Nyheter

Frykter at sommerleire avlyses

SOMMERAKTIVITET: Vaksine-sertifikat og testregime kan føre til en nedprioritering av barn og unge, mener en rekke organisasjoner. De etterlyser bedre retningslinjer for smittevern.

For andre sommeren på rad risikerer barn og unge å miste muligheten til å delta på arrangementer. Barne- og ungdomsorganisasjoner etterlyser tydeligere beskjed fra regjeringen og Kulturdepartementet.

– Vi er bekymret for hva regjeringens planer om korona-sertifikat og testing betyr for arrangementer i sommer. Dette kan i realiteten føre til en nedprioritering av barn og unge, understreker Isa Maline Isene, styreleder for Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), som samler rundt 100 organisasjoner og 450.000 barn og unge.

Hun mener at hvis man virkelig mener at barn og unge skal prioriteres i gjenåpningen, må det komme klarere regler og retningslinjer.

Tirsdag kom FHI med nye råd for organiserte fritidsaktiviteter. I sommer anbefales det å begrense totalt antall deltakere til 200 på sommerleir. Deltakerne anbefales å deles inn i grupper på omtrent 20 personer, som holder avstand til de andre gruppene.

Isene mener de nye rådene fra FHI er bra, men at det fortsatt er mye som er uavklart.

---

Det er særlig stor usikkerhet rundt disse spørsmålene:

  • Kan man samle deltagere over og under 20 år?
  • Kan man ha deltakere fra ulike kommuner?
  • Kommer det testkrav? Hvem skal stå for testing?
  • Må deltagerne være vaksinert?

---

Vårt Land har tidligere skrevet at, barn og unge er utsatt i pandemien. Men barne- og ungdomsorganisasjoner tør ikke ta risikoen på å lage sommeraktiviteter uten statlig pengestøtte.

Abid Raja (V), kultur- og likestillingsminister, avviser i en e-post at barn og unge er nedprioritert i gjenåpningsplanen. Han viser til at helsemyndighetene utreder hvordan koronasertifikat og hurtigtesting skal tas i bruk og at dette vil være virkemidler for lettelser, ikke innstramninger.

– Vi tør ikke å gamble

Barne- og ungdomsorganisasjoner frykter at de selv må teste deltakerne. Ifølge Isene vil det i praksis føre til færre arrangementer. Frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner vil trolig bli hardest rammet. De har verken den praktiske eller økonomiske muligheten til å gjennomføre testing.

Den frivillige organisasjonen 4H har hatt mye lokal aktivitet, men lite nasjonal aktivitet gjennom pandemien. De har nærmere 12.000 medlemmer mellom 10 og 25 år.

I fjor sommer avlyste de nesten alle arrangementene sine. I år prøver de å få til sommerleirer i fylkene, men generalsekretær Signe Lindbråten sier det blir stadig vanskeligere. Hun mener at regjeringen og Kulturdepartementet ikke forstår deres behov for forutsigbarhet.

– Tiltakene er lite konkrete. Det trengs mer avklaring for at våre frivillige skal kunne klare å arrangere leir til sommeren. For eksempel med tanke på testing. Hvem skal teste? Hvordan skal man teste? Hvordan skal det registreres? spør Lindbråten.

Det trengs mer avklaring for at våre frivillige skal kunne klare å arrangere leir til sommeren.

—  Signe Lindbråten, generalsekretær i 4H
Barne- og ungdomsorganisasjoner fortviler og mener regjeringen ikke forstår deres behov for forutsigbarhet.

– Skuffet

Harald Schytz, prosjektleder i Norges speiderforbund, har også mange spørsmål om hvordan smittevern best kan opprettholdes. Hvert fjerde år har organisasjonen et stort sommerarrangement med rundt 10.000 barn og unge. I år skulle det ha vært i Askim.

Allerede i fjor høst gikk Speiderforbundet inn for å splitte den store landsleiren i 120 mindre leirer, i håp om å kunne gjennomføre tross pandemien. Hvis ting går etter planen, skal leiren starte i midten av juni og vare frem til midten av august.

Speiderforbundet er nå usikre på om det går. De har prøvd å komme i kontakt med Kulturdepartementet for å få tydeligere retningslinjer om hva som er lov og ikke. Ifølge prosjektleder Harald Schytz har de ikke fått svar.

– Kulturdepartementet skulle tatt seg bedre tid til å lytte til frivilligheten for å skjønne våre behov i denne vanskelig tiden, sier han:

Barne- og ungdomsorganisasjoner fortviler og mener regjeringen ikke forstår deres behov for forutsigbarhet.

– Det virker som at Kulturdepartementet ikke har fått med seg at vi har det største arrangementet i sommer. Vi er skuffet over at vi ikke har blitt invitert til å diskutere dette, sier han.

– Departementet har hatt jevnlige møter med frivilligheten

Kulturminister Abid Raja viser til at regjeringen har iverksatt en rekke tiltak for å avhjelpe situasjonen for frivillig sektor. Han understreker at fritidsaktiviteter og idrett for barn og unge kan samle flere deltakere enn for voksne, men han er opptatt av ikke å tillate større forsamlinger blant barn og unge enn det som er smittevernmessig forsvarlig.

– Både jeg og andre i departementet har hatt jevnlige møter med frivilligheten gjennom hele pandemien, og vi er godt kjent med sektorens utfordringer. Smittesituasjonen har gang på gang vist seg å være svært uforutsigbar, og dessverre får det også konsekvenser for frivillig sektor, skriver Raja og viser til at frivillige organisasjoner som får tilskudd fra staten fått beholde tilskuddet uavhengig av aktivitetsnivå og nedgang i antall medlemmer.

Kulturminister Abid Raja (V) har en gladmelding til filmer som ble rammet av pandemien – 10 millioner kroner. Foto: Gorm Kallestad / NTB


Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter