Nyheter

Misjonærer reiser tilbake til Etiopia

BORGERKRIG: Misjonærfamilier feirer først jul, så vender de tilbake til Etiopia. Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) trekker seg tilbake til hjemmeregionen Tigray,

I begynnelsen av november vedtok både Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Det Norske Misjonsselskap (NMS) å evakuere barnefamiliene ut av Etiopia som følge av at opprørstropper fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) nærmet seg hovedstaden Addis Abeba.

Den svært brutale borgerkrigen i Etiopia, som har rast siden november i fjor, førte også til at NLM flyttet utsendingene uten barn til hovedstaden. Slik kunne de raskt bli evakuert fra landet.

Nå vender barnefamiliene tilbake til Etiopia.

Reiser andre juledag

– Barnefamilien vi evakuerte i november returnerer rett over nyttår. De feirer først julen sammen med familie, forteller generalsekretær Helge Gaard i NMS til Vårt Land.

NMS mener situasjonen i hovedstaden Addis Abeba er så avklart at familien trygt kan vende tilbake. Avgjørelsen ble tatt sist uke.

– Men vi legger ikke opp til noen reiseaktivitet i Etiopia, sier Gaard.

Helge S. Gaard, generalsekretær i NMS (Det Norske Misjonsselskap)

Vil tilbake

Misjonssambandet forteller at familiene de evakuerte til Kenya kan vende tilbake til Etiopia. Men familiene skal først feire julen i Nairobi, der de oppholder seg

– Beredskapsgruppen vedtok før helgen at alle utsendinger som ønsker det og føler seg trygge, kan nå reise tilbake. Å reise tilbake krever koronatest og en del papirarbeid, så den første familien har søkt om å reise tilbake andre juledag, opplyser regionleder for Etiopia og Øst-Afrika, Lamessa Endalew, i en pressemelding.

Han understreker at returen til Etiopia er frivillig, men alle de evakuerte har meldt at de ønsker å returnere.

Dagen meldte NLM-returen til Etiopia først.

Dempet risiko

NLM forklarer avgjørelsen med at beredskapsgruppen ikke ser noen umiddelbar risiko for at borgerkrigen skal ramme hovedstaden, og at ingen av organisasjonens utsendinger arbeider i de krigsherjede områdene nord i landet.

– Det er fortsatt borgerkrig i landet, men nå foregår den 50–60 mil unna Addis Abeba. Den største endringen i landet er at trusselbildet rundt hovedstaden ikke er like truende. Utenriksdepartementet i Norge har også endret sitt reiseråd hvor man ikke lengre advarer mot transit i Addis Abeba, forklarer Endalew.

Generalsekretær Gaard i NMS forteller Vårt Land at misjonsorganisasjonene har gjort vedtakene om retur helt uavhengig av hverandre.

---

Misjon i Etiopia

  • Norsk misjon har vært lenge i Etiopia. Norsk Luthersk Misjonssamband startet arbeidet i landet i 1948, Det Norske Misjonselskap i 1970 og Frikirken i 1974.
  • Et resultat av arbeidet er fremvoksten av en nasjonal kirke, Ethiopian Evangelical Church Mekane Yesus (EECMY).
  • Kirken ble grunnlagt 1959 og teller nå over ni millioner medlemmer, regnes for å være den hurtigst voksende lutherske kirken i verden.

---

Beredskapsgruppen vedtok før helgen at alle utsendinger som ønsker det og føler seg trygge, kan nå reise tilbake

—  Lamessa Endalew, regionleder for Etiopia og Øst-Afrika, Misjonssambandet
En etiopisk kvinne krangler med andre over bønner utdelt av en nødhjelpsorganisasjon i Tigray-regionen. IRC mener den humanitære krisen i Etiopia vil forverres i 2022. Foto: Ben Curtis / AP / NTB

Trekker seg tilbake

Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) i Etiopia kunngjorde mandag at de trekker seg ut av en rekke områder i landet.

Opprørerne drar nå tilbake til hjemmeregionen Tigray, noe som markerer et nytt vendepunkt i borgerkrigen som nå har vart i over ett år.

– Vi har besluttet å trekke oss ut av Amhara- og Afar-regionene i retning av Tigray. Vi vil åpne døra for humanitær bistand, sier TPLFs talsperson Getachew Reda i en uttalelse.




Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter