Religion

Espen var konfirmant sammen med kronprinsen. Så tok livet en tøff vending

VENDEPUNKT: Som tenåring havnet Espen Eide i et rusmiljø. – Nå ser jeg en vei ut, og føler meg trygg på at det skal gå bra, forklarer han.

Espen Eide har gått fra et liv i rus til å støpe alterlys til norske kirker på Lyspunkt1, en arbeidstreningsplass ved Kirkens feltarbeid i Asker, rett utenfor Oslo.

– Tilknytningen til Lyspunkt1 har vært en medvirkende faktor når jeg nå har tatt et endelig farvel med rusmiljøet, sier Espen Eide.

Som tenåring kom han inn i et rusmiljø, men har nå vært rusfri i over to år. Gjennom arbeidstreningsplassen «Lyspunkt1», arbeider Eide med å støpe alterlys til norske kirker.

– Det gir mening å bidra til levende lys i kirken, utført med skikkelig håndverkskvalitet. Jeg er selv døpt, og konfirmert sammen med kronprins Haakon Magnus i Asker kirke. Barnetroen sitter i, og jeg er selv vant til å tenne lys på kirkegården for avdøde familiemedlemmer, helt fra barndommen, forteller han.

– Det er tragiske er at jeg har brukt så mange år på å gjøre det rette valget. Nå ser jeg en vei ut, og føler meg trygg på at det skal gå bra, mye takket være det fine miljøet her, legger han til.

Kirkens feltarbeid, asker

Størst på alterlys

Lyspunkt1 er Norges største produsent av alterlys, og tilhører Kirkens feltarbeid i Asker – et sosialt og diakonalt arbeid i regi av Den norske kirke. Arbeidsleder på Lyspunkt 1, Thomas Wendt, forteller at 3 av 4 av dagarbeiderne her har kommet seg over i jobb, utdanning eller annen aktivitet i etterkant.

– Det er gledelige tall. Dette er et tilbud som stiller krav til rusfrihet og motivasjon. Her får de skape noe vakkert, og de skal også møtes på et menneskelig plan. Det er rørende å se hvordan folk som Espen går inn for arbeidet med liv og lyst. Han er meget kvalitetsbevisst og en berikelse for hele miljøet, sier Wendt.

---

Kirkens feltarbeid

  • Kirkens feltarbeid i Asker har et omfattende sosialt og diakonalt arbeid i tett samarbeid med kommunen, NAV, næringsliv, andre organisasjoner og frivillighet. omsetninger på 18,5 millioner kroner i året.
  • 10 Asker-menigheter driver arbeidet, ett av de største diakonale tiltakene i regi av en menighet i Den norske kirke.
  • Feltarbeidet driver Varmestua, som tilbyr mat og tilhold for folk som sliter. Arbeidstiltaket har base her, og utfører forefallende arbeid for innbyggerne i Asker.
  • Bra Brukt er en gjenbruksbutikk som omsetter for en million kroner i året, og Lyspunkt1 er en arbeidstreningsarena i samarbeid med Fontenehuset.
  • Feltarbeidet har også et døgnåpent kapell i Asker sentrum, og Elveplassen overnatting, et botilbud som ogsåhar plass til nødovernattinger.

---

Kirkens feltarbeid, asker

Varmestue og knutepunkt

I over 30 år har Kirkens Feltarbeid i Asker drevet omsorgsarbeid blant mennesker som har falt utenfor i lokalsamfunnet. De har blitt en stor aktør på rusfeltet, og består at seks ulike avdelinger. Daglig leder i Kirkens feltarbeid, Gudrun Brøvig Silde, forteller om en omfattende virksomhet med et budsjett på 18,5 millioner kroner i året.

– Et utstrakt samarbeid med kommune, næringsliv, NAV og flere organisasjoner og bidragsytere gjør at vi blir sett på som en seriøs aktør i rusomsorgen i Asker, sier hun.

Kirkens feltarbeid, asker

I tillegg til Lyspunkt1, driver Kirkens feltarbeid Varmestua i Asker sentrum, som er et knutepunkt for mange som strever. Her serveres god mat for en billig penge, eller en god prat med noen som har tid til å lytte. Varmestua er også startpunktet for Arbeidstiltaket, som mange i Asker benytter seg av. Her kan de få hjelp til hagearbeid, flytting eller annet forefallende arbeid.

Kirkens feltarbeid asker

Koordinator for Arbeidstiltaket, Harald Heddan, har jobbet med omsorgsarbeid i 23 år.

– Det er tuftet på en eldgammel, diakonal modell som vektlegger gjestfrihet. De som kommer hit er gjester, ikke klienter. De kommer som de er, og vi har ikke som mål å forandre dem. Kirken har ikke enerett på omsorg, men målet er å gi levende omsorg som omslutter mennesker, mener han.

Kirkens feltarbeid, asker

Ingen skal sove ute

Rett ved siden av Varmestua ligger Elveplassen overnatting, med plass til 8 gjester og to nødovernattingsplasser.

– Ingen som tar kontakt med oss skal sove ute, selv om du står på gata en lørdag kveld, sier Inger Johanne Aaby som er ansvarlig for botilbudet.

Kirkens feltarbeid, asker

Omsorgsarbeidet er tuftet på en eldgammel, diakonal modell som vektlegger gjestfrihet.

—  Koordinator Harald Heddan, Kirkens feltarbeid i Asker

Hun gleder seg til å ta i bruk de nye lokalene feltarbeidet flytter inn i til sommeren.

– Det vil bli et enda bedre tilbud til sårbare mennesker som trenger oss, sier hun.

– Fyller livet med noe konstruktivt

Bra Brukt er feltarbeidets egen bruktbutikk. Her treffer vi Rune. Han har en fortid med rus og psykiatri, men har vært rusfri i seks og et halvt år. Han har god greie på antikviteter og tilbringer nesten hver eneste dag i gjenbruksbutikken der han sorterer og prissetter alt de får inn.

Kirkens feltarbeid, asker

– Det er trygt å kunne fylle livet med noe konstruktivt. Jeg er veldig takknemlig for å ha en slik stolpe i hverdagen. For meg er det livsviktig - helt bokstavelig talt. Jeg vet hva rus går ut på, og tror jeg kan bidra litt. Når folk som sliter kommer innom, ser jeg med en gang hvis noe er galt. Jeg har mange gode samtaler og har stor takhøyde – jeg har hørt noen sterke historier før, forteller han.

Kirkens feltarbeid, asker

Kirkens feltarbeid i Asker er nok ett av de største diakonale tiltakene drevet av menigheter i Den norske kirke.

—  Daglig leder Gudrun Brøvig Silde, Kirkens feltarbeid Asker

Rune er en trofast dagarbeider knyttet til Feltarbeidets gjenbruksbutikk. Han er aktiv deltager i et «diakonalt kretsløp» - der mennesker får hjelp ut av en vond sirkel og senere gjør gjengjeld som en viktig ressurs overfor andre som trenger dem.

– Det gir mye mening å kunne gi noe tilbake, sier Rune.

Kirkens feltarbeid, asker

Gaffateip og kjærlighet

Gateprest Kjetil Borgenvik har base på Varmestua, og er lett tilgjengelig for en prat.

– Jeg er vel så mye prest når jeg hjelper folk med å ordne opp rundt en ubetalt regning, som når jeg står på talerstolen, mener han.

Feltarbeidet bidrar på mange plan, helt ned til konkrete og praktiske ting.

– Gaffateip og kjærlighet holder det hele sammen, mener gatepresten.

Kirkens feltarbeid, asker

Han er stadig innom gatekapellet som er åpent hele døgnet.

– Der er det morgenbønn hver onsdag, og kapellet er et konkret symbol på kirkens tilstedeværelse. Kirken skal gi ly til alle, og om noen søker tilflukt her en hustrig natt, blir de ikke kastet ut, sier han.

Gatepresten holder ukentlige messer i Varmestua.

– Feltarbeidet er viktig for kirkens synlighet. Sjelesorg står også sentralt - og det er dessverre litt for mange som går bort altfor tidlig i vår målgruppe. Da bidrar jeg gjerne i begravelsen om jeg blir spurt om det, sier Kjetil Borgenvik.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion