Nyheter

Katolske Clara Sander (17) og Sanitetskvinnene vant årets frivillighetspriser

VINNER: Clara Sander har vunnet prisen Årets nykommer i frivilligheten for sitt store engasjement i Norges Unge Katolikker. Norske Kvinners Sanitetsforening vant den nasjonale Frivillighetsprisen.

Søndag kveld, på den internasjonale frivillighetsdagen, ble de nasjonale frivillighetsprisene delt ut i Oslo rådhus. Vinner av Frivillighetsprisen 2021 gikk til omsorgsberedskapsgruppene i Norske Kvinners Sanitetsforening. Årets nykommer i frivilligheten ble Clara Sander. Prisene deles ut av Frivillig.no og Frivillighet Norge.

Det er sjette gang at det deles ut pris til Årets nykommer. Årets vinner er Clara Sander fra Harstad. Etter å ha vært på en sommerleir med Norges Unge Katolikker (NUK) i fjor, dro hun tilbake til hjembyen og startet lokallag der. Hun har siden det arrangert ungdomstreff for regionen og utmerket seg med sitt engasjement og iver.

– Man trenger ikke være en spesialist på noe som helst, det er bare å prøve, og å ha driven til å fortsette, sier Clara.

Hun sier at årsaken til at hun startet lokallag var at det manglet et tilbud for ungdom. Hun opplevde at ungdommene forsvant fra miljøet etter konfirmasjonen, og hun ønsket å skape et fellesskap rundt kirken som gikk lenger enn gudstjenester hver søndag.

– Jeg syns jo det artig å arrangere ting, og når du da får en positiv respons på det, da får man driven til å fortsette. Og så får man så mye ut av det tilbake.

---

Juryens begrunnelse:

Gjennom sin innsats viser Årets Nykommer at man ikke trenger å være så mange eller så store for å få dratt i gang noe. Finalisten gir mye av seg selv, tar initiativ og bryr seg om andre. At flere skal få interesse for saken har vært en viktig motivasjonsfaktor for innsatsen.

Årets nykommer drar i gang ny aktivitet, fremstår inspirerende for andre og bidrar til at det skjer mer aktivitet i nærmiljøet for barn og unge.

Vinneren er et godt forbilde for flere unge som ønsker å skape noe selv.

---

Frivillighetsprisen til Sanitetskvinnene

Omsorgsberedskapsgruppene i Norske Kvinners Sanitetsforening vinner den nasjonale Frivillighetsprisen 2021 for sitt bidrag på de lokale vaksinasjonsprogrammene rundt om i landet.

– Mange frivillige organisasjoner har bidratt i vaksinasjonsprogrammene rundt i landet, og på andre måter hjulpet oss gjennom pandemien. Spesielt har Sanitetskvinnene sine omsorgsberedskapsgrupper gjort en enormt bra innsats, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Sanitetskvinnene har over 130 lokale Omsorgsberedskapsgrupper i hele landet som har avtale med sin kommune om å bidra i beredskapsarbeid. Siden januar 2021 har minst halvparten av disse gruppene bidratt med til sammen flere tusen frivillige i massevaksineringen mot covid-19.


---

Juryens begrunnelse

Rundt om i landet vårt utgjør hver eneste frivillig og hvert eneste lokallag et finmasket sikkerhetsnett. Vi har sjelden sett et bedre bevis på det enn under koronapandemien. Alle de som har kjørt ut mat til de som satt i isolasjon. Alle de som har tatt en ekstra telefon til noen de visste var alene. Alle de som har oversatt og forklart informasjon til noen som ikke forsto. Samfunnsberedskap er ikke bare de som tar på seg refleksvesten og går manngard. Det er også de som koker kaffe og sørger for at det finnes varme pledd. Grunnen til at dette sikkerhetsnettet fungerer så godt er fordi frivilligheten er mer enn enkeltpersoners frivillige bidrag. Frivilligheten er det fellesskapet som blir skapt når vi organiserer oss i tusenvis av lag og foreninger over hele Norge. I organisasjonene lagrer vi erfaring og kompetanse som vi kan hente ut i krisetid.

Årets frivillighetspris er et tydelig signal til alle som har bidratt med frivillige innsats under pandemien. Dere er det beste med samfunnet vårt! Dere gjør oss rustet til å møte motgang!

Vinneren er en partipolitisk uavhengig kraft og stammer fra en lang tradisjon som gjentatte ganger har stilt opp der de så behov. Organisasjonen har etablert institusjoner som i dag er selvfølgelige deler av vårt velferdssamfunn.

Noe av det viktigste frivilligheten gjør er å utfordre samfunnet vårt. Prisvinneren har aldri sluttet å ta tak utfordringer og finne løsninger, og derfor er vinneren fortsatt aktuell og viktig til tross organisasjonens betydelige alder.

I hele landet vårt, alle dager i uken, over mange måneder, har flere tusen frivillige bidratt i vaksineringen av befolkningen. Takk for innsatsen! Dere tar oss ut av pandemien!

Frivillighetsprisen 2021 går til omsorgsberedskapsgruppene i Norske Kvinners Sanitetsforening.

---



Les mer om mer disse temaene:

Hans Andreas Starheim

Hans Andreas Starheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter