Nyheter

Avlyste julebord sender maten til fattighus og intensivsykepleiere

JUL: En rekke koronaavlyste julebordsmiddager ender i stedet opp som måltid til noen som trenger det langt mer. – Det har skjedd en endring de siste årene som er helt fantastisk, sier styreleder i Matsentralen.

På fjerde forsøk håpet Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn at de omsider kunne avholde jubileet de har planlagt i snart et år. 60 gjester var invitert til et festmåltid på Holocaust-senteret, der 25 år som brobygger skulle feires.

Men slik ble det ikke, og festen ble avlyst enda en gang. Nå skjedde det riktignok med betydelig kortere varsel enn tidligere.

– Det slo oss umiddelbart: Hva skjer med stedene som lever av dette når flere og flere nå avlyser? Dermed kontaktet vi Sult som driver restauranten på HL-senteret og avtalte at de skulle lage maten som avtalt, men heller la den komme noen andre til gode, forteller generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys.

Fredag formiddag overleverte hun og prosjektkoordinator Djamel Selhi maten til Fattighuset i Oslo.

En rekke koronaavlyste julebordsmiddager ender i stedet opp som måltid til noen som trenger det langt mer.

– Julebordssamaritaner

I takt med at smitten de siste ukene har økt jevnt, har mange bedrifter revurdert sine egne julebord. Og da regjeringen varslet kraftige innstramminger tirsdag denne uken, ble det spikeren i kista for svært mange arrangementer.

Bjørnar Øverland, daglig leder i tekstbyrået Totaltekst, sammenligner fest med avstandskrav med en Nirvana-konsert med faste tilviste plasser. Derfor var det ikke aktuelt å gjennomføre årets julebord, og de bestemte seg i stedet for å donere bort cateringen til noen andre.

Onsdag kveld tok han til Twitter for å be om råd om hvem som kunne trenge juletapas til 24 pers, og fikk svært mange svar. Til slutt falt valget på Oslo Krisesenter.

– Mennesker som er i en situasjon der de rømmer fra vold i nære relasjoner … jeg kan ikke se for meg noen mer trengende enn det.

Øverland er samtidig opptatt av å ikke bli fremstilt som noen helt.

– Vi er ingen barmhjertige julebordssamaritaner. Vi forsøkte først å avbestille, men da det viste seg at det var for sent, tenkte vi at vi måtte sørge for at det ikke gikk til spille.

I etterpåklokskapens lys oppfordrer den daglige lederen virksomheter som i liten grad er påvirket av pandemi og tiltak – slik som hans eget Totaltekst – til å fortsette å bruke penger. Han minner om at å omadressere en bestilling fremfor å avlyse, også er kjærkomment for en hardt presset restaurantnæring.

Det samme synes Astrid Bratli, som arrangerte julebord for Nordisk senter ved Nordisk ministerråd. Da de så seg nødt til avlyse julebordet, omadresserte de cateringbestillingen fra egne festlokaler til Fattighuset i Oslo.

– Det var mye finere at det løste seg sånn enn å ha et julebord der folk ikke hadde følt seg trygge. Vi vet at mange gruer seg til enda en trist og ensom jul, så jeg håper mange gjør det samme.

En rekke koronaavlyste julebordsmiddager ender i stedet opp som måltid til noen som trenger det langt mer.

Donasjonskart

Da Tryg forsikring nylig avlyste julebordet de skulle ha på Scandic Flesland, fikk Monica Rieber-Mohn Fuhr i Matsentralen Vestland en uventet telefon: Kunne de være interessert i mat beregnet på 650 personer?

– Det var helt fantastisk. Hotellet ringte før maten var tilberedt, så vi fikk alt i emballasje. Dermed kunne vi dele ut til organisasjoner som Blå Kors, Kirkens Bymisjon og Evangeliesenteret, så det kommer 650 andre mennesker til gode.

Styreleder Cristiano Aubert forteller at Matsentralen har fått svært mange henvendelser.

– Det er veldig mange som nå tenker at de i stedet kan donere maten. Det har skjedd en endring de siste årene som er helt fantastisk.

Matsentralen er er et nettverk av matsentraler som forener overskuddsmat fra matbransjen med ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. Hver dag hentes det i snitt mat tilsvarende 30.000 måltider fra landets åtte sentraler.

Det eneste aberet med brått avlyste julebord, er at maten allerede kan være i produksjon. Det setter en stopper for Matsentralen, som kun deler ut mat i originalemballasje.

– Så lenge ikke ribben er satt i ovnen, men fortsatt ligger i kartongen, tar vi den imot, sier Aubert.

Matsentralen deler nemlig bare ut mat i originalemballasjen. Styrelederen nevner samtidig Donasjonskartet, sentralens hjemmesnekrede verktøy for dagligvare- og serveringsbransjen som leter etter lokale organisasjoner som tar imot overskuddsmat.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Gave til intensivavdelingen

Intensivsykepleiere over hele landet beskriver en fortvilet situasjon om dagen, og har ropt varsko om for få ansatte, utbrenthet og en uholdbar jobbhverdag. Da advokatfirmaet Kvale avlyste julebordet for 80 personer sist uke, var det nettopp intensivsykepleiere de hadde i tankene.

– Vi er opptatt av å unngå at god mat gikk til spille, og havnet til slutt på at vi ville gi det til intensivavdelingen på Oslo universitetssykehus. Hvis det gjorde deres vakt hyggeligere, synes vi de fortjente det, forteller managing partner Marius Andresen, som også understreker at de vil ha minst mulig oppmerksomhet rundt dette.

– Jeg synes det er viktig at det er de som er heltene her, og ikke oss.

Også Ingrid Rosendorf Joys i STL er opptatt av å ikke blåse opp eget påfunn. Hun bemerker at det å skulle gi av sin egen fest, gir en viss bismak.

– Man gjør seg noen refleksjoner om at vi i det norske samfunnet har steder der folk må gå for å få seg et måltid. Det peker på en trist virkelighet som ikke løses av at noen avlyser en stor middag.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter