Nyheter

Huitfeldt: – Ingen indikasjon på at det er flere liknende tilfeller

SYRIA: Fredag fikk norske myndigheter endelig identifikasjon på det foreldreløse barnet, som nå hentes til Norge fra Syria. – Vi har jobbet lenge med å identifisere dette barnet, sier utenriksministeren.

Mandag ettermiddag meldte VG at Norge henter hjem et foreldreløst barn med norsk far fra en IS-leir i Syria. Barnet ble hentet ut i en hemmelig operasjon, og skal ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt være på vei til Norge mandag ettermiddag.

– Jeg er veldig glad og letta for at vi er i ferd med å hente et norsk barn hjem til Norge. Barnet har norsk pappa, utover det kan jeg ikke si noe om barnets identitet, sa Huitfeldt da hun møtte pressen utenfor Utenriksdepartementet.

Hun understreket at norske myndigheter, Forsvaret og norsk etterretning har jobbet med denne saken over lang tid. Utenriksministeren trakk også fram at god dialog med lokale myndigheter har vært viktig for å lykkes med denne operasjonen.

Tok tid å få sikker DNA-prøve

Ifølge utenriksministeren har denne prosessen tatt rundt et halvt år. De fikk de første indikasjonene i vår.

– Vi har jobbet lenge med å identifisere dette barnet. Straks vi fikk identifikasjon, så hentet vi barnet hjem, sa hun.

Hun understreket at det kan ta tid å bli helt sikker på identiteten til et foreldreløst barn, blant annet fordi det er krevende å få på plass en sikker DNA-test. Den endelige bekreftelsen på barnets identitet kom fredag i forrige uke, ifølge Huitfeldt.

Hun ville ikke si noe om hvorvidt barnet har annen familie i Norge, av hensyn til barnet. Hun var imidlertid klar på at barnet vil få god oppfølging i Norge.

– Barnet vil bli fulgt opp av barnevernstjenester og få barnefaglig god oppfølging. Utover det kan jeg ikke si noe om barnets videre oppvekst.

Hun håper likevel den norske offentligheten og lokalsamfunnet barnet etter hvert skal bli en del av, vil gi barnet ro.

– Jeg ber – av hensyn til et barn under skolealder – om at alle gir dette barnet ro og muligheten til å leve et normalt liv. Det gjelder både dere i pressen og eventuelle naboer som kanskje får et nytt barn inn i nabolaget.

Ingen informasjon om flere barn

Mandag ettermiddag uttrykket Redd Barnas Gunvor Knag Fylkesnes bekymring for at det kan finnes flere barn med norske foreldre blant de foreldreløse barna i leirene der IS-medlemmer er internert. Ifølge Knag Fylkesnes kan IS-leirene huse i underkant av 8000 barn.

– Vi har ikke noen informasjon om at det er snakk om flere barn med norske foreldre, sa Huitfeldt.

Hun var imidlertid klar på at de vil følge opp sakene, dersom de skulle få vite om liknende tilfeller.

– Vi har ikke noen indikasjon på at det er flere barn som har norske foreldre i leirene. Hvis vi får indikasjoner på det, så vil vi følge opp disse sakene.

– På liknende måte som nå?

– Det er kjent at vi henter barn hjem til Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter