Nyheter

I følge med de tre vis(n)e menn til stallen i Trøgstad

JULEVANDRING: – Dette er jo en viktig greie i hele verdenshistorien, sier niårige Eskil Larsen etter å fulgt de tre vise menn fra Trøgstad kirke, over Betlehemsmarkene, og frem til stall og jesusbarn på bygdemuseet et steinkast unna.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

I fjor tvang pandemien Trøgstad og Båstad menighet til å tenke nytt rundt skolegudstjenesten.

– Julemarkering for skole og barnehager ville vi ha, men vi kunne ikke samle alle elevene inne i kirken. Da fant vi en løsning med julevandring utendørs, fra kirketrappen der klassene blir møtt av keiser Augustus, over Betlehemsmarkene, og frem til stallen og jesusbarnet, forteller kateket Elin Moskvil.

---

Julevandring Trøgstad

  • På grunn av avlyst julegudstjeneste i fjor, har Trøgstad og Båstad menighet utviklet en julevandring for barnehager og skoleklasser som tar dem med frem til barnet i stallen på Betlehemsmarkene.
  • En rekke installasjoner av stall, vise menn, sauer og stjerne er montert langs ruten, og lyser også opp i Trøgstad sentrum til over jul.
  • En påskevandring laget på samme lest er under planlegging.

---

Trøgstad kirke og bygdemuseum julevandring

Trøgstad bygdemuseum ligger rett over steingarden for kirken, og er en utmerket arena for julevandringen.

– Vi har laget en løype gjennom det hyggelige bygdetunet, satt opp stall og plassert ut adventsstaker, julestjerne og vise menn. I fjor lånte vi til og med inn levende sauer til Betlehemsmarkene. I år har vi nøyd oss med snekrede, litt mer lettstelte sauer laget av Leif Larsen. Allerede i fjor laget han vise menn, Davidsstjerne og konstruerte flere installasjoner. Han er krumtappen i opplegget, og deltar i vandringen med sang og ukulelespill. Han har til og med skrevet nye sanger til nyvinningen, forteller Moksvoll.

Trøgstad kirke og Bygdemuseum julevandring

Hun forteller om så gode tilbakemeldinger at opplegget allerede etter to gjennomføringer ser ut til å befeste seg som en tradisjon.

– Vi når bedre ut med historien gjennom symbolikken i de fine installasjonene, og julefortellingen fanger de forskjellige aldersgruppene bedre enn et fellesopplegg for 1. til 7. klasse i kirkerommet, mener hun - selv om en av de yngste elevene i fjor fortalte begeistret om at han hadde vært på vandring med de tre visne menn …

Trøgstad kirke og bygdemuseum julevandring

Julemarkering for skoler og barnehager har god oppslutning i Trøgstad. Skjønhaug skole meldte fort at de foretrakk det nye opplegget for de 240 elevene, fremfor den tradisjonelle gudstjenesten.

– Det signalet tok vi, og jeg tror vi har funnet en form som med enkle midler og rollebesetning presenterer den kjente historien. Det slo an i fjor, selv om det høljet ned under vandringene. Mange voksne har vært nysgjerrige på det nye opplegget, så i år kjører vi en runde på kveldstid for alle som har lyst, forteller hun.

Trøgstad kirke og Bygdemuseum julevandring

I år fikk dessverre bare halvparten av klassene delta, fordi Skjønhaug skole måtte stenge all undervisning allerede sist onsdag.

– Men heldigvis fikk vi gjennomført flere runder i siste liten på tirsdag, forteller Elin Moskvil som har en plan om en lignende påskevandring klar på PC-en sin.

Rektor Elisabeth Ødegård Asplund på Skjønhaug skole tenker at julevandringen er en fornyelse som formidler en av kirkens mest sentrale fortellinger på en god måte.

Trøgstad kirke og Bygdemuseum julevandring

– Jeg var til stede i fjor, og så at elevene ble fenget av fortellingen. Vandringen ga fine opplevelser underveis, og var helt innafor opp mot at historien ikke skal knyttes opp mot noe direkte forkynnende, sier rektoren.

Leif Larsen er sentral aktør i opplegget, og koser seg som innleid kulturarbeider i kirken. Den sammenleggbare stallen bygget han til et Lys Våken-opplegg allerede i 2009. Han beskriver seg som analog av legning og liker å skape noe fysisk, som batteridrevet julestjerne med hurtigadapter, slik at den lett kan flyttes rundt.

Jeg registrerer en lengsel etter synlig og konkret estetikk

—  Leif Larsen, julevandringsaktør

Han har vært aktiv i kristenfolkets frivillige arbeid i Trøgstad gjennom hele livet.

– Rundt julevandringen er vi veldig bevisste på å formidle historien, forkynnelsen og fortolkning kan vi gjøre i trosopplæringen, der de unge kommer på eget initiativ og godtar at det de møter er på kirkens premisser, sier 65-åringen.

Trøgstad kirke og Bygdemuseum julevandring

Flere installasjoner er plassert lett synlige rundt kirken, som ligger tett på Trøgstad mest trafikkerte kryss. En diger adventsstake og et lyshjerte med kors i, lyser opp i mørket i advents- og juletiden til glede for de forbipasserende.

– Jeg registrerer en lengsel etter synlig og konkret estetikk, og får signaler om at installasjonene i mørketiden appellerer til folk. Det gir mening å være formidler av en så viktig historie, gjennom en kreativ utfordring som jeg gjerne går løs på, sier Leif Larsen.

Trøgstad kirke og Bygdemuseum julevandring

Maria Elisabeth Torp går i 3. klasse og er meget bevisst på at hun er navnesøster av en sentral skikkelse i Bibelens julefortelling.

– Det er litt gøy å ha det navnet i julen. Det var fint at vi sang julesanger underveis, vi har øvd litt så noen av dem kan vi ganske godt, forteller hun.

Fortellingen om Jesu fødsel er jo en viktig greie i hele verdenshistorien

—  Eskil Larsen, 4.-klassing ved Skjønhaug skole i Trøgstad

Eskil Larsen og Lindsay Lillestrøm går i 4. klasse på Skjønhaug skole, og likte seg på turen rundt kirken og inn på bygdemuseet.

– Denne fortellingen er jo en viktig greie i hele verdenshistorien. Jeg liker å gå tur, og det var fint å lære en ny sang, sier Eskil.

Lindsay kjenner historien godt fra før.

– Men det er fint at den blir fortalt nå rett før jul. Det var mange fine figurer på veien, og det var også litt gøy da det plutselig dukket opp en engel på Betlehemsmarkene, sier hun.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter