Nyheter

Politiet tror ikke knivhendelse var terror

Politiet sier de foreløpig ikke har noen informasjon som tilsier at knivangrepet i Thereses gate i Oslo var terrorrelatert.

– Vi etterforsker saken bredt, og motivet er uavklart. Dermed er det for tidlig å konkludere. Vi utelukker ingen motiver, men det er ikke informasjon i saken foreløpig som tyder på at dette var en terrorhendelse, sa politiinspektør Egil Jørgen Brekke i Oslo på en pressekonferanse.

En mann ble tirsdag morgen skutt av politiet etter å ha forsøkt å angripe forbipasserende i Thereses gate på Bislett i Oslo med kniv. Mannen døde senere av skadene.

I følge VG ble mannen i desember i fjor dømt til tvungent psykisk helsevern av Oslo tingrett for å ha knivstukket en mann og hugget etter flere andre på Ankerbrua i Oslo i 2019.

Mannen skal ha vært i bar overkropp, og bilder fra stedet viser at en politibil har skader i fronten etter å ha kollidert med en bygning.

I forbindelse med pågripelsen av mannen ble også en polititjenesteperson skadd. Tilstanden for vedkommende er ikke kritisk. Utover dette er det ikke meldt om skadde i hendelsen.

Politiet mener de avverget videre skader med sin inngripen.

Spesialenheten varslet

– Vi jobber med saken for full styrke, og Spesialenheten er rutinemessig varslet. Vi er i en tidlig fase, og derfor er det for tidlig å gå ut med detaljerte opplysninger, sier Brekke, som ikke vil si noe om hvor mange skudd som ble avfyrt.

Kripos er også varslet og vil bistå Spesialenheten med åstedsundersøkelser. Våpen involvert i hendelsen vil bli sikret. Spesialenheten vil avhøre tjenestepersonene og vitner så snart som mulig, og avdøde vil bli begjært obdusert.

Tirsdag formiddag var også politiet på plass i en bakgård i Thereses gate på Bislett, hvor de blant annet så ut til å hente ut ting fra en leilighet.

Politi på stedet der en mann ble skutt av politiet på Bislett i Oslo tirsdag morgen, etter at han hadde forsøkt å angripe flere personer med kniv. Mannen døde av skadene.
Foto: Torstein Bøe / NTB

Kjent av politiet

Gjerningsmannen er kjent av politiet fra tidligere, men de ønsket ikke gå inn på hvordan på pressekonferansen. Årsaken er at mannens pårørende ikke er varslet.

– For oss som framstår dette som en enkeltstående handling, sånn at det ikke er grunn til å frykte for sikkerheten i byen for andre i den situasjonen vi er i nå, sa politiinspektør Brekke på pressekonferansen.

– Som vi har sagt, er dette en person som er kjent for oss fra tidligere, som har en historikk. Ut ifra det mener vi foreløpig at dette ikke tyder på at det er en terrorhandling, samtidig utelukker vi ikke noe, la han til.

PST er rutinemessig varslet om saken.

Beordret bevæpning

Politidirektoratet beordret tirsdag formiddag bevæpning av politiet over hele landet etter Bislett-hendelsen.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er også varslet og sier at hun følger situasjonen tett.

– Vi har igjen opplevd en alvorlig hendelse på offentlig sted. Dette var en skremmende opplevelse for lokalmiljøet som også fikk et tragisk utfall for gjerningspersonen. Jeg følger situasjonen tett, sier Mehl.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter