Det er enighet i budsjettforhandlingene
ENIGHET: NRK melder mandag ettermiddag at de får dette bekreftet.

Det er enighet i budsjettforhandlingene mellom SV og regjeringspartiene Ap og Sp, melder NRK. Også NTB får dette bekreftet.
NRK melder mandag ettermiddag at de får dette bekreftet, og NTB får også opplyst at partene er enige.
De tre partiene presenterer enigheten i stortingsgruppene i ettermiddag, skriver NRK. SV skal ha gruppemøte digitalt, opplyser kilder til NTB.
En av de største flokene for den nye Ap-Sp-regjeringen er løst når det nå er budsjettenighet om at permitterte og ledige skal få feriepenger til sommeren.
Regjeringen til Jonas Gahr Støre (Ap) har fått hard kritikk for at det ikke ble satt av penger til feriepenger til folk som ble permittert eller mistet jobben i koronakrisen.
I forbindelse med enigheten med SV om endringene i statsbudsjettet har regjeringen fått dette på plass. Dermed imøtekommes et krav fra fagbevegelsen og venstresiden.
– Vi har sikret et opplegg som gjør at det som gjaldt for folk som var ledige og permitterte i 2020, også vil gjelde i 2021. Vi finner 1,2 milliarder kroner pluss til dette, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
SV: Reverserer usosiale kutt fra Solberg-regjeringen
SV-leder Audun Lysbakken trekker fram at budsjettenigheten med regjeringen fjerner mange usosiale kutt fra den forrige regjeringen.
– Etter mange år med forlik som har gitt mest til dem som har mest, har vi nå en enighet som reverserer det ene usosiale kuttet etter det andre som Erna Solberg har gjennomført, sier Lysbakken.
Han ramser blant annet opp kuttet i barnetillegget for uføre, kutt i uføres friinntekter og fjerningen av brillestøtte for barn som usosiale kutt som fjernes.
I tillegg økes bostøtten, mens det skal legges fram en lovendring om at barnetrygd skal holdes utenom ved beregning av sosialhjelp.
Brillestøtten kommer tilbake, det blir gratis halvdagsplass i SFO for landets førsteklassinger og arbeidet med tannhelsereform skal komme i gang.
Det kunngjorde Lysbakken under pressekonferansen mandag.
Arbeidet med en tannhelsereform skal også sparkes i gang, og billigere SFO, sa Lysbakken. I tillegg blir det omstridte kuttet i brillestøtte for barn reversert.
– Avtalen betyr mer å leve av for mange uføre, fattige familier og mennesker som ble rammet av høyresidens usosiale kutt. Den betyr at de på toppen må betale mer skatt, mens vi setter i gang to store, nye velferdsreformer, sa Lysbakken.
CO2-avgiften økes kraftig
Det blir ingen 26. konsesjonsrunde i 2022, og CO2-avgiften på oljebransjen økes kraftig.
Budsjettenigheten med SV fører ikke til at det blir dyrere å kjøre bil i Norge neste år. Ifølge finansministeren får 80 prosent lavere eller likt skattetrykk.
– For en vanlig bilist i Norge vil ikke kostnadene gå opp, de vil være de samme som i år, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Ikke svar om CO2-fangst i Oslo
Spørsmålet om CO2-fangst på Fortums avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo blir ikke avklart i budsjettenigheten.
Fortum Oslo Varme fikk nylig avslag på sin søknad til EU om prosjektstøtte.
Det utløste krav fra SV om at staten må gå inn og redde prosjektet. Men i budsjettenigheten bes selskapet i stedet om å søke EU på nytt.
Det skal redegjøres for status i prosjektet når revidert nasjonalbudsjett legges fram i mai.
To uker med forhandlinger
Samtalene startet mandag 15. november. Etter to uker med forhandlinger skal partene ha blitt enige, og de rekker dermed med god margin fristen for å bli enige før finansdebatten, som finner sted førstkommende torsdag.
De tre forhandlingslederne Eigil Knutsen (Ap), Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og Kari Elisabeth Kaski (SV) har fremhevet at det har vært god framdrift og god tone. Men tidvis har det vært klart at samtalene gikk tregere.
En uke ut i forhandlingene ble de parlamentariske lederne koblet på etter at Ap og Sp mente det gikk for sakte framover. Det ble framhevet at de kun skulle diskutere status og prosess, og ikke gå inn i selve forhandlingstemaene.
Partilederne koblet på
De tre finanspolitikerne har fortsatt med daglige forhandlingsmøter. I helgen ble også samtalene løftet opp på partiledernivå for å få gjennom noen avklaringer. Ifølge Knutsen bidro partilederne godt til å få landet noen av sakene som de tre partiene forhandlet om.
Lite har lekket ut om hvilke saker som har skapt særlig hodebry for forhandlingspartene. Forhandlingsinnspurten har skjedd i en situasjon der både strømkrise og koronakrise preger nyhetsbildet, men det er uklart hvordan dette er spilt inn i budsjettsamtalene.
Saken oppdateres fortløpende.