Nyheter

Ap, Sp og SV rydder ut etter Ropstad

BUDSJETT: Regjeringspartier og SV raderer KrF-satsing på samlivskurs og fjerner allerede nå «ubrukte» av årets millioner til fritidskort. Nye makthavere rydder bort flere KrF-merker.

Samlivskurs for førstegangsforeldre og lokale samlivstiltak var en satsingssak for KrF, sjøsatt i valgkampen i 2019. Etter høstens budsjettrunder er det null igjen av en satsing på 29 millioner kroner.

Regjeringen har dessuten varslet at ordningen med fritidskort fjernes fra 1. juli neste år. Også fra budsjettet som alt er i bruk, kuttes fritidskort-midler ned og puttes inn i potten for andre formål.

Det siste går frem av den ferske proposisjon om endringer i Barne- og familiedepartementets poster for 2021. Også på flere andre felt, som overfor friskoler, har Støre-regjeringen senket summer i satsinger KrF kjempet inn i sluttfasen av borgerlig samarbeid.

To kutt – og rett i null

Men mandag ettermiddag var det altså over og ut for eks-familieminister Kjell Ingolf Ropstads målrettede satsing på samlivskurs. I budsjettavtalen mellom Ap/Sp og SV ble det kuttet 14,5 millioner fra ordningen.

Da var budsjettposten til slutt i null – etter to kutterunder. I Støre-regjeringens tilleggsnummer til Solberg-budsjettet ble det først fjernet 14,7 millioner. Alt i alt var de 29 millioner kronene til «nyordningen» borte.

Avduket i valgkamp: Penger til parterapi

I valgkampen 2019 fikk Ropstad presseoppslag om budsjettpenger til en helt ny ordning som skulle redde ekteskap: Par som får sitt første barn, fikk tilbud om dekning av utgifter til parterapi. Dessuten skulle det gis tilbud til lokale samlivstiltak.

– Dette er noe jeg brenner for. Det er en hjertesak for meg og KrF som jeg er glad for at regjeringen har gitt sin støtte til, sa Ropstad til VG.

Oslo 20211129. 
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) , finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)og Audun Lysbakken (Sv) under en pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget etter at partiene har kommet til enighet i forhandlingene om Statsbudsjettet.
Foto: Annika Byrde / NTB

Krass Ropstad etter kuttet

I Støre-budsjettet begrunner Barne- og familiedepartementet avviklingen med at «ordningen er lite brukt». Ropstad var mandag krass etter ryddesjauen:

– Samlivskurs er et frivillig tilbud som kan være en viktig investering i gode og trygge nybakte foreldre. Det er et helt ubegripelig kutt, uttalte han i en pressemelding.

---

Ny budsjettkurs

  • Stortinget avvikler finansdebatt torsdag. Der vedtas rammene for neste års statsbudsjett.
  • Mandag fikk Ap og Sp på plass en budsjettavtale med gjennomslag til SV.
  • Dermed får den nye Støre-regjeringen flertall for egne vrier og endringene den har gjort i Solberg-regjeringens budsjett.

---

Høvlet også bistand og friskolepenger

Også på andre felt er KrF-satsinger blitt budsjett-høvlet av Ap og Sp: Partiet reagerer på at en reduksjon av bistandsmidlene på 750 millioner kroner ikke rettes opp i avtalen med SV.

Også overfor friskoler slanker den nye regjeringen en satsing: KrF kjempet lenge internt i Solberg-regjeringen for å øke det såkalte kapitaltilskuddet til skolene. I det borgerlige avskjedsbudsjettet var det sikret 20 millioner ekstrakroner. De er nå fjernet – og mer til: Regjeringen kuttet 15 millioner ekstra.

KrFs stor-gjennomslag i regjering – økt barnetrygd – er uberørt av høstens budsjettrunder. Den satsingen er også SV vaktbikkje for. Partiet vil i utgangspunktet øke barnetrygden.

36.700 velgere sto bak hver KrF-representant - bare 4.900 bak Irene Ojala. Her KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad under partilederdebatt i Stortingets vandrehall.
Foto: Naina Helén Jåma / NTB

Kutter fordi barn ikke brukte ordning

Men Ropstad og KrFs fritidskort blir aldri virkelighet i full skala. Ordningen avvikles 1. juli neste år. Støre-regjeringen sluser inn 300 millioner kroner til andre formål, blant annet til sin egen tilskuddsordning for deltakeravgifter.

I førjulstiden vil også Stortinget komme til å omfordele fritidskort-penger på det fortsatt gjeldende 2021-budsjettet. I proposisjonen om Barne- og familiedepartementets endringer reduseres budsjettposter for kortet med totalt 80 millioner kroner.

Begrunnelsen: Tekniske løsninger ble forsinket – og «fordi alle barn i utprøvingskommunane ikkje har nytta seg av ordninga».

Sp-Toppes prislapp: Ville kostet 1,7 milliarder

Barne- og familieminister Kjersti Toppe forsvarte avviklingen av fritidskortet i en muntlig spørretime 10. november. I stedet for en «nasjonal utrulling» av et fritidskort vil regjeringen sikre en ordning for barn og unge der kommuner kan søke tilskudd til deltakeravgifter.

– Vi er uenig i at et fritidskort er den eneste løsningen. Det er ikke til å stikke under stol at den ordningen er dyr. Totalt vil kortet innebære en satsing på 1,7 milliarder kroner, sa Toppe.

Oslo 20201110. 
Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp)  på sin plass i salen under den muntlige spørretimen i Stortinget.
Foto: Terje Bendiksby / NTB


Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter