Nyheter

Kutt truer Evangeliesenterets tilbud til rusbrukere i Oslo

STØTTE: Evangeliesenteret i Oslo har søkt om 1,5 millioner i støtte neste år, men byrådets forslag er på 300.000. – Det vil ha katastrofale følger for bostedsløse.

Stian Ludvigsen, bestyrer ved Evangeliesenterets kontaktsenter Oslo.

– Det er umulig å drifte et så stort hjelpeapparat med en så liten bevilgning, og det vil ha katastrofale følger for bostedsløse og personer med tung rusavhengighet i Oslo, forklarer Evangeliesenterets sosionom, Cathrine Havåg, og senterets bestyrer, Stian Ludvigsen.

Søknaden Evangeliesenteret har levert, er på 1,5 millioner kroner. Ifølge bestyrer Ludvigsen er det et beløp som vil dekke bare det absolutt nødvendige.

– Det vi søker om er ikke noe mer enn det vi absolutt trenger.

Stiftelsen Evangeliesenteret er en ideell og frivillig organisasjon, som siden 1983 har hjulpet rusavhengige. Blant annet tilbyr de gratis mat.

Det er femte året på rad at byrådet foreslår kutt i støtten til Evangeliesenteret i Oslo-budsjettet. Hver gang har forhandlinger ført til at det enten ikke blir kuttet likevel, eller at kuttet blir redusert. Det er stressende både for de frivillige og brukerne å hvert år måtte gå gjennom samme usikkerheten knyttet til økonomien.

Det endelige budsjettet for 2022 skal vedtas i desember, etter at Rødt har forhandlet med byrådet.

418 tonn mat i fjor

– Begrunnelsen vi har fått for kuttet er at det finnes flere som gjør det vi gjør. Men det stemmer jo ikke. Det er ingen som gjør det vi gjør, og heller ikke i samme volum, forklarer Ludvigsen.

I 2013 hentet Evangeliesenteret i Oslo 49.372 kilo mat hos Matsentralen. I 2020 hadde de vokst til 318.074 kilo. Altså 318 tonn mat, som blir hentet og videre delt ut til senterets brukere. I tillegg til 100 tonn direkte fra produsentene.

Matposeutdeling hos Evangeliesenteret i Oslo. I fjor delte de ut 418 tonn mat til rusbrukere i byen.

Til sammenligning hentet Blåkors Kontaktsenter 18 tonn fra Matsentralen i 2020, og de er bevilget 4,6 millioner i budsjettet.

– Vi heier på hverandre. Alle som henter og deler videre mat fra Matsentralen hjelper jo mennesker, men det er ingen som gjør det i samme volum, på samme måte, til samme målgruppe som oss, sier Ludvigsen.

– Den maten klarer ikke vi å få inn hit, det er for omfattende distribusjon og logistikk bak det. Det koster penger. Blir det så dramatisk, vil matposen ryke helt bort.

Foodtruck

– Da er vi ready for takeoff der ute, forteller en av sjåførene til Ludvigsen på vei ut av Evangeliesentrets lokaler.

De har akkurat lastet en bil full av matvarer. Bilen skal til seks bydeler i Oslo. Som et relativt nytt tiltak har Evangeliesenteret startet med en egen utdelingstjeneste der de kjører mat ut av Oslo sentrum til nærområdene der brukerne bor, i en såkalt foodtruck.

Evangeliesenteret har nylig blitt sponset med stor og fin varebil. Den brukes som foodtruck, og kjører rundt i Oslos bydeler med mat.

– Vi har stor kapasitet på varmmat. I tillegg til de vanlige matposene. Dette gir rusbrukerne én grunn mindre til å reise til byen. For nå får de mat i bydelen sin, så de slipper å reise til sentrum for mat. Det er bred politisk enighet om at er et bra tiltak, forteller Ludvigsen.

Når Dagsavisen besøker Evangeliesenteret er dagens varmmat kjøttdeig med saus, poteter og erter.

Tre dager i uken åpner Evangeliesenteret dørene sine for Oslos rusbrukere. Da serveres det også varm mat.

I matposene kan brukerne i dag finne varer som saft, brus, juice, brød, ost, spaghetti, yoghurt, plantego, leverpostei, middag, snacks og godteri, og massevis av klementiner.

Sikker kilde til mat

Ved ett av bordene sitter Alexander, Marius, og «Stian».

– Hvor lenge har dere brukt Evangeliesenteret?

Svarene varierer. Marius har gått hit i flere år. Alexander har vært innom her i mer eller mindre ett år. Stian har bare hentet matpose et par ganger.

Det er ekstremt viktig at vi får de matposene, for det gjør at vi har en sikker kilde til noe å spise hvis vi blir rana, opplever vold, eller ender opp med å bruke pengene på rus

—  Alexander, rusbruker

– Jeg personlig har bare benyttet meg av posetilbudet 1-2 ganger. Men jeg møter mange folk som sier at dette er et viktig tiltak for at de i det hele tatt får i seg mat.

– I tillegg har de også sosionomtjenester her. Jeg tenker at dersom man kommer hit for matpose, så kan man også snuble over mulighet og hjelp til for eksempel avrusning, forteller Stian. Han fikk nettopp en kompis inn på avrusning gjennom Evangeliesenteret.

Nyheten om at det er foreslått kutt for Evangeliesenteret, blir ikke tatt godt imot på bordet.

Det er bred enighet ved bordet om at et kutt for Evangeliesenteret vil påvirke rusmiljøet negativt.

– Det er ekstremt viktig at vi får de matposene, for det gjør at vi har en sikker kilde til noe å spise hvis vi blir rana, opplever vold, eller ender opp med å bruke pengene på rus, forklarer Alexander.

– Spesielt for oss som bor på gata, påpeker Marius.

Alle gutta er helt enige om at tilbudet er godt. Å vite at de kan dra hit og få mat for hele uka gir dem en bekymring mindre, og hindrer rusbrukere fra å ty til kriminalitet, eller i verste fall prostitusjon.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter