Nyheter

Huitfeldt hardt ut mot Hviterussland

KRITIKK: Hviterussland har det fulle og hele ansvar for migrantstrømmen til grensene mot Polen og Litauen, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Migrantstrømmen har pågått siden i sommer, og vi har sett en kraftig forverring i løpet av de siste dagene. Dette er noe Lukasjenko-regimet har lagt aktivt til rette for, sier Anniken Huitfeldt (Ap). Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Denne krisen skyldes hviterussiske myndigheters kyniske bruk av sårbare mennesker som et utenrikspolitisk pressmiddel, skriver Huitfeldt i en epost til NTB.

Hun legger til at vi står overfor «en bekymringsfull og uoversiktlig humanitær situasjon ved den polsk-hviterussiske grensen».

– Utnyttelsen av migranter viser dette regimets sanne ansikt. Vi står i full solidaritet med Polen, Litauen og EU i deres forsøk på å håndtere krisen som hviterussiske myndigheter har skapt ved EUs yttergrenser, skriver hun videre.

Utenriksministeren understreker at Norge sammen med nære partnere vil opprettholde presset mot Lukasjenko-regimet «for dets grove menneskerettighetsbrudd og aggressive opptreden overfor naboland».

Det har den siste tiden kommet en rekke rapporter om at migranter og flyktninger blir presset over grensa til Polen av hviterussiske grensevakter, for så å bli presset tilbake til Hviterussland av polske vakter.

Nato mener Hviterussland bruker migrantene som en brikke i et spill for å legge press på EU, og sier at landets handlinger er uakseptable. Bekymringen for situasjonen for flyktningene på grensa øker, spesielt nå som vinteren nærmer seg.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter