et multitalent, og utgjør en fjerdedel av elektro-jazz-prosjektet Why Kai, som stod bak en av årets mest lovende norske utgivelser. I løpet av året har Reyes også blitt utmerket med Norsk Viseforums artiststipend og Tekstforfatterfondets Lyspunktpris.

.

Hvem: Sandra Márjá West (31)

Derfor har vi troa på henne: Med et stort urfolksnettverk og et brennende hjerte for å skape en møteplass for urfolksungdom fra hele verden, har festivalsjef Sandra Márjá West vært opptatt av å videreutvikle urfolksfestivalen Riddu Riđđu.

Hun har sittet på Sametinget i to perioder og er en politisk engasjert festivalsjef. I bransjebladet Ballade har hun etterspurt en politisk satsing på joik, og da regjeringen i forkant av gjenåpningen i sommer rådførte seg med kulturlivet, var hun blant de inviterte.

.

Hvem: Kaisa Hansen-Suckow (29)

Derfor har vi troa på henne: Kaisa Hansen-Suckow bruker kunst til å tematisere fattigdom og klasseforskjeller. Til tross for mastergrad og fast jobb i kommunen, lever hun og familien på fem i fattigdom. Med utgangspunkt i eget liv ga hun denne høsten ut dokumentaren Så er spørsmålet, hadde de egentlig råd til det før òg?, et syrlig nikk til Erna Solbergs svar da hun ble konfrontert med at pandemien har satt betydelig flere i en økonomisk uholdbar situasjon.

Kortfilmen har fått bred distribusjon via Aftenposten, og sørlendingen har snakket åpent om at det er stigmatiserende å stå fram som fattig i Norge i dag. For tiden arbeider Hansen-Suckow med bokmanuset White Trash Manifesto, som Fritt Ord har gitt henne et skrivestipend for å fullføre.

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er nyhetsjournalist i Vårt Land. Hun skriver ofte om klima, landbruk, distrikt, abort, politikk, økonomi og ulikhet. I tillegg har hun skrevet flere reportasjer med tidsvitner til Norges nære historie. Hun har over 20 års erfaring som journalist, master i økonomisk historie og har skrevet en bok om barnefattigdom.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter