Nyheter

Bystyret i Bergen vedtok å bygge Bybanen i tunnel – byrådet går av

BERGEN: Et flertall med Høyre, Rødt, Sp, Frp, FNB og flere uavhengige representanter fikk flertall for å bygge Bybanen gjennom tunnel. Byrådet går derfor av.

Byrådsleder i Bergen Roger Valhammer (Ap) orienterte fredag om nye smitteverntiltak i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB

Vedtaket kom etter flere timers debatt i bystyret onsdag. Det Ap-ledede byrådet ville bygge Bybanen over Bryggen, men de fikk ikke støtte fra samarbeidspartiet Rødt.

De gikk isteden for opposisjonens alternativ, som er å legge bybanetraseen via en tunnel som omgår Bryggen.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) stilte kabinettsspørsmål i forkant av avstemningen og kunngjorde like etter vedtaket at byrådet trekker seg.

– Da tar jeg konsekvensen av det og meddeler herved at jeg og byrådet vil gå av, sa byrådsleder Valhammer ifølge Bergens Tidende.

Villig til å tiltre igjen

Han påpeker at dersom nye sonderinger i bystyret vil ende på at et flertall peker på ham som byrådsleder, vil han være villig til å bli byrådsleder igjen.

Da må det imidlertid skje noe med bybanevedtaket, understreker han.

– Skal et flertall peke på meg, vil det ikke være aktuelt for meg å gå på igjen om jeg skal gjennomføre det tunnelvedtaket, sier han.

Samarbeidspartner MDG i byrådet stiller seg fullt og helt bak byrådslederen.

– Dette var helt riktig å gjøre av Roger Valhammer. Utredningen som bystyret har fått, viser at det beste tunnelalternativet vil være verre både med tanke på kollektivtilbud, kostnader og kulturminner, og ikke minst kontinuerlig bybaneutbygging. Et tunnelvedtak er skjebnesvangert for fremtiden for Bybanen til Åsane og vil føre til enorme forsinkelser, sier gruppeleder Øystein Bønes.

Får støtte fra byrådspartnere

Også Venstre og KrF stiller seg bak byrådslederens avgjørelse. Gruppeleder Håkon Pettersen i KrF kaller opposisjonen uansvarlig.

– KrF stiller seg helt og fullt bak byrådslederens kabinettsspørsmål i dag. Bystyreflertallet har fattet et dypt uansvarlig vedtak som setter hele bybaneprosjektet mot Åsane i fare – og de gjør det ved å peke på det vi vet er urealistiske traséalternativ, skriver han i en kommentar til NTB.

Venstre mener også at opposisjonen setter hele prosjektet i fare

– At et flertall i bystyret i dag har satt det på spill, er rystende og tragisk for Bergen, og det hviler nå et stort ansvar på dem, skriver de i en pressemelding.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter