Nyheter

Frykter eskalering langs grensa mellom Hviterussland og Polen

Hundrevis av migranter og flyktninger er på vei mot den polske grensa, ledsaget av væpnede hviterussere, sier en talsmann for polske myndigheter.

Nato mener Hviterussland bruker migrantene som en brikke i et spill for å legge press på EU, og sier at landets handlinger er uakseptable.

En Nato-kilde, som i tråd med alliansens praksis uttaler seg anonymt, omtaler Hviterusslands handlemåte som «hybridtaktikk». Det er et begrep som gjerne brukes om en operasjon der uvanlige militære og politiske virkemidler tas i bruk.

– Nato står klar til å støtte våre allierte og opprettholde sikkerheten i regionen, sa vedkommende.

Videoopptak

Hviterussland, som er alliert med Russland, er ilagt en rekke sanksjoner av EU etter at myndighetene tvang ned et Ryanair-fly i mai for å pågripe en regimekritisk journalist og kjæresten hans. Flyet var på vei mellom Hellas og Litauen.

Meldingene om en stor gruppe migranter på vei mot grensa kom fra polske myndigheter mandag.

– Ny informasjon viser at gruppen kontrolleres nøye av væpnede hviterussere. Det er de som bestemmer hvilken retning gruppen går i, sier talsmannen Stanislaw Zaryn mandag.

Han har også lagt ut videoer i sosiale medier som viser hundrevis av mennesker på hviterussisk side av grensa. Videoene viser mennesker i vinterklær og med ryggsekker som går langs veien.

Ifølge AFP er filmen tatt ved Bruzgi i Hviterussland, rundt 1,2 kilometer fra den polske grenseovergangen Kuznica. Det er imidlertid svært vanskelig å få uavhengig bekreftelse på hva som foregår i området, siden journalister holdes unna på begge sider av grensa.

Styrker vaktholdet

– Vi er klar for ethvert hendelsesforløp, skriver Polens innenriksminister Mariusz Kaminski på Twitter.

Polen har den siste tiden økt antall politifolk og soldater i grenseområdet, og det er lagt ut piggtråd og andre sperringer for å hindre folk i å ta seg over.

Den polske nasjonalforsamlingen vedtok nylig å bygge en 100 kilometer lang mur langs grensa, som nå voktes av over 10.000 polske soldater.

Polske myndigheter har også innført en tre måneder lang unntakstilstand som forbyr journalister og veldedighetsarbeidere å oppholde seg i det aktuelle grenseområdet.

Bekymring

EU anklager president Alexandr Lukasjenko for å organisere tilstrømmingen av migranter – for på den måten å ta hevn etter at EU innførte sanksjoner mot landet.

Det har den siste tiden kommet en rekke rapporter om at migranter og flyktninger blir presset over grensa til Polen av hviterussiske grensevakter, for så å bli presset tilbake til Hviterussland av polske vakter.

Migranter forteller selv at de er strandet i en håpløs situasjon i grenseområdene. Mange av dem kommer fra land i Midtøsten.

Bekymringen for situasjonen for flyktningene som forsøker å ta seg inn i EU via Hviterussland, er økende. Etter hvert som vinteren nærmer seg, blir situasjonen stadig vanskeligere. I slutten av oktober krevde FN umiddelbar handling for å redde liv og unngå lidelser.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter