Nyheter

VG: Norge henter foreldreløst barn som har oppholdt seg i Syria-leir

UD bekrefter at Norge har hentet ut et foreldreløst barn med norsk far fra en IS-leir i Syria. Barnet ble hentet ut i en hemmelig operasjon, skriver VG.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt leder et møte i Giverlandsgruppen for Palestina 17. november. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bekrefter til VG at norske myndigheter er i ferd med å hente et foreldreløst barn som har oppholdt seg i en leir i Syria.

– Barnet hadde norsk far. Far-barn-relasjonen er etablert gjennom DNA og barnet vurderes derfor som norsk statsborger. Barnet er under skolealder og skal til Norge, sier Huitfeldt.

Avisens kilder opplyser at operasjonen ble gjennomført mandag i byen Qamishli, i Rojava i Nord-Syria.

Barnet, som er overført fra kurdiske selvstyremyndigheter til norsk personell fra UD og Forsvaret, er på vei mot Norge via Irak.

– I Norge vil barnet få den oppfølgingen og omsorgen det trenger, og den bistanden som måtte være nødvendig fra barnevernet og eventuelt andre myndigheter, sier Huitfeldt.

Hun sier saken har vært høyt prioritert etter at norske myndigheter i vår ble kjent med saken.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter