Nyheter

Ap-Kolberg ut mot asylkursen til eget parti: –Til slutt er du på gæren side av streken

ASYL: Martin Kolberg fikk munnkurv om Frp og flyktninger etter refs av Sylvi Listhaug hos Evangelisenteret i 2017. Nå advarer han Ap mot å tøye humanismens grenser i asylpolitikken.

– I Norge og i Europa er vi på vei bort – la meg heller si, kan vi være på vei bort – fra det jeg mener er et bærende element i demokratiet, og det er humanisme, sier Martin Kolberg.

Vårt Land treffer Ap-nestoren i Aschehougs ærverdige lokaler i Oslo, der han samme formiddag har lansert biografien Tillitsmannen, som er skrevet av Dagsavisens Hege Ulstein.

Der kommer det fram at Kolberg ved korsveier det siste tiåret har havnet på kant med eget parti om asyl og innvandring.

Fikk munnkurv etter Listhaug-refs hos Evangeliesenteret

Før valget i 2017 gikk det så langt at Kolberg fikk munnkurv av Aps ledelse om Frp og innvandring, røper han i biografien.

Det skjedde etter at han refset integreringsminister Sylvi Listhaug på Evangeliesenterets sommerstevne på Østerbro samme år:

«Hun snakker om mennesker som rømmer fra død og fordervelse, fra krig og fattigdom, som om de skulle være et problem for oss», sa Kolberg til Frp-ministeren ved siden av ham på scenen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier ifølge Kolberg-biograf Hege Ulstein at «Ap på denne tiden var opptatt av ikke å spille Sylvi Listhaugs spill». Støre vedgår at han kan ha bedt Kolberg om å ligge lavt.

Kraftig asyl-advarsel til eget parti

Kolberg understreker at han slutter seg til «asylpolitikken vi har i dag». Men i samtale med Vårt Land retter han en kraftig advarsel om kursen han mener Ap har lagt ut på i asylpolitikken.

– Retten til å søke asyl ved Norges grenser må være reell. Straks det kan stilles spørsmål ved det – vi er ikke der ennå – så har vi passert et avgjørende punkt: Da er vi ikke en stat som er åpen for mennesker som mener at de er truet av materiell nød og elendighet, eller av forfølgelse, altså brudd på menneskerettighetene, sier Kolberg, og legger til:

– Den grensen må vi aldri komme i nærheten av. Arbeiderpartiet må stå vakt om den grensen i politikken, og ikke se etter internasjonale trender som utfordrer dette og Norge som humanistisk statsdannelse.

Lansering av Martin Kolberg sin bok "Tillitsmannen" ved Aschehoug forlag i Oslo.

Ett punkt i Hurdalsplattformen bekymrer Kolberg spesielt

Før jul i fjor fikk derimot Ap støtte i Stortinget fra Sp og nettopp Fremskrittspartiet om flere grep for å stramme til norsk asylpolitikk ytterligere. Et av forslagene som ble vedtatt den gang, er også å finne i Hurdalsplattformen til Støre-regjeringen i ganske lik ordlyd:

«Innføre et tydeligere skille mellom personer som får asyl etter flyktningkonvensjonen og personer som får subsidiær beskyttelse, gjennom begrensninger i retten til familiegjenforening samt utvidet bruk av midlertidige tillatelser.»

Nettopp, det er det jeg snakker om. Jeg er kritisk til det punktet i plattformen, bekrefter Kolberg på spørsmål fra Vårt Land.

Kort fortalt innebærer det at asylsøkere som får subsidiær beskyttelse, kan møte strengere regler om familiegjenforening og måtte vente lenger på å få fast opphold i Norge enn de som «innvilges asyl etter flyktningkonvensjonen».

Kritikere av grepet mener det siste vil gi myndighetene mer tid til å revurdere folks grunnlag for beskyttelse og returnere dem til landet de kom fra. Noas mener regjeringens flyktningpolitikk nærmer seg Frp.

Lansering av Martin Kolberg sin bok "Tillitsmannen" ved Aschehoug forlag i Oslo.

– Til slutt kan du være på gæren side av streken.

– Det er derfor jeg sier jeg støtter politikken i dag, men det må ikke få en utvikling i retning av at man enten uthuler eller setter til side menneskerettighetskonvensjonen om asylretten. For det utfordrer sosialdemokratiets ansvar for at statsdannelsen er demokratisk og humanistisk. Du kan ikke skille de to tingene. Du er ikke et demokrati hvis ikke du er humanistisk, utdyper Kolberg.

– Mener du at de utfordrer menneskerettighetene?

– Ja, du beveger deg stadig, du flytter stadig noen små grenser, og til slutt kan du være på gæren side av streken. Her må vi være aktpågivende.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter