Nyheter

Veteran-profilene stiller tungt opp for Bollestad

NY LEDER: Da KrFs første kvinnelige leder på 17 år ble valgt, sørget kjente profiler fra KrFs glanstid for å gi Olaug Bollestad symbolsk støtte på startstreken.

KrFs første kvinnelige leder, Valgerd Svarstad Haugland, var påmeldt, men forhindret fra å komme til ekstra-landsmøtet i Lillestrøm lørdag formiddag.

«Eg ynskjer Olaug alt godt og lukke til. Ho har ei stor oppgåve framfor seg!» skriver hun i en tekstmelding til Vårt Land.

Men på veteranbenken med æresmedlemmer var det topptungt - mer enn ved en lang rekke ordinære landsmøter:

Eks-leder Dagfinn Høybråten, eks-nestleder Einar Steensnæs, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og eks-nestleder og «kontantstøttens mor», Solveig Sollie.

Fra både Bondevik og Sollie vanket det en varm klem til partiets nye kvinnelige leder.

Sollie: – Viktig med kvinnelig leder

Norges første familieminister, Solveig Sollie synes det er viktig at KrF nå får sin andre kvinnelige leder:

– Ja, det synes jeg er viktig. Den gang da jeg var nestleder, så var over 50 prosent av medlemmene kvinner, og du ser at det er mye kvinner her også, sier Sollie, og ser rundt i foajeen til landsmøtehotellet.

Vårt Land har tidligere omtalt at andelen kvinner blant KrFs velgere sank fra drøye seks av ti til knappe fem av ti mellom valgene i 2017 og 2019.

– Kvinner kan se litt annerledes på ting enn menn. Nå har vi hatt mange menn, og da er det fint med en kvinne, sier Sollie.

Ekstraordinært landsmøte i KrF.

Ville gi god, ny start etter krisehøsten

Profilene erkjente overfor Vårt Land at både partiets tilstand og ønsket om å gi Bollestad en god start var grunnen til at de denne dagen inntok KrF-salen. Også for en nyutnevnt sjøfartsdirektør og eks-leder Knut Arild Hareide på vei ut av politikk, var det viktig å være til stede.

Til de tre som skal lede partiet etter krisehøsten, sa Bondevik dette om Bollestad og topplaget fra talerstolen:

– Dere har støtte fra veteranbenken. Partiet må få en ny start. Det tror jeg dere vil bidra til. Vi æresmedlemmer har snakket litt sammen og er enige om å bidra.

Bondeviks hovedønske: Markere sentrumspartiet KrF

– Hva slags løft kan Bollestad gi KrF, Bondevik?

– Partiet trenger en ny start. I kombinasjonen med de andre kan valget av henne gi partiet et løft. Hun er en utradisjonell ledertype, som kan nå nye velgere, svarer han og legger raskt til:

– Men politikken er enda viktigere. Nå må KrF markere at partiet er et sentrumsparti. Det er hovedønsket mitt nå. Det er i motbakke det går oppover og nå kommer det til å gå oppover.

---

KrFs ekstra-landsmøte

  • Ble avviklet i Lillestrøm lørdag formiddag med bare en eneste sak: Velge ny partileder og deretter nestleder.
  • Olaug Bollestad ble valgt med applaus. Om nestledervervet ble det duell.
  • Dag Inge Ulstein ble valgt med et overveldende flertall i votering mot Truls Olufsen Mehus.

---

Einar Steensnæs er samfylking med Bollestad. Han var nestleder forrige gang partiet hadde en kvinnelig leder.

– Olaug er i tillegg annerledes enn andre. KrF har ikke hatt den ledertypen før. Hennes evner til å kommunisere kan gi partiet nye velgergrupper, sier han.

Olaug Bollestad takket og bukket for tilliten. Foto: Javad Parsa / NTB

Kan riste av stempel – «sånne menighetsmedlemmer»

Solveig Sollie tror Bollestad har noen «uante ressurser», som vil være bra for partiet fremover:

– Hun er uredd, folkelig og et menneske som folk liker. Vi blir jo ofte betegnet som «sånne menighetsmedlemmer». Det tror jeg hun greier å riste av seg, når hun fremstår som den hun er som person. Det kan være noe å samle oss om for å løfte partiet nå, sier hun.

Veteraner har inntrykk av at Bollestad allerede har foretatt en kursjustering i en signalsak som har vakt mye hodebry for KrF: abortloven.

– Jeg synes hun har gjort noen klare og gode avklaringer allerede, for eksempel om abortsaken, sier Sollie.

Ekstraordinært landsmøte i KrF.

Tenker som Bollestad - KrFs kamp står mot utvidelse

– Hvordan har du lest henne der?

– Jeg har ikke sett og lest intervjuene med henne, men jeg har oppfattet henne sånn at den abortsaken ligger der, det er det ikke noe flertall for å forandre på, men det som er viktig er at loven ikke blir utvidet til mange uker med fri abort. Det er det vi må kjempe for nå, sier Sollie.

– Mot utvidelse?

– Ja.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter