Nyheter

Tidligere statminister Kåre Willoch er død

BORTGANG: Kåre Willoch, tidligere statsminister og partileder i Høyre, døde mandag, 93 år gammel.

Kåre Willoch, tidligere statsminister og partileder i Høyre, døde mandag, 93 år gammel. – Jeg kommer til å savne han, sier Erna Solberg.

Han sovnet stille inn i hjemmet sitt på Ullern, opplyser Høyre i en pressemelding.

– Det er med stor sorg Høyre i dag mottok den triste beskjeden om Kåre Willochs bortgang. Våre tanker går nå først og fremst til Anne-Marie, barna, barnebarna og resten av hans nærmeste, sier partileder Erna Solberg (H) i en pressemelding.

Kåre Willoch var statsminister i Norge fra 1981 til 1986, og Høyres parlamentariske leder i elleve år før det. Han har også vært handelsminister.

SAVN: Statsminister Erna Solberg og Kåre Willoch skåler under en mottakelse på Høyres Hus søndag i anledning jubilantens 90-årsdag 3. oktober i 2018. – Jeg kommer til å savne Kåre, sier hun.

Solberg: – Jeg kommer til å savne han

Solberg sier Willoch er en av etterkrigstidens aller største politikere. Willoch var Høyres partileder fra 1970 til 1974, og stortingsrepresentant for Oslo fra 1958 til 1989. Etter den politiske karrieren var han fylkesmann i Oslo og Akershus fram til 1998.

– Han preget Høyre og han preget Norge helt fra 1960-tallet og til det siste. Han var en markant statsminister, som var ledende i moderniseringen av det norske samfunnet. Hans samfunnsengasjement var bredt og dypt, og varte livet ut. Vi har alle mye å takke Kåre Willoch for. Hans bortgang er et stort tap for det politiske Norge, sier Solberg.

– Kåre hadde sylskarpe meninger og analyser, men formen var alltid elskverdig. Sterk i innhold, mild i form, var en leveregel han selv alltid fulgte. Jeg kommer til å savne han, avslutter Solberg.

Støre: – En markant og klok politiker

Nåværende statsminister Jonas Gahr Støre sier han vil huske Willoch som en markant og klok politiker.

– Det er med sorg vi i dag har fått høre at Kåre Willoch er død. Kåre Willoch satte sitt preg på det politiske Norge gjennom flere tiår, som stortingsrepresentant, statsråd, statsminister og fylkesmann, og i flere tiår etterpå som aktiv samfunnsdebattant, skriver Støre i en pressemelding.

– Mine tanker går i dag til Kåre Willochs familie, venner og partifeller i Høyre, sier Støre.

BORTGANG: Kåre Willoch, tidligere statsminister og partileder i Høyre, døde mandag, 93 år gammel.

Brundtland: – En hedersmann

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland kaller sin tidligere politiske rival Kåre Willoch en hedersmann.

– En sentral politisk leder i vårt land er gått bort. Kåre Willoch satte sterkt preg på sin samtid i mange tiår, som statsråd og partileder, før han vant valget og etterfulgte mine første 9 måneder som statsminister i 1981, sier Brundtland i en uttalelse mandag.

De to var sentrale personer i norsk politikk gjennom 1980-tallet, og Brundtland minnes hvordan de var i både samarbeid og strid, men at hennes regjering stilte seg bak Willoch da han var kandidat til å bli Nato-leder på slutten av 1980-tallet.

Gro Harlem Brundtland (t.v.) minnes sin tidligere politiske motstander og statsministerkollega Kåre Willoch som hedersmann. Willoch døde mandag.
Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg har aldri vært i tvil om de kvaliteter og de sterke lederegenskapene som preget min fremste politiske motstander gjennom deler av 70 og 80-tallet, sier hun.

Brundtland sier hun vil hedre og huske Willoch som hedersmann, og med takk og stor respekt.

– Arne Olav og jeg sender i dag våre tanker til Anne Marie og den nære familie, avslutter den tidligere Ap-lederen.

– Hele Norges kloke bestefar

– Det er ingen tvil om at han var en av de store i Høyres historie, sier Jan Petersen til NRK.

Petersen var leder i Høyre fra 1993 til 2004.

– Han var en av de aller viktigste når det gjaldt å skape høyrebølgen. Han satte en standard som alle senere høyreledere har ønsket å følge opp, sier Petersen.

Kåre Willoch døde mandag, 93 år gammel. Bildet er fra feiringen av hans 90-årsdag. Foto: Heiko Junge / NTB

Tidligere arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som skrev bok om Willoch da den tidligere statsministeren fylte 90 år, sier Willoch uten tvil var en av de viktigste statsministre i Norge etter krigen, men også mye mer.

– Mange som ikke engang var påtenkt da han styrte landet, eller som bare var småbarn, hadde et nært forhold til mannen. Han ble hele Norges kloke bestefar, sier Røe Isaksen ifølge TV 2.

Også flere andre politikere, både fra Høyre og andre partier, hyller Kåre Willoch på forskjellige medier mandag kveld.

Politikk, borgerlig samarbeid, fra v: Johan J. Jakobsen (Sp), Kåre Kristiansen (KrF), Jo Benkow (H), Kåre Willoch (H), 16.09.1989

Begraves på statens regning

Kort tid etter nyheten om dødsfallet meldte regjeringen at Willoch hedres med begravelse på statens bekostning.

Begravelse på statens bekostning er en utmerkelse som tildeles av regjeringen. Willochs etterlatte har takket ja til dette. Om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

 Kongehuset sendte mandag ut et kondolansebudskap fra kong Harald på vegne av Kongefamilien i anledning tidligere statsminister Kåre Willochs bortgang. Foto: Kyrre Lien / NTB

Mandag kveld gikk det også ut et kondolansebudskap fra kongen på vegne av kongefamilien.

«Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere statsminister Kåre Willoch er gått bort. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en ektemann, far og bestefar», skriver Kongehuset på sine nettsider.

Bollestad: – En politiker jeg hadde den største respekt for

– Det er med stor sorg at vi i kveld har mottatt beskjeden om at Kåre Willoch har gått bort. Han var en stor mann vi kommer til å savne. Han var en usedvanlig klok politiker. Han var raus i møte med folk og en viktig politiker som har preget store deler av Norges historie, uttaler KrF-leder Olaug Bollestad i en pressemelding.

Hun beskriver den avdøde Høyre-lederen som en politiker som kjempet for et samfunn med mangfold og plass til alle.

– Han var opptatt av et samfunn som ble bygget nedenfra av de nære og gode felleskap. KrF og Høyre fant ved flere anledninger sammen om god familiepolitikk og viktige verdispørsmål under Willochs ledelse.

KrF og Høyre har deltatt i regjering sammen under Willoch som statsminister fra 1983 – 1986.

– Willoch var en politiker jeg virkelig hadde den største respekt for. Min dypeste medfølelse og varme tanker går til hans familie og de nærmeste i sorgen, sier Bollestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter