Nyheter

Vedum om lønnsstøtteordningen: – Opptatt av å være på den konservative siden

STORTINGET: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier regjeringen trodde handlingsrommet var mindre i Esa-regelverket enn det som har kommet fram de siste dagene.

Vedum forklarte seg om lønnsstøtteordning-uttalelsene sine i Stortinget mandag. Der sa han at regjeringen var opptatt av å lage en ordning som ikke skulle utnyttes, og som ikke brøt med statsstøtteregelverket.

– Jeg har vært opptatt av å være på den konservative siden og ikke lage en ordning som endte med at bedriftene ville måtte tilbakebetale støtte, eller som brøt med statsstøtteregelverket, forklarte Vedum.

Han sa regjeringen hadde en uformell dialog med Esa før forslaget til støtteordning ble lagt fram.

– I etterkant av dette har det vært ny dialog der regjeringen har fått forståelse av at det er noe større handlingsrom enn det som var vurderingen etter møtene i forrige uke, sa Vedum.

Uklarhet

Han la til at regjeringspartiene og SV på bakgrunn av dette er blitt enige om endringer i ordningen, som ble lagt fram i en pressemelding tidligere mandag. Makstaket er blant annet hevet til 40.000 kroner i måneden.

Bakgrunnen for redegjørelsen er at Vedum har sagt at EU-regler sto i veien for at regjeringen kunne gi kriserammede bedrifter mer i lønnsstøtte.

Regjeringen hadde i sitt opprinnelige forslag til ordning satt en grense på at det maks kunne gis 80 prosent av lønnen i støtte, noe som også er et krav fra EUs side. Men i tillegg hadde regjeringen satt et makstak for støtten på 30.000 kroner i måneden, noe EØS-tilsynet Esa søndag avviste at EU-regelverket krever.

I møte med Esa-presidenten

Mandag var finansministeren i telefonmøte med Esa-president Bente Angell-Hansen for å diskutere regelverket.

– Det er et mål for denne regjeringen at ordningen blir så god som mulig for norske bedrifter og trer i kraft raskt, sier Vedum til NTB i etterkant av møtet.

Esa-presidenten sier at hun i møtet bekreftet at 80-prosentgrensen er absolutt.

– Men jeg sa også at det er en hovedprioritet for Esa å bistå den norske regjeringen med å få på plass en god ordning innenfor det handlingsrommet regelverket gir i en utfordrende tid for norsk næringsliv, sier hun.

Listhaug vil granske videre

Frp-lederen mener Stortinget fortsatt trenger klarhet i hvilken informasjon Finansdepartementet har fått fra EØS-tilsynet Esa om lønnsstøtteordningen.

– Det er helt naturlig at vi nå går inn i den korrespondansen som har vært mellom Esa og Finansdepartementet. Her er det viktig å vite hva som er gjort fra Finansdepartementets side når man har jobbet med denne ordningen, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NTB.

Hun ønsker spesielt å få klarhet i om Esa har gitt informasjon som betyr at Finansdepartementet burde ha forstått tidligere at handlingsrommet var større enn det Vedum signaliserte til Stortinget fredag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter