Nyheter

SV presser på for store penger. Her er en serie budsjett-floker som må løses

TØFF BUDSJETTKAMP: Audun Lysbakken presser regjeringen til ny milliardjakt og vrir til ytterligere: Budsjett-trøbbelet må også løses med mer enn penger.

– Den politiske avstanden er fortsatt betydelig. Sånn er det. Dette er ingen enkel runde, sier Lysbakken til Vårt Land.

Etter et «oppvaskmøte» på toppnivå om statsbudsjettet mandag, forsøkte Ap/Sp og SV å skifte både «gir» og arbeidsform. Teknikken å trekke flere fagpolitikere inn. Også former for gruppearbeid skal redde en avtale i løpet av uken. Senere mandag fikk forhandlinger ny fart.

Lekkasjer fra en uke med forhandlinger i NRK mandag morgen fikk det før møtet til å surne i SV: Opplysninger om at det bare var flyttet på tre milliarder kroner – litt mer enn Solberg-regjeringen i 2013 lot Venstre og KrF flytte. Utad vitnet det om forhandlinger i stampe.

Det vil handle om jakt på store penger

– Vi er ikke i nærheten av en sluttrunde. Ingen partier på Stortinget ville akseptert en løsning i det landskapet, sa Lysbakken før han møtte de parlamentariske toppene Rigmor Aasrud (Ap) og Marit Arnstad (Sp) for å snakke om status.

Etterpå forsikret Lysbakken at det fremover ville bli «en bedre prosess». Men i praksis sender SV også regjeringen ut på jakt etter store penger – i praksis større milliardbeløp. Dessuten: Mer enn bare penger må til for å løse floker som sitter hardt. Det handler om klima-feltet og SVs egenpolitikk.

En serie harde floker må løses

Lite har lekket ut om hva budsjettpartene kaver med i forhandlingsrommet. Her er tematikk som gir floker:

Milliard-jakt: Regjeringen hadde ikke engang midler til en rekke av Aps 100-dagers løfter i tilleggsbudsjettet sitt. Og Ap er bundet av skatteløfte om at skatter og avgifter ikke skal økes uten at andre går tilsvarende ned.

For å innfri SV-krav kan økte skatter gi ekstrasummer. I tøffe borgerlige runder noen år tilbake ga «desperasjon» både nye flyavgifter og plastposeavgift for å hente inn penger til å lande en budsjettavtale. Men slike finurlige avgiftstriks som rammer folk flest, vil trolig sitte langt inne hos regjeringspartiene og SV.

SV-leder Audun Lysbakken var mer optimistisk etter et statusmøte med Marit Arnstad (Sp) og Rigmor Aasrud (Ap) på Stortinget mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kjent teknikk: Kutte og finne

Kutte og finne: Et alternativ i jakt på budsjettmidler kan bli å kutte i poster som Ap/Sp har latt være urørt i Solberg-regjeringens budsjett. SV har et lite utvalg av forslag i sitt budsjettalternativ, med begrunnelse om å vri penger over til grønne satsinger.

Et annet brukt verktøy i budsjettinnspurter er å sluse inn store millionbeløp ved å hente større utbytter fra statsselskaper. Over tiår har regjeringer også latt det være noe slakk i «ymseposter».

---

Budsjett på overtid

  • Budsjettforhandlinger mellom SV og Ap/Sp-regjeringens finanstalsfolk startet forrige mandag.
  • En avtale burde i praksis vært klar uken etter.
  • Som borgerlige forgjengere strever nå partene med forhandlinger på overtid. Budsjettrammer skal vedtas av Stortinget torsdag 2. desember.

---

Smøre med oljepenger?

Oljepenger: Erna Solberg økte oljepengebruken med fire milliarder da hun landet sin første budsjettavtale etter et valg. Men i tilleggsbudsjettet forsynte ikke Støre-regjeringen seg av mer oljepenger.

SV legger dessuten opp til å bruke færre oljekroner, men partileder Lysbakken var mandag ikke kategorisk:

– SVs utgangspunkt var et alternativt statsbudsjett med mindre oljepengebruk enn regjeringen. Det er fullt mulig – og lurere – å flytte penger på andre måter, sa han til pressen.

Klimagrep – der alle får sitt?

Klimagrep: For å lande avtale krever SV utslippskutt allerede neste år. Et av de virksomme verktøyene er økt CO₂-avgift, som også slår ut på drivstoffpriser. Ap – og spesielt Sp – vil i størst mulig grad skjerme vanlige bilister mot slike avgiftsøkninger.

Men forgjengere har brukt variert teknikk for å komme i havn: Da budsjettavtaler mellom motpolene Frp og Sp ble landet i Solberg-regjeringens tid, ble avgiftsbelastninger på en rekke poster balansert. Venstre skrøt etterpå at de hadde fått klimagrep – Frp at de hadde skånet bilister.

SVs budsjettalternativ inneholder forslag om en omstillingsavgift på 21 milliarder for olje- og gassnæringen. Det fremstøtet skal Ap/Sp-forhandlerne ifølge presselekkasjer ikke ha gått med på.

SV-leder Audun Lysbakken i budsjettsamtaler med Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad og Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud mandag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Bindende ord – om seiere som kommer

Politiske seire: Da Lysbakken møtte pressen etter oppklaringsrundene mellom parlamentariske topper, omtalte han gapet mellom dem som «politisk avstand».

For SV handler det nemlig om mer enn penger: Politiske avtaler om ny politikk, som går i SVs retning. Det kalles «verbalforslag»: Å avtale formuleringer om utredninger, tiltak og andre forslag som regjeringen binder seg til å få på plass.

Et av forslagene SV presenterte da partiet la frem alternativet sitt i forrige uke var å få satt ned et utvalg som skulle gjennomgå profitt i velferdssektoren.

Men mer må på bordet

Men for at løpet frem mot en avtale skal få fart, trenger SV nå solide milliardbeløp på plass til egne budsjettmerker. Derfor avfeier SV-lederen alle sammenligninger med resultater borgerlige partnere i sin tid landet.

– Det var en helt annen politisk situasjon. De hadde en omfattende samarbeidsavtale. Vi har ingen avtale med dagens regjering. Dette er arbeid for et ordinært budsjettforlik. Penger er ikke det viktigste for oss. Det her helheten, uttalte Lysbakken.


Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter